Φαρμακοποιοί: «Οι εξειδικευμένοι λειτουργοί της Υγείας μπορούν να κάνουν Strep-Test»

  • Γιάννα Σουλάκη
Φαρμακοποιοί
Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων - αντιδηλώσεων μεταξύ εργαστηριακών γιατρών και Φαρμακοποιών. Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Σε απάντηση της αρχικής επιστολής του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) και της νέας επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) παραπέμπει στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΙΣ). 

Κοντολογίς …  σήμερα οι Φαρμακοποιοί απαντούν στις καταγγελίες των εργαστηριακών γιατρών για εξωθεσμική πώληση των strep test από τα Φαρμακεία, πως είναι καθόλα νόμιμη.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), λένε οι Φαρμακοποιοί, τα συγκεκριμένα τεστ για τη διάγνωση της επιθετικής στρεπτοκοκκικής νόσου -που έχει οδηγήσει στον θάνατο από τον περασμένο Σεπτέμβριο 6 παιδιά στην πατρίδα μας- μπορούν να διενεργούνται, εκτός από τους εργαστηριακούς γιατρούς, και από τους εξειδικευμένους λειτουργούς της Υγείας.

Σύμφωνα με τους Φαρμακοποιούς, οι δηλώσεις και τα επιχειρήματα των εργαστηριακών γιατρών «βρίθουν αβάσιμων χαρακτηρισμών και αντιφατικών απόψεων περί των δεδομένων χορήγησης strep-test, self-test και της διενέργειας των rapid test στην Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε.»

Όπως λέει ο ΠΦΣ: «Οφείλουμε να σας παραπέμψουμε στο Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στο οποίο αναφέρεται σαφέστατα ότι επιτρέπεται η πώληση των strep test από τα φαρμακεία και επίσης ότι η διενέργεια των strep-test μπορεί να πραγματοποιείται και από κλινικό ιατρό και από εξειδικευμένο λειτουργό υγείας, πέραν των εργαστηριακών ιατρών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιδιωτικά εργαστήρια: «Εγκληματική η πώληση Strep-test από τα Φαρμακεία» – Ζητούν παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας

ΠΙΣ: «Τα Strep Test από τα Φαρμακεία πρέπει να τα χρησιμοποιεί εξειδικευμένο προσωπικό»

Συντονιστικό Φορέων ΠΦΥ: «Να γίνονται rapid test μόνο από αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς ΠΦΥ»

Kόντρα Φαρμακοποιών – Εργαστηριακών γιατρών για τα strep test: Προαναγγέλλονται μηνύσεις