Ακούσιες νοσηλείες: «Να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στη μεταφορά ασθενών», ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ

  • Ελισάβετ Σταύρου
ακούσιες νοσηλείες
Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) αντιδρούν στις αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγών για ακούσιες νοσηλείες ψυχικά ασθενών.

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του υφυπουργού Υγείας κ.Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις αλλαγές στην μεταφορά ασθενών σε ψυχιατρικές κλινικές για ακούσιες νοσηλείες έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Μετά τις αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στις Ψυχιατρικές Δομές του ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) εκφράζουν με τη σειρά τους τη διαφωνία τους για τις αλλαγές και ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση του υφυπουργού.

Τα άτομα που προσέρχονται στα ψυχιατρικά τμήματα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για ακούσιες νοσηλείες, θα φεύγουν από την αρμοδιότητα της αστυνομίας πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης και θα αποτελούν ευθύνη του ψυχιατρικού τμήματος και του εφημερεύοντος ψυχιάτρου.

«Έτσι, εξεταζόμενοι με διαταραχές συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς έναντι του εαυτού τους και τρίτων, αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων υποστελεχωμένωνχωροταξικά ακατάλληλων με σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους, το προσωπικό αλλά και τους λοιπούς ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων.

Δείτε επίσης: Αντίθετοι Ψυχίατροι και Νοσηλευτές στην εγκύκλιο για τις ακούσιες νοσηλείες: “Επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό”

Όπως υποστηρίζουν, στο ΠΑΓΝΗ η αίθουσα της ψυχιατρικής συνέντευξης βρίσκεται στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, ο οποίος στις γενικές εφημερίες κατακλύζεται από κόσμο που συνωστίζεται στους στενούς διαδρόμους που οδηγούν στην αίθουσα συνέντευξης. «Η ίδια η αίθουσα σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας για υποδοχή ψυχιατρικών περιστατικών», αναφέρουν.

Προειδοποιούν ότι με τις αλλαγές αυτές τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα ασθενών, προσωπικού αλλά και των παρευρισκομένων στις αίθουσες του νοσοκομείου. Παράλληλα, τονίζουν και τα πρακτικά πρβλήματα που προκύπτουν. Περιστατικά που έρχονται από την επαρχία  ή το νομό Λασιθίου με εισαγγελική εντολή προς εξέταση, αφού οι αστυνομικοί που τους συνόδευσαν αποχωρούν μόλις φτάσουν στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές τους όταν δεν θα κρίνεται η ανάγκη της εισαγωγής.

Ακούσιες νοσηλείες: Τι απαιτούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ

Στην ανακοίνωσή του, το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Ηρακλείου αναφέρει:

« – Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί το εντέλλεσθε του υφυπουργού Υγείας και τα νοσοκομεία να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) και μόνιμο προσωπικό ασφαλείας κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διαχείριση ψυχιατρικών ασθενών

Να διαμορφωθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι για την υποδοχή και τη νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών που να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας».

Φωτογραφία αρχείου ΕUROKINISSI

Διαβάστε επίσης; Δρομοκαΐτειο: «Θα θρηνήσουμε θύματα», λένε οι εργαζόμενοι για τις αλλαγές στις διαδικασίες ακούσιας νοσηλείας

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Τι αλλάζει στην μεταφορά ασθενών για ακούσιες νοσηλείες – Ο ρόλος της αστυνομίας