ΠΙΣ: «Τα Strep Test από τα Φαρμακεία πρέπει να τα χρησιμοποιεί εξειδικευμένο προσωπικό»

  • Γιάννα Σουλάκη
STREP TEST
Οδηγίες προς το κοινό εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί από τα θανατηφόρα περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκκου σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Με αφορμή τα περιστατικά στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, που οδήγησαν στην επιπλοκή της διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει πως -παρά την αύξηση των περιστατικών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς- δεν καταγράφεται επιδημία. Επίσης, τονίζει πως η αξιόπιστη χρήση των Strep Test που πωλούνται από τα Φαρμακεία, δεν γίνεται από ασθενείς, παρά μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ αναφέρει:

Α) Οι στρεπτόκοκκοι είναι γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς.

Β) Τα τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου, καίτοι πωλούνται από τα φαρμακεία, δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς. Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας.

Επίσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών.

Εργαστηριακοί γιατροί: «Εγκληματική η πώληση strep test από τα φαρμακεία»

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ ήρθε για προς ενίσχυση των εργαστηριακών γιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ), οι οποίοι εξέφρασαν την οργή και αγανάκτησή τους για την πώληση Strep-test από τα Φαρμακεία, καθώς είναι μια πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους, όπως ανέφεραν.

«Tα τεστ διενεργούνται από γονείς , αδέλφια ,οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και γενικότερα άτομα που δεν είναι γνώστες της διαδικασίας λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος. Είναι εγκληματική η ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία, σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο», αναφέρουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

Φαρμακοποιοί «….γραφικότητες!»

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο οποίος απειλεί πλέον με μηνύσεις:

«Για άλλη μια φορά ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) επανέρχεται με συκοφαντικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις και με ανυπόστατους και συντεχνιακούς χαρακτηρισμούς εις βάρος των φαρμακοποιών. Οι αναφορές στις επιστολές τους, ξεφεύγουν ακόμα και από τα όρια της γραφικότητας καθόσον, όπως όλοι θυμούνται, ήταν εκείνοι που αντέδρασαν, καθαρά για οικονομικούς λόγους, για τη διάθεση των self test και για τη διενέργεια των rapid test από τα φαρμακεία που όπως αποδείχθηκε, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση κατά την πανδημία, στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τελικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Τι είναι το Strep Test

Το γρήγορο τεστ Στρεπτόκοκκου (Strep Test) χρησιμοποιείται για να ελέγξει την παρουσία των βήτα αιμολυτικών Στρεπτόκοκκων της ομάδας Α σε φαρυγγικά επιχρίσματα.

Ο έλεγχος για την παρουσία στρεπτόκοκκου είναι σημαντικός γιατί επιτρέπει στο γιατρό να αποφύγει την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται ιούς, αλλά και να παρεμβαίνει έγκαιρα εκεί που χρειάζεται η χορήγηση της αντιβίωσης.

Το τεστ έχει ειδικότητα και ευαισθησία περίπου 98% και 95%, αντίστοιχα.

Ως δείγμα χρησιμοποιείται υλικό από φαρυγγικό επίχρισμα και γίνεται με τη χρήση στυλεού, με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που γίνεται και το self test.