Οι παγίδες που το καλοκαίρι μας… “καταστρέφουν”

  • Iatropedia
Τι είναι το καλοκαίρι; Ο ήλιος, τα μπάνια στη θάλασσα, τα παγωτά, οι νυχτερινές βόλτες, οι θερινοί κινηματογράφοι, η μυρωδιά από το νυχτολούλουδο, οι διακοπές, οι ψαροταβέρνες, οι έξοδοι και τα ποτά, τα πεπόνια, τα καρπούζια, και τα σταφύλια. Αυτό είναι το καλοκαίρι. Όμως κάποια πράγματα από όλα αυτά τα υπέροχα, κρύβουν παγίδες που μπορεί να μας καταστρέψουν. Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που όλο τον χρόνο κάνουν δίαιτα, πάνε διακοπές και επιστρέφουν παχύτεροι από πριν. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε (διατροφικά) τώρα το καλοκαίρι στην παραλία, στην ταβέρνα, στις νυχτερινές σας εξόδους.

Ας ξεκινήσουμε με την παραλία. Πηγαίνετε σε μια υπέροχη παραλία, κάθεστε στην ξαπλώστρα χαλαρώνετε, ο ήλιος καίει από ψηλά, βουτάτε στα καταγάλανα νερά και ύστερα από ώρες παραμονής κάποιος από την παρέα ρίχνει το δόλωμα: “Παιδιά ποιος θέλει παγωτάκι;” Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε κωφός στις σειρήνες. Συνεχίστε να διαβάζετε το βιβλίο σας, ή να κοιτάτε την καλλίπυγο νεαρά που κάθεται μπροστά σας. Οι θερμίδες ενός παγωτού ξεκινούν από τις 75/100γραμμάρια και φτάνουν και τις 300/100 γραμμάρια. Εάν παρ όλα αυτά δεν έχετε τη δύναμη του Οδυσσέα και παρασυρθείτε, προτιμήστε μια γρανίτα. Εάν είστε άτυχος και δεν έχει γρανίτες, και πρέπει αναγκαστικά να φάτε παγωτό, τότε σας λέμε ότι η σοκολάτα έχει περισσότερο λίπος από τη βανίλια. Παγωτά με γεύση φρούτων έχουν τις λιγότερες θερμίδες.

Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική λύση ενός παγωμένου καφέ. Θα σας ανακουφίσει και δεν θα πάρετε πολλές θερμίδες. Αρκεί να μην είναι τύπου “φρεντοτσίνο” και να μην έχει πολλή ζάχαρη.

Οι ώρες στην παραλία περνούν με ενδιαφέρον, και κάποια στιγμή το απογευματάκι, ο ίδιος τύπος που πρότεινε το παγωτό, ρίχνει και το επόμενο δόλωμα: “Δεν πάμε όλοι μαζί να πιούμε κρύες μπύρες και σφηνάκια στο beach bar”; Έχετε δύο επιλογές ή να του πείτε να μην μιλάει, ή να ακολουθήσετε. Εξάλλου στο μπαράκι έχει αρχίσει ήδη ο χορός και ενδιαφέρουσες υπάρξεις λικνίζονται με τα μαγιό τους. Προσέχετε τι θα πιείτε. Προτιμήστε μια μπύρα, ή κάποιο λευκό ποτό. Μακριά από τα “μοχίτο” και τις “μαργαρίτες”. Φροντίστε όταν θα αρχίζουν να έρχονται και οι γύροι με τα σφηνάκια, να μην το παρακάνετε διότι τα “μικρά ποτήρια σε μεθούν”…

Μετά την παραλία, ο ίδιος τύπος, τον οποίο αρχίζετε να στραβοκοιτάτε ρίχνει τη μαγική ιδέα: “Δεν πάμε σε καμιά ταβερνούλα να τσιμπήσουμε κάτι πριν βγούμε για βράδυ;” Ε αυτό ήταν θα σας ανέβει το αίμα στο κεφάλι. Τόσους μήνες δίαιτας και γυμναστικής και θα καταστραφούν σε 10 ημέρες διακοπών. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να αντισταθείτε στους πειρασμούς κάποιας ψαροταβέρνας σε ένα νησί. Είστε και σε διακοπές οπότε πρέπει να είστε χαλαροί. Μόνη μας συμβουλή, είναι να φάτε από όλα, αλλά με μέτρο.

Εναλλακτικά αντί για ταβέρνα, ο ίδιος “σατανάς” της παρέας, μπορεί να προτείνει να πάει όλη η παρέα σε κάποιο θερινό κινηματογράφο, γιατί παίζει μια τρομερή ταινία. Μην σπεύσετε να ανασάνετε από ανακούφιση. Εδώ η παγίδες είναι πιο… ύπουλες για τη σιλουέτα σας. Ξεκινάμε λοιπόν και σας λέμε: Πατατάκια, νάτσος με λιωμένο τυρί, ποπκόνρ, παγωμένα αναψυκτικά, σοκολάτες, παγωτά και ο κατάλογος δεν σταματά. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ. Ένα light αναψυκτικό,ή ένα αεριούχο νερό και ποπκόρν. Οι θερμίδες είναι ασύγκριτα λιγότερες. Απολαύστε την ταινία και μυρίστε το νυχτολούλουδο για να ξεχαστείτε από τον ήχο που κάνουν οι υπόλοιποι της παρέας καθώς τρώνε τις θερμιδικές βόμβες.

Και τέλος καλοκαίρι δίχως βραδινή έξοδο δεν νοείται. Όταν λοιπόν πάτε σε κάποιο μπαράκι, με το κύμα να σκάει δίπλα σας, αποφύγετε τα κοκτέιλ, και προτιμήστε ένα ποτήρι λευκό, κρύο, κρασί. Ίσως και μια μπύρα.

Αν όμως παρά τις συμβουλές μας εσείς θελήσετε να παρασυρθείτε, φροντίστε να το κάνετε με… μέτρο, και δίχως τύψεις. Φροντίστε να απολαύσετε το καλοκαίρι σας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια σημεία να απολυμάνετε από τα μικρόβια, όταν μπείτε σε ένα ξενοδοχείο

Γνωρίζετε ότι ο δονητής ήταν ένα… ιατρικό εργαλείο; ΦΩΤΟ

ΣΟΚ: γιατρός γρονθοκοπεί μέχρι θανάτου εγχειρισμένο ασθενή. ΒΙΝΤΕΟ

Δόντια: Όψεις ρητίνης ή πορσελάνης; το μεγάλο δίλημμα

Το παιδικό γέλιο διώχνει πάντα την κατάθλιψη. ΒΙΝΤΕΟ

Τι συμβαίνει όταν 2 πρώτα ξαδέρφια κάνουν μεταξύ τους, παιδί;