Συνάντηση Κικίλια με γιατρούς – Ζήτησαν απόσυρση της εγκυκλίου για τις ιατρικές αποζημιώσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλια
Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια είχε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σήμερα στο υπουργείο Υγείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του ΠΙΣ και με αφορμή την «πρωτοφανή και άδικη απόφαση», όπως λένε οι γιατροί, να καταλογιστεί το ποσό των 850.000 ευρώ σε νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας εξαιτίας ιατρικής επιπλοκής, σε περιστατικό που σημειώθηκε πριν από 17 χρόνια.

Δείτε επίσης: Αποζημίωση 850.000 ευρώ επιδικάστηκε σε γιατρό για ιατρική επιπλοκή – Στα κάγκελα οι γιατροί για τον νόμο Χουλιαράκη

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον τότε υπουργό κ.Γ.Χουλιαράκη.

Ο υπουργός Υγείας κ.Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε στο Προεδρείο του ΠΙΣ ότι θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα, ενώ τόνισε ότι το θέται ως βασική του προτεραιότητα.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η εγκύκλιος Χουλιαράκη, με βάση την οποία καλείται ο ίδιος ο γιατρός να πληρώσει το ποσό που επιδικάζεται για ιατρική παράληψη, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Δείτε επίσης: Εγκύκλιος Χουλιαράκη: Άνω – κάτω ο ιατρικός κόσμος με τις αποζημιώσεις για ιατρική αμέλεια σε γιατρούς

«Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές», αναφέρουν τα μέλη του ΠΙΣ, «καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών».

ΠΙΣ σε Κικίλια: «Το Υπουργείο Υγείας  να θεσμοθετήσει από την αρχή το πρόβλημα των ιατρικών σφαλμάτων»

Ο ΠΙΣ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη συνολική νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στο ιατρικό σφάλμα και την ιατρική αμέλεια, σε βάση ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ιατρών της χώρας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου ένα ιατρικό σφάλμα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο burnout που αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Ένα σύνδρομο που προέρχεται κυρίως από τα εξαντλητικά ωράρια που επικρατούν για πολλά χρόνια στο ΕΣΥ, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού.

Δείτε τι προβλέπει η εγκύκλιος: Σε δικαστικές περιπέτειες οι γιατροί του ΕΣΥ με την εγκύκλιο Χουλιαράκη

Το burnout είναι ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των συναισθημάτων και της ενέργειας, σε αυξημένη διανοητική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονται με την εργασία, καθώς και σε μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το burnout σε ειδική κατηγορία του ICD-10, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του συνδρόμου ως μία σύγχρονη πάθηση.

Παρέμβαση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας κ.κ. Χ.Σταϊκούρα και Β.Κικίλια εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον καταλογισμό ποσού 850.000 ευρώ σε γιατρό του Νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση ιατρικής αμέλειας.

Πέραν του ότι τέτοιος καταλογισμός χωρεί, σύμφωνα με το νόμο, μόνο σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, ρύθμιση που βεβαίως δεν μπορεί να τροποποιηθεί με εγκύκλιο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί την ενέργεια αυτή, εφόσον πράγματι έχουν έτσι τα πράγματα, αδιανόητη, μοναδική και σίγουρα καταστροφική για το ΕΣΥ και τους ασθενείς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει στην επιστολή του ότι είναι ευθέως αντίθετος σε τέτοιες ενέργειες που στρέφονται κατά των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι ευρισκόμενοι στα όρια της αντοχής τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης πιστοποιημένων δομών, διαδικασιών και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αλλά συχνά και της έλλειψης υποδομών και ιατρικών μηχανημάτων, πασχίζουν καθημερινά για τους ασθενείς τους.

«Τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν αφενός μεν ακόμη περισσότερους Έλληνες γιατρούς στο Εξωτερικό, όπου είναι ήδη πολλοί και περιζήτητοι, αφετέρου στην άσκηση αμυντικής ιατρικής σε βάρος των ασθενών και της εθνικής οικονομίας», αναφέρουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και συμπληρώνουν:
«Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά οφείλονται σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές προκατόχων σας, αλλά παρακαλούμε για τις άμεσες εκ μέρους σας ενέργειες και την παροχή των αναγκαίων διευκρινίσεων προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους γιατρούς του ΕΣΥ».