Εγκύκλιος Χουλιαράκη: Άνω – κάτω ο ιατρικός κόσμος με τις αποζημιώσεις για ιατρική αμέλεια σε γιατρούς

  • Γιάννα Σουλάκη
εγκύκλιος
Αναστατωμένοι είναι οι γιατροί του δημόσιου, αλλά και ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας του υπέρογκου προστίμου που επιβλήθηκε σε γιατρό για ιατρική αμέλεια και όχι στο δημόσιο νοσοκομείο, στο οποίο υπηρετεί. Οι γιατροί καταγγέλλουν σχετική εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης και ζητούν την άμεση κατάργησή της.

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος ζητά τώρα την κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη, που προβλέπει τον καταλογισμό προστίμων από αποφάσεις αστικών δικαστηρίων για ιατρική αμέλεια, προσωπικά στον γιατρό και όχι στο νοσοκομείο στο οποίο υπηρετεί ο γιατρός.

Τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), όσο και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζήτησαν άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με μονιαδικό θέμα «την απαράδεκτη ενέργεια καταλογισμού σε συνάδελφο νοσοκομειακό γιατρό υπέρογκου ποσού (850.000 ευρώ), για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί πριν από 17 χρόνια», όπως αναφέρει η ΟΕΓΝΕ.

Δείτε σχετικά: Αποζημίωση 850.000 ευρώ επιδικάστηκε σε γιατρό για ιατρική επιπλοκή – Στα κάγκελα οι γιατροί για τον νόμο Χουλιαράκη

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που προέκυψαν μετά την εγκύκλιο Χουλιαράκη (18/1/18) και το θέμα χρειάζεται άμεσα λύση, ενώ και η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει την απόφαση «απαράδεκτη».

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ):  «Τα ποσά αυτά ξεπερνούν την οποιαδήποτε οικονομική δυνατότητα των γιατρών»

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

«Η απόφαση να πληρωθούν 850.000 ευρώ αποζημίωση για ιατρική αμέλεια, από γιατρό του ΕΣΥ, είναι άδικη και με τραγικές συνέπειες. Είναι άδικη διότι πρώτον, στη χώρα δεν υπάρχει σύστημα ιατρικής άμυνας . Δεύτερον, η απόφαση επιδικάστηκε σύμφωνα με τις ιατρικές δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου και το αρχικό ποσό ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, ενώ λόγω καθυστερήσεων πληρωμής του ελληνικού Δημοσίου έφτασε με προσαυξήσεις τις 850.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προφανώς ξεπερνά την οικονομική δυνατότητα οποιουδήποτε γιατρού του ΕΣΥ», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Δείτε τι προβλέπει η εγκύκλιος: Σε δικαστικές περιπέτειες οι γιατροί του ΕΣΥ με την εγκύκλιο Χουλιαράκη

Η εγκύκλιος Χουλιαράκη, με βάση την οποία καλείται ο γιατρός να πληρώσει το ποσό των 850 χιλ. ευρώ είναι μεταγενέστερη της τελεσθείσας πράξης, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ

«Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα δεκαετιών που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ιατρικά σφάλματα από τη Δικαιοσύνη, επισημαίνει ο ΠΙΣ και ζητά, επίσης συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Τα μέλη του ΠΙΣ, τονίζουν, ωστόσο, ότι η απόσυρση της εγκυκλίου πρέπει να γίνει άμεσα.