Kόντρα Φαρμακοποιών – Εργαστηριακών γιατρών για τα strep test: Προαναγγέλλονται μηνύσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
Για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα, οι Φαρμακοποιοί βρίσκονται στο επίκεντρο διαμάχης. Αυτή τη φορά, με τους εργαστηριακούς γιατρούς και με αφορμή τα Strep-test που πωλούνται στα Φαρμακεία για τη διάγνωση του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου.

Η είδηση για τον θάνατο του 7χρονου από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS) έχει θορυβήσει τους γονείς στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να σπεύδουν να προμηθευτούν Strep-test για τη διάγνωση της νόσου από τα Φαρμακεία.

Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση των εργαστηριακών γιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ), οι οποίοι εξέφρασαν -μέσω ανακοίνωσης- την οργή και αγανάκτησή τους για την πώληση Strep-test από τα Φαρμακεία, καθώς είναι μια πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους, όπως λένε.

«Tα τεστ διενεργούνται από γονείς , αδέλφια ,οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και γενικότερα άτομα που δεν είναι γνώστες της διαδικασίας λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος. Είναι εγκληματική η ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία, σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο», αναφέρουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

Δείτε την αντίδραση των εργαστηριακών γιατρών: «Εγκληματική η πώληση Strep-test από τα Φαρμακεία» – Ζητούν παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας

Τι είναι το Strep Test

Το γρήγορο τεστ Στρεπτόκοκκου (Strep Test) χρησιμοποιείται για να ελέγξει την παρουσία των βήτα αιμολυτικών Στρεπτόκοκκων της ομάδας Α σε φαρυγγικά επιχρίσματα.

Ο έλεγχος για την παρουσία στρεπτόκοκκου είναι σημαντικός γιατί επιτρέπει στο γιατρό να αποφύγει την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται ιούς, αλλά και να παρεμβαίνει έγκαιρα εκεί που χρειάζεται η χορήγηση της αντιβίωσης.

Το τεστ έχει ειδικότητα και ευαισθησία περίπου 98% και 95%, αντίστοιχα.

Ως δείγμα χρησιμοποιείται υλικό από φαρυγγικό επίχρισμα και γίνεται με τη χρήση στυλεού, με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που γίνεται και το self test.

ΠΦΣ: «….γραφικότητες!»

Στις αιτιάσεις των Εργαστηριακών γιατρών, άμεσα αντέδρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος απειλεί πλέον με μηνύσεις:

«Για άλλη μια φορά ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) επανέρχεται με συκοφαντικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις και με ανυπόστατους και συντεχνιακούς χαρακτηρισμούς εις βάρος των φαρμακοποιών. Οι αναφορές στις επιστολές τους, ξεφεύγουν ακόμα και από τα όρια της γραφικότητας καθόσον, όπως όλοι θυμούνται, ήταν εκείνοι που αντέδρασαν, καθαρά για οικονομικούς λόγους, για τη διάθεση των self test και για τη διενέργεια των rapid test από τα φαρμακεία που όπως αποδείχθηκε, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση κατά την πανδημία, στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τελικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Δείτε επίσης: Στρεπτόκοκκος: Τεράστιες ελλείψεις στα δύο βασικά αντιβιοτικά, λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ

Εργαστηριακοί γιατροί: «επικίνδυνο εργαλείο» το strep-test στα χέρια μη εξειδικευμένου»

Από την άλλη μεριά, οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως τα τεστ για τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου τύπου Α (strep-test) είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διάγνωσης και σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής στα χέρια του έμπειρου μικροβιολόγου και του εξειδικευμένου προσωπικού των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, το οποίο «γίνεται επικίνδυνο στα χέρια μη εξειδικευμένων ανθρώπων» και προσθέτουν πως  τίθεται «μείζον θέμα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας» με τη διακίνηση των strep-test από τα φαρμακεία στο όνομα του «εύκολου κέρδους».

Οι ίδιοι ζήτησαν μάλιστα την παρέμβαση των Ιατρικών Συλλόγων, αλλά και των Υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, να απαγορεύσουν την πώληση των strep-test από τα Φαρμακεία και να προστατεύσουν τη δημόσια Υγεία.

«Όλες αυτές οι αναφορές του Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ πέφτουν στο κενό«, απαντούν οι Φαρμακοποιοί, «αφού όπως αποδείχθηκε ο ρόλος των φαρμακοποιών κατά την πανδημία ήταν καταλυτικός καθώς 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 μέρες την εβδομάδα για όλες τις μέρες του χρόνου».

Οι Φαρμακοποιοί απαντούν δε στη συγκεκριμένη αναφορά των γιατρών περί «εγκληματικής ενέργειας», λέγοντας πως «το strep test διακινείται νομίμως από τα φαρμακεία, καθώς έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του από τον ΕΟΦ. Κατά αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό που διενεργεί το test, της άμεσης και τεκμηριωμένης διάγνωσης προκειμένου να προχωρήσει στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή, οποιαδήποτε ώρα και μέρα, ακόμα και όταν τα μικροβιολογικά εργαστήρια είναι κλειστά, ακόμα και στις παραμεθόριες περιοχές οπού αυτά δεν υπάρχουν. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι αυτή που τελικά σώζει ζωές».

Δείτε επίσης: Ημαθία – θάνατος 7χρονου: Στρεπτόκοκκο τύπου Α, «δείχνει» η ιατροδικαστική εξέταση – Ιχνηλατούνται και άλλα περιστατικά

Φαρμακοποιοί: «Δεν είναι «ιατρική πράξη» το strep-test»

Απαντώντας επίσης, στις αναφορές του Συνδέσμου Δυτικής Ελλάδας περί «ιατρικής πράξης» και «αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος», οι Φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως «το strep test σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργείται από επιστήμονες υγείας, όπως είναι και οι φαρμακοποιοί που εργάζονται στα φαρμακεία της κοινότητας, οι οποίοι εφαρμόζουν και τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα«.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ότι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε με τα χιλιάδες θύματα, δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης και όλοι οι Υγειονομικοί «οφείλουμε να συστρατευθούμε και να στηρίξουμε την κοινωνία και την πολιτεία στον αγώνα αυτό».

Τέλος, ο ΠΦΣ αναφέρει πως επειδή ο συγκεκριμένος σύνδεσμος εξακολουθεί να βάλλει με ευθείες αναφορές, τις οποίες έχει επαναλάβει και στο παρελθόν, «προσβάλλοντας το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας, δόθηκε εντολή στο νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ , χωρίς να προηγηθούν άλλες εξωδικαστικές ενέργειες, να προβεί σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του φαρμακευτικού κλάδου», καταλήγει ο ΠΦΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στρεπτόκοκκος ομάδας Α: Ερωτηματικά, επιστημονικές υποψίες και … θεωρίες συνωμοσίας (ξανά)