Σαρώνουν οι μεταλλάξεις: 373 νέα στελέχη – Ακόμη δύο περιστατικά του συνδυασμού στελέχους Βραζιλίας και νότιας Αφρικής

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλάξεις
Σε ποσοστό άνω του 85% εκτιμούν οι επιστήμονες ότι έχει επικρατήσει το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος στο σύνολο της Επικράτειας και όχι μόνο στις περιοχές της Αττικής και της Κρήτης, στις οποίες υπάρχει καλύτερη καταγραφή. 373 νέα στελέχη εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ στα 368 από αυτά ταυτοποιήθηκε το βρετανικό στέλεχος.

Από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα 2.047 θετικά στην μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας και 51 θετικά για την παρουσία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής.

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε σήμερα, ότι από την ανάλυση 400 επιλεγμένων νέων δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2021 και εντοπίστηκαν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern- VOC) και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση. Πρόκειται για το ιδιόμορφο στέλεχος (Variant Under Investigation – VUI) B.1.1.318, το οποίο περιλαμβάνει γονιδιακά στοιχεία της νοτιοαφρικάνικης και βραζιλιάνικης μετάλλαξης.

Από τα 371 δείγματα με στελέχη VOC:

  • 368 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)
  • 3 δείγματα με τη μετάλλαξη της νότιας Αφρικής Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2).

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η ανάλυση 139 επιλεγμένων νέων δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18
Ιανουαρίου 2021. Τα δείγματα αυτά προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής.

Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων αυτών, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern) και συγκεκριμένα:

  • 12 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)
  • 4 δείγματα ήταν θετικά για Variant with deletion in S Gene.

2.098 μεταλλαγμένα δείγματα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη χώρα

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης της Μεγάλης Βρετανίας και 51 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Τα 51 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης της νότιας Αφρικής είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων:

  • τα 43 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων,
  • 5 από την Περιφέρεια Αττικής
  • ένα από την Περιφέρεια Κρήτης

Δείτε αναλυτικά όλα τα μεταλλαγμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα: