EMA: Έγκριση στο εμβόλιο Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 για υπό όρους χρήση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το εμβόλιο είναι το τέταρτο που λαμβάνει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής μετά τα Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford University και Moderna και συνιστάται για χορήγηση σε άτομα άνω των 18 ετών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του EMA.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την έγκριση αυτή, καθώς το εμβόλιο της J & J χορηγείται με μία και μοναδική δόση.

Εμβόλιο Johnson & Johnson και αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητά του εμβολίου δοκιμάσθηκε σε κλινικές μελέτες και σε αριθμό 40.000 εθελοντών, ηλικίας 18 ετών και άνω σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική.

Στις μελέτες το εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην αποφυγή σοβαρής νόσησης από Covid-19, στοιχείο σημαντικό διότι αποτρέπει την νοσηλεία και τον θάνατο. Κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo (ψευδοφάρμακο).

Επίσης έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσησης. Ένα ποσοστό που αποτελεί μέσο όρο μεταξύ διαφόρων χωρών. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε 72% στις ΗΠΑ και 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Παρενέργειες του εμβολίου

Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυικοί πόνοι.

Στην Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την εταιρεία Johnson & Johnson. Τέτοιες αντιδράσεις, αν και πολύ σπάνιες, έχουν προκληθεί και μετά την χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο ιικού φορέα (με τη χρήση εξασθενημένου αδενοϊού) και διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, πράγμα που διευκολύνει την διάθεσή του.