Σε δικαστικές περιπέτειες οι γιατροί του ΕΣΥ με την εγκύκλιο Χουλιαράκη

  • Γιάννα Σουλάκη
Εγκυκλιος Χουλιαράκη
Προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους των νοσοκομειακών γιατρών για την επίμαχη εγκύκλιο Χουλιαράκη, που επιδικάζει αποζημίωση για ιατρικά σφάλματα με την οικονομική επιβάρυνση του γιατρού.

Με τη νέα εγκύκλιο Χουλιαράκη, που ψηφίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2019 και φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομκών Γιώργου Χιουλιαράκη, προβλέπεται οικονομική επιβάρυνση των νοσοκομειακών γιατρών -και όχι των νοσοκομείων του ΕΣΥ- σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσων για βαριά ιατρική αμέλεια, μετά από προσφυγή ενδιαφερομένου-θύματος ιατρικού λάθους.

Ανάστατη είναι η ιατρική κοινότητα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με παρέμβαση του στο Iatropedia.gr, κάνει λόγο για «αποποίηση ευθύνης» και «ντροπή»:

«Το θέμα της αστικής ευθύνης των γιατρών και της σχετικής ασφάλισης τους στη χώρα μας δεν εχει κανόνες και συχνά χαρακτηρίζεται απο υπερβολές. Η εξαίρεση των δημοσίων νοσοκομείων απο την ευθύνη έναντι των ασθενών επιρρίπτοντας την ευθύνη ενός ιατρικού σφάλματος αποκλειστικά στο ιατρικό προσωπικό συνιστά ευθεία αποποίηση ευθύνης και είναι ντροπή«, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.

ΟΕΝΓΕ: Τρίβουν τα χέρια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από δω και πέρα, καθώς η εγκύκλιος «Κοινοποίηση δικαστικών αποφάσεων στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Ελέγχου και Εποπτείας (Δ.Υ.Ε.Ε.)» μεταθέτει το πρόβλημα από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις πλάτες των γιατρών.

Η εγκύκλιος «Χουλιαράκη», είναι ύπουλη και επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των γιατρών, λένε οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι εκτιμούν ότι η εφαρμογή της εγκυκλίου, το μόνο που θα επιτύχει είναι να απαλλάξει τα νοσοκομεία και το δημόσιο από έκτακτες δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, λέει η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΣΥ, «ανοίγει ο δρόμος και σε δικηγορικά γραφεία να ποινικοποιούν ουσιαστικά την ιατρική πράξη και να ζητάνε απίστευτες αποζημιώσεις από γιατρούς».

Ταυτόχρονα θα «ανοίξουν οι δουλειές» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς όλοι οι γιατροί θα αναγκαστούν να χρυσοπληρώνουν συμβόλαια για την «κακή την ώρα».

Πόσο, όμως, οι πενιχροί μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ, μπορουν να αντέξουν την καταβολή ακριβών ασφαλίστρων; Η’ ακόμη χειρότερα την καταβολή δυσθεόρατων ενδεχομένως αποζημιώσεων;

ΟΕΝΓΕ: Ερχεται «φάμπρικα αγωγών και μηνύσεων»

Με την εγκύκλιο Χουλιαράκη ποινικοποιείται ακόμη και η διεθνώς αναγνωρισμένη ποσοστιαία επιπλοκή σε ιατρικές πράξεις, λένε οι γιατροί. Ιατρικά σφάλματα (medical malpractice) συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Σε άλλες χώρες, όμως, υπάρχει συμβούλιο από εμπειρογνώμονες, το οποίο προχωρά σε προδικαστική διερεύνηση των ιατρικών λαθών κι έτσι και ο ασθενής προστατεύεται από ιατρική αμέλεια, αλλά και ο γιατρός από την φάμπρικα των δικαστικών περιπετειών.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον Υπουργό Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός φάνηκε ότι δεν πείθεται για αλλαγή του νόμου. Ομως υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει σώμα ειδικών από δικαστές, γιατρούς και νομικούς που θα «φιλτράρουν» παρόμοιες υποθέσεις. Κάτι που είχε υποσχεθεί και στο παρελθόν, όμως, δεν έχει γίνει βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί.

 Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει: «Η τροπολογία Χουλιαράκη δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου το οποίο στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις είχε μεταφέρει τις αστικές υποχρεώσεις του σε καταδικασμένους ιατρούς, αλλα αποτελεί δήλωση εξωφρενικής ανευθυνότητας. Άλλωστε όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι αντίξοες συνθήκες άσκησης της ιατρικης αποτελούν παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικό σφάλμα και για τις συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία η πολιτεία ευθύνεται αποκλειστικά.  Είναι βέβαια σαφές ότι οι απολαβές των γιατρών του δημοσίου είναι χαμηλές και κάθε επιβάρυνση για την άσκηση του επαγγέλματος τους είναι δυσβάστακτη». 

Το θέμα με την εγκύκλιο Χουλιαράκη στη Βουλή

Το θέμα έφερε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Σύμφωνα με την στοιχεία που κατέθεσε ο βουλευτής και με βάση τα παραδείγματα ξένων χωρών, εάν δεν θεσμοθετηθεί ειδικό επιστημονικό συμβούλιο που θα εξετάζει ενδελεχώς σε προδικαστική διαδικασία τα περιστατικά, οι γιατροί θα είναι έκθετοι.

«Εάν το Συμβούλιο αποφανθεί ότι υπήρξε δόλος ή βαριά αμέλεια, τότε η υπόθεση άγεται ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης. Αντίθετα, εάν το Συμβούλιο αποφανθεί αρνητικά, η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο. Όπως γίνεται αντιληπτό, με τους τρόπους αυτούς προστατεύεται και ο ασθενής από αμελή ιατρική συμπεριφορά, αλλά και ο γιατρός από «βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων». Επιπλέον, στις χώρες αυτές, οι γιατροί αμείβονται με υψηλούς μισθούς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση της ασφάλισης, και στις περισσότερες περιπτώσεις τα Δημόσια Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας αναλαμβάνουν τη μέριμνα και τη δαπάνη της ασφάλισης.

Αντίθετα, στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν standards (οι γιατροί παλεύουν μόνοι με αυταπάρνηση να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία) ούτε θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τόσο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των ασθενών όσο και των γιατρών. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών αφήνει τους γιατρούς έκθετους σε μια βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων χωρίς νομική και ασφαλιστική κάλυψη», καταλήγει ο βουλευτής