Κικίλιας – Πατούλης: Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να «βάλουν πλάτη» στο ΕΣΥ – Ποια είναι η εικόνα στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Έκκληση έκαναν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στη μάχη της πανδημίας στο ΕΣΥ. Παράλληλα ο κ. Κικίλιας έδωσε στην δημοσιότητα τους υψηλούς αριθμούς εισαγωγών και νοσηλευομένων με Covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Δεν υπάρχει πια ιδιωτική και δημόσια υγεία. Η μάχη που δίνουμε είναι ιερή», είπε ο υπουργός Υγείας κάνοντας έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πολιτείας και να βάλουν «πλάτη» στο ΕΣΥ. Η μηνιαία αποζημίωσή τους προσδιορίζεται στα 2.000 ευρώ, ενώ επιπλέον 1.000 με 1.400 ευρώ το μήνα, θα καταβάλλει το κράτος για τις εφημερίες.

«Σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 200 ελεύθερων κλινών τις τελευταίες ημέρες με ασθενείς Covid-19» είπε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συμπληρώνοντας ότι μόνο χθες έγιναν 185 εισαγωγές ασθενών στην εφημερία των νοσοκομείων της Αττικής.

Το σύστημα υγείας σε όλη την επικράτεια, αλλά ειδικά στην Αττική πιέζεται και έχει φτάσει στα όριά του, είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο Β. Κικίλιας τόνισε πως από τις 556 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας, σήμερα έχουν φτάσει τις 1.404. Στην Αττική υπάρχουν σήμερα 362 κλίνες ΜΕΘ και 2.680 απλές κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid.

Η ηλικίες που «οδηγούν την πανδημία στη χώρα μας είναι μεταξύ 20 με 50 ετών» οι παραγωγικές ηλικίες με την μεγαλύτερη κινητικότητα, επισήμανε. Σε αυτές τις ηλικίες έκανε ιδιαίτερη έκκληση ο υπουργός Υγείας να είναι πιο προσεκτικοί και τους συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας, έως ότου προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι προστατευμένο όπως είπε.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά της πανδημίας στην Αττική

Όπως πρόσθεσε, σήμερα εντάχθηκε στις εφημερίες του ΕΣΥ το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ το Σισμανόγλειο δέχεται μόνο Covid περιστατικά και αύριο «ρίχνονται» στη μάχη και άλλες δύο ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία Covid περιστατικών, το Ιατρικό Περιστεριού και το ΛΗΤΩ. Επίσης όπως είπε έχει γίνει συμφωνία για 50 κλίνες με το κέντρο αποκατάσταση «Φιλοκτήτης» για αποκατάσταση ασθενών Covid ώστε να αποσυμφορηθούν και τα νοσοκομεία. Η νοσηλεία θα είναι δωρεάν για τους πολίτες τόνισε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί να μπουν και αλλά ιδιωτικά κέντρα στη μάχη αυτό θα γίνει.

Κικίλιας: «1.182.082 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα»

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί, τόνισε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι  το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα με μία δόση εμβολίου φτάνει το 7,62% και το 3,64% με τις δύο δόσεις. Η επόμενη ομάδα Α πολύ υψηλού κινδύνου που αναμένεται να εμβολιαστεί, θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσουν και ακόμη δύο ηλικιακές ομάδες μέσα στον Μάρτιο.

«Θα λάβουμε 1.071.000 δόσεις της Pfizer μέσα στον Μάρτιο και επιπλέον 90.000 με τη νέα συμφωνία που έκανε ΕΕ σήμερα, Τετάρτη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας τέλος είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί με τη μία δόση το 7,62% του πληθυσμού και το 3,64% με τις δύο δόσεις. Εντός τον επόμενων 10 ημερών θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα της Κατηγορίας Α’ και εντός του μήνα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74. Τον Απρίλιο αναμένονται 1.071.000 δόσεις και άλλες 90.000 έως τέλος Μαρτίου από την Pfizer.

«Πιέζουμε και διεκδικούμε περισσότερα εμβόλια. Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα μπορούμε να εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας» κατέληξε ο Β. Κικίλιας.

Πατούλης: «Η περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο κόκκινο»

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι χθες το απόγευμα ο ΙΣΑ κάλεσε τα μέλη του -ιδιώτες γιατρούς- και συγκεκριμένα πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια.

«Σε αυτό το κάλεσμα όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη. Επειδή η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο κόκκινο και επειδή οι κλίνες των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ είναι κορεσμένες, θα πρέπει να δώσουμε μάχη. Κάνουμε ευρύτατους ελέγχους με rapid tests και μοριακό έλεγχο και προσπαθούμε να κόψουμε την αλυσίδα της μεταδοτικότητας μεταξύ των κρουσμάτων. Αυτό όμως δεν φτάνει, σημαντική είναι και η ευθύνη του καθενός, πόσο μάλλον τώρα που είμαστε τόσο κοντά όσο ποτέ στην ελευθερία μας», είπε.

«Για λίγες εβδομάδες οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να συμβάλουν και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργού», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Όπως είπε ο ίδιος, μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αύριο θα λειτουργήσει ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για να δηλώνουν συμμετοχή οι γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν