Εξαδάκτυλος: “Ούτε σκέψη για άρση των μέτρων” Τα μεταλλαγμένα κυριαρχούν παντού – Τα νοσοκομεία καταρρέουν

  • Γιάννα Σουλάκη
Εξαδάκτυλος
Οριζόντια επικράτηση του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του κορονοϊόύ σε όλη τη χώρα, βλέπουν οι επιστήμονες. Με τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ να καταρρέουν δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 ημέρες, λένε.

Γενικευμένη είναι η επικράτηση των μεταλλαγμένων ιών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όπως εκτιμούν, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος έχει επικρατήσει σε ποσοστό άνω του 85% στο σύνολο της Επικράτειας και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αττική, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, στις οποίες υπάρχει απλώς καλύτερη καταγραφή. Η μεγάλη πίεση συνεχίζεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 373 νέα στελέχη που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, στα 368 ταυτοποιήθηκε ο νέος βρετανικός ιός.

Δείτε επίσης: Σαρώνουν οι μεταλλάξεις: 373 νέα στελέχη – Ακόμη δύο περιστατικά του συνδυασμού στελέχους Βραζιλίας και νότιας Αφρικής

Μπαίνουμε σε μια νέα και ακόμη πιο δύσκολη εποχή της πανδημίας, με έναν «εχθρό» πιο αποτελεσματικό από τον παλαιότερο. Μόνο τα μέτρα μπορούν να μας βοηθήσουν, καθώς οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ποσοστό που να μας προστατεύουν, λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

“Έχουμε πλέον να κάνουμε με έναν νέο εχθρό, πιο γρήγορο και πιο μεταδοτικό, που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ξέραμε ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση αναμονής. Να υπάρξει μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια πτώση. Το ότι δεν το είδαμε αυτό μέχρι τώρα, οφείλεται στις μεταδοτικότερες μεταλλάξεις. Κάθε σκέψη να σταματήσουμε τους περιορισμούς θα πρέπει να την απωθήσουμε, γιατί αυτό θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά, με ό, τι αυτό σημαίνει. Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και πίστη. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο… Όσο χρειαστεί”, λέει ο γιατρός.

Βουλιάζει το ΕΣΥ: Πρωτοφανείς οι αριθμοί των ασθενών με Covid στα νοσοκομεία

Οι αριθμοί αποτυπώνουν την τραγική πραγματικότητα:

  • Από 2.500 έως 3.000 είναι οι ημερήσιες νέες λοιμώξεις στη χώρα, με σχεδόν 1.200 από αυτές στο λεκανοπέδιο Αττικής και 200 έως 300 στη Θεσσαλονίκη.
  • Ρεκόρ σημειώνουν οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid που χθες έφτασαν τις 501 σε ένα μόνο 24ωρο.
  • Τους 506 άγγιξαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς, με τους 325 από αυτούς να νοσηλεύονται μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής.
  • Στην Αττική σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευομένων, με το ιστορικό νούμερο των 1.760 ασθενών σε απλές κλίνες Covid, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των non Covid ασθενών.
  • Στις ΜΕΘ του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται 335 άρρωστοι με κορονοϊό, επίσης αριθμός που δεν έχει σημειωθεί ποτέ ξανά στα χρονικά του ΕΣΥ.
  • 51 ασθενείς κατέληξαν σε θάνατο, ενώ σημειώνεται αύξηση και στους θανάτους τις τελευταίες ημέρες

Η πίεση στο σύστημα υγείας οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Αυτή η κατάσταση δεν αφήνει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, λένε.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Δυσοίωνη η εικόνα της πανδημίας – Σε 15 ημέρες αποκλιμάκωση στα κρούσματα και σε ένα μήνα στα νοσοκομεία

Ο κ. Εξαδάκτυλος σχολιάζει ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις αυτή τη στιγμή:

“Οι μέχρι σήμερα προβλέψεις , οι οποίες είχαν βασιστεί στη συμπεριφορά της προηγούμενης κατάστασης του ιού, δηλαδή πριν από τις μεταλλάξεις, δεν έχουν επαληθευτεί. Αυτό που έχει επαληθευτεί είναι, ότι χάρη στα μέτρα δεν ζούμε την κατάσταση που έζησε η Πορτογαλία. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πότε θα είμαστε σε μία ασφαλή επιδημιολογικά στιγμή”, σημειώνει.

Επιπλέον ιδιωτικές κλινικές και προσωπικό ζητούν οι γιατροί στα νοσοκομεία

Καταστάσεις πολέμου εν καιρώ ειρήνης ζουν γιατροί και νοσηλευτές στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής. Οι ασθενείς συρρέουν κατά δεκάδες. Μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι καταλαμβάνεται αμέσως από τον επόμενο ασθενή.

Σε κορεσμό βρέθηκε χθες το απόγευμα το Λαϊκό Νοσοκομείο που ξεκίνησε την εφημερία του με μόλις 26 κλίνες. Μετά από “βίαια εξιτήρια” ασθενών που βρίσκονταν σε αποθεραπεία, οι γιατροί κατάφεραν με πολλές δυσκολίες να “στριμώξουν” 45 νέους ασθενείς. Αυτή τη δραματική εφημερία οι γιατροί, δήλωναν ότι δεν την είχαν ξαναζήσει.

Γιατροί και νοσηλευτές ζητούν επίταξη κι άλλων μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε να απορροφήσουν μέρος των ασθενών και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι δύο ιδιωτικές κλινικές που εντάχθηκαν χθες στη δυναμικότητα του ΕΣΥ, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ, διαθέτουν συνολικά μόνο 135 κλίνες Covid, οι οποίες θα καταληφθούν μέσα σε λίγες μέρες.

Ακόμη πιο δραματική είναι η έλλειψη γιατρών. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες να ενταχθούν στο ΕΣΥ, με παροχή αυξημένων κινήτρων.

Δείτε επίσης: Κικίλιας – Πατούλης: Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος, δηλώνει ότι οι ιδιώτες γιατροί είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να βοηθήσουν, κι ήταν έτοιμοι, όπως λέει, να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ από το περασμένο φθινόπωρο, όμως, το σύστημα Υγείας δεν ήταν έτοιμο τότε να τους ενσωματώσει:

“Η πρόσκληση προς τους γιατρούς για την Αθήνα, ουσιαστικά υλοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (9/3). Έχουμε δηλαδή λίγα 24ωρα από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε. Εγώ είμαι βέβαιος ότι οι γιατροί έχουν διάθεση να βοηθήσουν. Αυτό το είδαμε και στην προηγούμενη φάση της πανδημίας τον Νοέμβριο. Οι γιατροί ανταποκρίθηκαν, το σύστημα, όμως, δεν ήταν έτοιμο να τους ενσωματώσει. Οι αντιδράσεις είναι γνωστές δεν με ενδιαφέρει να τις σχολιάσω. Τότε υπήρχαν τα προβλήματα αυτά, τώρα έχουν λυθεί”, τονίζει.

Το ΕΣΥ στην Αττική δεν πάσχει από κλίνες και μηχανήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημά είναι η στελέχωση με έμψυχο δυναμικό. Ακόμη και η εμπλοκή των ιδιωτικών νοσοκομείων -για τα οποία οι εργαζόμενοι ζητούν να υπάρξει επίταξη- “πάσχει” από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανό αριθμητικά και εκπαιδευμένο προσωπικό να στελεχώσει τις κλίνες νοσηλείας.

“Τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν τάχιστα με κάθε τρόπο. Έχουμε κάνει προτάσεις σ’ αυτόν τον χρόνο για όλα αυτά τα θέματα τα οποία εάν είχαν υλοποιηθεί θα ήμασταν αρκετά ενισχυμένοι», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και συμπληρώνει:

“Και τώρα, όμως, μπορούν πολλές από αυτές τις προτάσεις να υλοποιηθούν παράλληλα με το κάλεσμα του Υπουργείου στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο ενισχύουμε κι εμείς με όση δύναμη έχουμε, διότι είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και την πατρίδα μας”, αναφέρει.

Επιβαρυμένη επιδημιολογικά όλη η Ελλάδα – Νέες αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής

Δεν είναι, όμως, μόνο η Αττική που αντιμετωπίζει πρόβλημα σ’ αυτή την τρίτη φάση της πανδημίας. Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών, που δίνουν αυξημένα κρούσματα και μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, καθώς από την ανάλυση των λυμάτων προέκυψε αύξηση του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, κατά 206%. Επιδείνωση παρουσιάζουν, επίσης, αυτήν την εβδομάδα: ο Βόλος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Χαλκιδική, τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Λάρισα, στην οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα εξαιτίας της κοινωνικής αναστάτωσης λόγω του σεισμού.

Την ίδια στιγμή, ο καιρός ευνοεί ιδιαίτερα τη μετάδοση του ιού, ενώ ο εμβολιασμός παρουσιάζει καθυστερήσεις εξαιτίας τις μειωμένης παράδοσης εμβολίων από τις εταιρείες.

Δείτε επίσης – EMA: Έγκριση στο εμβόλιο Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι όλη η χώρα πλέον είναι περίπου στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο:

“Ο κανόνας -με ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι ότι όλη η χώρα είναι στο ίδιο επίπεδο. Με μικρές σχετικά διαφορές και με μία τάση να εξομοιωθεί η κατάσταση παντού. Κρατιόμαστε σ’ αυτό το επίπεδο εξαιτίας της επίδρασης των μέτρων”.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών σήμερα Παρασκευή 12/3, δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία άρση μέτρου, σημειώνει ο ίδιος.

Αργεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, και πολύ περισσότερο η επαναλειτουργία των σχολείων. Όσο για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Καθαρή Δευτέρα; Συντεταγμένα και με αυστηρή τήρηση των μέτρων θα μπορέσουμε παραμένοντας εντός  δήμου και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, να πετάξουμε αετό, λέει ο κ. Εξαδακτυλος:

“Ας μην περιμένουμε σήμερα αποφάσεις για άρση μέτρων. Εκείνο που πρέπει να έχουμε στη σκέψη μας διαρκώς, είναι ότι οι δραστηριότητες υπαίθρου, εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν επιβαρύνουν την πανδημία. Αλλά μόνο όταν δεν υπάρχει συνωστισμός. Βοηθούν τους ανθρώπους να αντέξουν τη διάρκεια των μέτρων μέσω της ψυχικής ανάτασης που προσφέρουν”, σημειώνει.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, όμως, είναι οι πορείες και τα επεισόδια που επιβαρύνουν σημαντικά την επιδημία:

“Είναι σαφές ότι θα έχουν αρνητική επίδραση. Όπως είχαν και οι λιτανείες, όπως έχουν και τα κορονοπάρτι, όπως έχουν κι άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Θα υπάρχει αρνητική επίδραση από όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία αν θα τα συνεχίσουμε, θα μπορέσουμε ωραιότατα να ακυρώσουμε και την απόδοση των μέτρων”, λέει ο πρόεδρος τουΠΙΣ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη τοποθέτηση σε ημερίδα, της επικεφαλής ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ του Υπουργείου Υγείας, Αναστασίας Κοτανίδου, για την κόπωση των επιδημιολόγων που έχει οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις, ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά ότι δεν συμφωνεί:

“Αν συμφωνούσα με αυτά που είπε η κα. Κοτανίδου, εγώ θα είχα αποχωρήσει”, καταλήγει.