Φαρμακοποιοί για ΜΥΣΥΦΑ: Όχι μόνο απεργία αλλά και άλλες μορφές κινητοποίησης

  • Iatropedia
Με τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο πλευρό τους να δηλώνουν ότι "Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή" και ότι εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία η απελευθέρωση στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ, οι φαρμακοποιοί οργανώνουν συντεταγμένη αντίσταση κατά των προθέσεων της κυβέρνησης...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όχι μόνο προειδοποιητική απεργία την προσεχή Τετάρτη αλλά και επιστολές ενημέρωσης προς βουλευτές, έκφραση επίσημης θέσης από τον ΕΟΦ, ενημέρωση στους πολίτες, ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Βουλή και ενεργοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας ετοιμάζουν οι φαρμακοποιοί ώστε να μην περάσει στους εταίρους μας η απελευθέρωση του σημείου πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων…

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΠΦΣ:

Εκτός από την απεργία της Τετάρτης, στο ΔΣ του ΠΦΣ αποφασίστηκε σειρά ενεργειών που θα πρέπει να κάνουν οι φαρμακοποιοί για να μην περάσει το μέτρό της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ.

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε:

α) Ενημέρωση και έντονη πίεση όλων των βουλευτών όλων των κομμάτων της Ελλάδας για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ από τους τοπικούς ΦΣ ή/και τον ΠΦΣ.

Ο ΠΦΣ αποφάσισε να εκδόσει και να αποστείλει ενημερωτικό κείμενο σε όλους τους ΦΣ για τις θέσεις μας, το οποίο θα χρησιμοποιούν στις συναντήσεις.

Δευτέρα θα έχει αποσταλεί από τα γραφεία του ΠΦΣ.

β) Δευτέρα θα ζητηθεί επισήμως από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να δημοσιοποιηθεί εκ νέου η παλαιότερη επίσημη θέση του Οργανισμού (επί προεδρείας κου. Λιτζέρη Δημήτρη) ΚΑΤΑ της χορήγησης των φαρμάκων (αποζημιούμενων ή μη) από οποιονδήποτε άλλο χώρο εκτός των φαρμακείων.

γ) Θα τυπωθούν αφίσες και φυλλάδια για όλα τα Φαρμακεία της χώρας και θα προβληθούν από τα ΜΜΕ ενημερωτικά σποτ για το θέμα άμεσα εντός των ημερών.

δ) Προτρέπονται ΟΛΟΙ οι εκπρόσωποι φαρμακοποιών σε όλους τους τοπικούς ΦΣ να επιδιώξουν να προβάλλουν συνεχώς και με επιμονή τις θέσεις του κλάδου από όλα τα τοπικά ΜΜΕ ανά την Ελλάδα.

ε) Θα ζητηθεί επισήμως από την πανεπιστημιακή κοινότητα (Φαρμακευτικές Σχολές) να πάρουν δημοσίως θέση στο θέμα των φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ και μη) για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την επιστημονική άποψη επί του θέματος.

στ) Θα λάβει χώρα Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία του κλάδου την προσεχή Τετάρτη 10-6-2015.

Στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ στην Αίγλη του Ζαππείου. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φαρμακοποιών όλης της χώρας έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Στη συνέχεια το προεδρείο του ΠΦΣ θα μεταβεί στη Βουλή όπου θα επιδόσει έγγραφο με τις επίσημες θέσεις του κλάδου.

ζ) Το ερχόμενο Σάββατο 13-6-2015 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ στην Αθήνα όπου θα επανεξεταστεί η στάση του κλάδου στο θέμα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους ΦΣ της χώρας άμεσα για κλιμάκωση της αντίδρασής μας.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Θέμα: Επικίνδυνη η απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

Κανένα φάρμακο χωρίς Ιατρική συνταγή

Ο ΙΣΑ τονίζει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δημόσια υγεία η απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών .

Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή Η διάθεση όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τους επιστήμονες υγείας φαρμακοποιούς στα φαρμακεία τους.

Τονίζουμε ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα έχουν παρενέργειες και θα πρέπει η κατανάλωσή τους να ακολουθεί τους επιστημονικούς όρους της ορθής χορήγησής τους.

Στη χώρα μας η λίστα αυτών των φαρμάκων είναι διευρυμένη και έχει συνταχθεί με κριτήριο την μη αποζημίωσή τους από το ασφαλιστικό ταμείο. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να αλλάξει και ο όρος Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα σε Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα καθόσον όλα τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται.

Καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην διακυβεύσει τη Δημόσια υγεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ