Εγκύκλιος Χουλιαράκη για ιατρικά λάθη – Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας…

  • Γιάννα Σουλάκη
Χουλιαράκη
Σε μεθόδευση για τον μαζικό εξαναγκασμό των γιατρών να προσχωρήσουν σε ιδιωτικές ασφάλειες αστικής ευθύνης για ιατρικές επιπλοκές, αποδίδουν την εγκύκλιο Χουλιαράκη οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η εγκύκλιος -που υπογράφηκε το 2018 από τον πρώτην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη- εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε το αστρονομικό ποσό των 850.000 ευρώ (!) σε γιατρό του νοσοκομείου Λάρισας, ως αποζημίωση για ιατρική επιπλοκή σε ασθενή. Το γεγονός ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον ιατρικό κλάδο.

Δείτε: Αποζημίωση 850.000 ευρώ επιδικάστηκε σε γιατρό για ιατρική επιπλοκή – Στα κάγκελα οι γιατροί για τον νόμο Χουλιαράκη

Από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η εγκύκλιος σύσσωμοι οι γιατροί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ζήτησαν την απόσυρσή του, με το σκεπτικό ότι η εξαίρεση των δημοσίων νοσοκομείων απο την ευθύνη έναντι των ασθενών (επιρρίπτοντας την ευθύνη ενός ιατρικού σφάλματος αποκλειστικά στο ιατρικό προσωπικό) συνιστά ευθεία αποποίηση ευθύνης, όπως είχαν τονίσει.

Σήμερα οι γιατροί πηγαίνουν παραπέρα, κάνοντας σοβαρές καταγγελίες ακόμα και για μεθόδευση και σκοπιμότητες από την πλευρά της πρώην ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών:

» Κάτι ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΚΟ υπήρχε ΜΕΣΑ στο γραφείο του κυρίου Χουλιαράκη για τον απλούστατο λόγο πως ήδη από τον Νοέμβριο 2017 (δύο ολόκληρους μήνες πριν την έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου) οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αρχίσει να «βομβαρδίζονται» από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με διαφημιστικές προσφορές για ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης», αναφέρουν οι γιατροί του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

«Προσπάθησαν να μας παραπλανήσουν»

Όταν οι γιατροί αντέδρασαν, η πρώην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- επιχείρησε να τους παραπλανήσει λέγοντας ότι η εγκύκλιος δεν αφορούσε ιατρικές επιπλοκές αλλά σοβαρότερα αδικήματα, όπως π.χ. «δόλο» από την πλευρά των γιατρών.

«Το κορυφαίο ΨΕΜΑ που ακούγαμε από τους τότε υπουργούς Υγείας (και κυρίως από τον κ. Ξανθό) ήταν πως δήθεν το θέμα ΔΕΝ αφορούσε ιατρικές επιπλοκές αλλά διαφορετικά σοβαρά αδικήματα όπου τεκμηριώνεται «δόλος», αναφέρουν.

Η σημερινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον γιατρό του νοσοκομείου Λάρισας, όμως, έρχεται να διαψεύσει την πρώην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως επισημαίνουν οι γιατροί του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή:

«Τα παραπλανητικά αυτά ΨΕΜΑΤΑ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία συνεχίστηκαν ακόμα και όταν από έτους περίπου το Ελεγκτικό Συνέδριο άρχισε να ζητά από τις υπηρεσίες νοσοκομείων ονόματα και στοιχεία γιατρών για κάθε είδους αποζημιώσεις για ιατρικές επιπλοκές που είχαν καταβληθεί … τις τελευταίες δεκαετίες!»

Δείτε επίσης: Σε δικαστικές περιπέτειες οι γιατροί του ΕΣΥ με την εγκύκλιο Χουλιαράκη

Εγκύκλιος Χουλιαράκη: Τι σημαίνει για τους γιατρούς η εφαρμογή της

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της εγκυκλίου θα είναι καταστροφική όχι μόνο γι’αυτούς, αλλά για το σύστημα Υγείας εν γένει.

‘Οπως τονίζουν: «Αυτονόητα μια αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έστω για μια μόνο περίπτωση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις … συνολικές αποδοχές ενός ειδικευμένου γιατρού κλάδου ΕΣΥ στα κατά μέσον όρο 25 χρόνια (το πολύ) που υπηρετεί από τότε που προσλαμβάνεται ως Επιμελητής Β’ μέχρι να συνταξιοδοτηθεί».

Οι γιατροί υποχρεώνονται να ακολουθήσουν έναν δρόμο: αυτόν της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 2.000 ευρώ ετησίως, για αποζημιώσεις έως 1 εκατ. ευρώ:

«Ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών να κάνουν ιδιωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για ιατρικές επιπλοκές -το ύψος των ασφαλίστρων σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να εκτοξευθεί ΑΜΕΣΩΣ τουλάχιστον στα 10 χιλιάδες ευρώ ετησίως- οδηγεί άμεσα τους νοσοκομειακούς γιατρούς είτε στην ομαδική παραίτηση ή στην «λευκή απεργία διαρκείας» (δηλαδή στην άρνηση εκτέλεσης ιατρικών πράξεων με διάφορα προσχήματα), δηλαδή έτσι ή αλλιώς στην άμεση κατάργηση παροχής δωρεάν περίθαλψης στον πληθυσμό».

Δείτε επίσης – Εγκύκλιος Χουλιαράκη: Άνω – κάτω ο ιατρικός κόσμος με τις αποζημιώσεις για ιατρική αμέλεια σε γιατρούς

Νοσοκομειακοί γιατροί: «Τα 850 χιλιάδες ευρώ να καταλογιστούν στον κύριο Χουλιαράκη»

Η εγκύκλιος προβλέπει καταλογισμό στον γιατρό της αστικής αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί σε βάρος του νοσοκομείου για ιατρική επιπλοκή αυτόματα μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), χωρίς καν διοικητική απόφαση, εάν ο γιατρός έχει καταδικαστεί στο ποινικό δικαστήριο για «αμέλεια», όπως συνέβη στην περίπτωση του γιατρού του νοσοκομείου Λάρισας.

«… και για την οποία φυσικά ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΟΛΟΣ δεν τεκμηριώθηκε δικαστικά, παρά μόνο υπήρξε η συνήθης δικαστική απόφαση περί «αμέλειας» όπως σε εκατοντάδες περιπτώσεις σοβαρών ιατρικών επιπλοκών έτσι όπως λειτουργεί το νομικό – δικαστικό σύστημα εν Ελλάδι», τονίζουν οι γιατροί και συμπληρώνουν σκωπτικά:

«… Χαιρετίσματα λοιπόν αγαπητέ κύριε Ξανθέ στους κυρίους Χουλιαράκη και Τσακαλώτο, αν όντως σε είχαν τόσο πολύ παραμυθιάσει και τα ΨΕΜΑΤΑ που μας τσαμπούναγες επί ενάμιση χρόνο δεν ήταν συνειδητά. Ποιός θα πληρώσει τώρα τα 850 χιλιάρικα κύριε Ξανθέ; Εσύ, ο Χουλιαράκης ή ο Τσακαλώτος ; Ο συνάδελφος πάντως ΔΕΝ έχει να τα πληρώσει».

Συνάντηση Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με Βασίλη Κικίλια

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποσυρθεί η εγκύκλιος, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) συναντήθηκε εκτάκτως την Τετάρτη το απόγευμα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Οι γιατροί του ΠΙΣ ζήτησαν να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα και τόνισε ότι γι’ αυτόν αποτελεί βασική του προτεραιότητα.

Δείτε επίσης – Συνάντηση Κικίλια με γιατρούς – Ζήτησαν απόσυρση της εγκυκλίου για τις ιατρικές αποζημιώσεις

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εφαρμοστεί η εγκύκλιος και καλούν τους συναδέλφους τους άμεσα σε γενικές συνελεύσεις ανά Ένωση και ανά νοσοκομείο σε όλη την χώρα.

Απαιτούν:

  • Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για μη καταλογισμό της αποζημίωσης στον συγκεκριμένο συνάδελφό τους
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση της εγκυκλίου Χουλιαράκη
  • Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι πρώην υπουργοί Υγείας κ.κ. Ξανθός και Πολάκης «και να παραδεχτούν πως έσφαλαν και παραπλάνησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς», τονίζουν.
  • Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι σημερινοί υπουργοί Υγείας κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης «και να μην αρχίσουν τα γνωστά προπαγανδιστικά «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που νομοθέτησε, εμείς απλώς υλοποιούμε και … εισπράττουμε», επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και συνεχίζουν:

«Αν δεν γίνουν τα παραπάνω ΑΜΕΣΩΣ, τότε αυτονόητα, τεκμηριωμένα και πανηγυρικά οι ηγεσίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απόλυτα και εξίσου συνένοχες για την ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης», καταλήγουν οι γιατροί.