Ψυχική υγεία: Τι αλλάζει στην μεταφορά ασθενών για ακούσιες νοσηλείες – Ο ρόλος της αστυνομίας

  • Ελισάβετ Σταύρου
ακούσιες νοσηλείες
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η μεταφορά ασθενών για ακούσιες νοσηλείες θα γίνεται πλέον με συνοδεία εφημερεύοντα ψυχιάτρου και όχι αστυνομικού.

Αλλαγές στον τρόπο μεταφοράς των ασθενών σε ψυχιατρικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της διαδικασίας για ακούσιες νοσηλείες κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιο του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Η εγκύκλιος, η οποία αναρτήθηκε σήμερα, 01 Φεβρουαρίου 2024, στη Διαύγεια, αναφέρει πως δεν θα είναι πλέον απαραίτητος ο ρόλος της αστυνομίας και τη διαδικασία για ακούσιες νοσηλείες αναλαμβάνει εφημερεύων ψυχίατρος.

H πλειοψηφία των ατόμων που εισάγονται σε ψυχιατρικά τμήματα κατόπιν έκδοσης εισαγγελικών εντολών- αναγκαστικής εξέτασης, αναζητούνται και προσάγονται συνοδεία αστυνομικών υπαλλήλων. Προς διαφύλαξη των δικαιωμάτων των προσαγομένων αλλά και την προσήκουσα χρησιμοποίηση του αστυνομικού προσωπικού, ανακοινώνεται ότι:

  1. Ο εφημερεύων ψυχίατρος καλείται προς παραλαβή του περιστατικού, το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις.
  2. Ο αστυνομικός υπάλληλος αποδεσμεύεται αμέσως μετά την έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας.
  3. Οιαδήποτε μετακίνηση του περιστατικού εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής, γίνεται με δικά της μέσα και ευθύνη.

Διαβάστε ΕΔΩ την εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας.

Φωτογραφία: iStock