Δρομοκαΐτειο: «Θα θρηνήσουμε θύματα», λένε οι εργαζόμενοι για τις αλλαγές στις διαδικασίες ακούσιας νοσηλείας

  • Iatropedia newsroom
Δρομοκαΐτειο
Οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο προειδοποιούν για τους κινδύνους απομάκρυνσης της αστυνομίας στις διαδικασίες εισαγωγής ασθενών για ακούσια νοσηλεία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Υγείας για την ψυχική υγεία να μειώσει τον ρόλο της αστυνομίας στην μεταφορά ασθενών για ακούσια νοσηλεία κατόπιν εισαγγελικών εντολών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, με την απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2024, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά προειδοποιεί και για τον κίνδυνο που ενέχεται για τους ίδιους και τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ο αστυνομικός αποδεσμεύεται αμέσως μετά την έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας και ο εφημερεύων ψυχίατρος καλείται προς παραλαβή του περιστατικού, το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα.

Δείτε επίσης: Ψυχική υγεία: Τι αλλάζει στην μεταφορά ασθενών για ακούσιες νοσηλείες – Ο ρόλος της αστυνομίας

«Οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο αδυνατούν να αντιληφθούν τη λογική και τη σκοπιμότητα της εγκυκλίου και απορούν διότι δεν αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που επιφέρει η απόφαση σας, τόσο για την ασφάλεια της διαγνωστικής εξέτασης και της ασφαλούς νοσηλείας των ληπτών υπηρεσιών υγείας αλλά όσο και της ασφαλούς χορήγησης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου.

Επισημαίνουν τον βαθμό αυτοκαταστροφικότητας και ετεροκαταστροφικότητας των ατόμων που εισέρχονται για εξέταση συνοδεία αστυνομικών μετά από εισαγγελική παραγγελία, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας. Τονίζουν επίσης το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, το οποίο είχαν θέσει, πριν τρεις μήνες, στον τότε Υπουργό Υγείας.

«Επειδή είμαστε σίγουροι πως αν εφαρμοστεί η άκρως υποτιμητική για το έργο μας και την αποστολή μας, εγκύκλιος που μας αποστείλατε αργά ή γρήγορα θα θρηνήσουμε θύματα. Σας καλούμε να επανεξετάσετε τη θέση σας και να προσέλθετε άμεσα στο Δρομοκαΐτειο την Δευτέρα 05/02/2024, έτσι ώστε να αντιληφθείτε ιδίοις όμμασι την δυναμική και την ένταση μιας 24ωρης ανοιχτής εφημερίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI