Συντονιστικό Φορέων ΠΦΥ: «Να γίνονται rapid test μόνο από αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς ΠΦΥ»

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Να μην γίνεται κανένα rapid test στα φαρμακεία, ζητά το Συντονιστικό Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οδηγίες προς τα μέλη τους, ώστε να αποδέχονται τα αποτελέσματα των rapid test μόνον εφ’ όσον διενεργούνται από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ, ζητά το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ να εκδώσουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας.

Όπως αναφέρει, τα rapid test είναι ιατρικές πράξεις και δεν πρέπει να διενεργούνται από τα φαρμακεία. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν τα τεστ αφορούν:

  • Τον κορωνοϊό
  • Τη γρίπη Η1Ν1
  • Τον στρεπτόκοκκο (strep test)
  • Τα χλαμύδια κ.λπ.

«Πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία το να πραγματοποιούνται εξετάσεις σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς ΠΦΥ», αναφέρει το Συντονιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε αποστείλει στις 27 Απριλίου 2023 επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία ζητούσε να καταργηθεί η δυνατότητα διενέργειας rapid test για τον κορονοϊό από τα φαρμακεία.

Όπως ανέφερε, δεν συντρέχει πλέον καμία επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να διενεργούνται από μη αδειοδοτημένους φορείς τέτοιου είδους εξετάσεις.

Και από τον υπουργό

Τώρα, το Συντονιστικό επανέρχεται στο θέμα και θέτει το ίδιο αίτημα στον επόμενο υπουργό Υγείας. Ειδικότερα, ζητά «να προβεί σε αυτήν την αυτονόητη κατάργηση της δυνατότητας διενέργειας των rapid test από τα φαρμακεία, ρητά ως μη εξουσιοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικής φροντίδας, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Ζητά επίσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς να εκδώσουν οδηγίες προς τα μέλη τους. Στις οδηγίες ζητά να αναφέρεται πως θα αποδέχονται αποτελέσματα των rapid test μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ. Τα αποτελέσματα πρέπει επίσης να φέρουν υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού, όπως επιβάλει η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική, τονίζει.

Άλλωστε, «οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή ή συνδρομή για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από ύπαρξη θετικού test πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από ιατρό», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock