Αντίθετοι Ψυχίατροι και Νοσηλευτές στην εγκύκλιο για τις ακούσιες νοσηλείες: “Επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό”

  • Γιάννα Σουλάκη
ψυχικές διαταραχές
Την απόσυρση της πρόσφατης εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις ακούσιες νοσηλείες ζητούν οι Ψυχίατροι και Νοσηλευτές του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις Ψυχιατρικές Δομές του ΕΣΥ, η εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να ανασταλεί τουλάχιστον έως ότου προχωρήσει η πρόσληψη ικανού αριθμού εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης από τα νοσοκομεία και έως ότου διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: “Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε την τελευταία εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, αρμοδίου για τα θέματα ψυχικής υγείας, που αφορά τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών στο πλαίσιο του Ν. 2071/1992 (Γ3α/Γ.Π.ΟΙΚ.6388- 01/02/2024). Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, που έχει άμεση εφαρμογή, οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου για ψυχιατρική εξέταση μετά από εισαγγελική εντολή αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέταση του, αφαιρώντας όλα τα μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος”, σημειώνουν οι Ψυχίατροι.

Δείτε επίσης: Ψυχική υγεία: Τι αλλάζει στην μεταφορά ασθενών για ακούσιες νοσηλείες – Ο ρόλος της αστυνομίας

Η παραπάνω αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους γιατρούς, εξεταζόμενοι με ποικίλου βαθμού διαταραχή της συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς έναντι του εαυτού τους και τρίτων, να αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων οι οποίες δεν έχουν ως σήμερα καταλλήλως στελεχωθεί και οργανωθεί χωροταξικά.

“Τα ανωτέρω μπορεί να έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας άτομα που τις έχουν απόλυτη ανάγκη, τονίζουν οι Ψυχίατροι και καταλήγουν πως η οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης της διαδικασίας ακούσια εξέτασης και νοσηλείας δεν μπορεί να είναι αποσπασματική γιατί αυτό οδηγεί σε αύξηση των προβλημάτων.

“Θα πρέπει και πάλι να απασχολήσει το υπουργείο Υγείας το σύνολο της διαδικασίας μεταφοράς των ασθενών για ακούσια ψυχιατρική εξέταση. Η ΕΨΕ παραμένει πάντα στη διάθεση του υπουργείου για συνεργασία και στο θέμα αυτό”, λένε.

Αντίθετοι και οι νοσηλευτές

Αντίθετοι δηλώνουν και οι νοσηλευτές της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ).

“Η διαδικασία απαλλαγής των αστυνομικών από τα καθήκοντα τους και αποχώρησής τους προ της εισαγωγής του ασθενούς σε τμήμα, χωρίς να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης στο έργο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι μάχονται καθημερινά για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας εν τω μέσω τραγικής υποστελέχωσης και θέτει σε σοβαρή διακινδύνευση την υγεία και ασφάλεια του ιδίου του ασθενούς, των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, των λοιπών ασθενών και των συνοδών που βρίσκονται εκείνη την ώρα στο χώρο του ΤΕΠ, δεδομένης και της μεγάλης επισκεψιμότητας του συγκεκριμένου Τμήματος κατά τη διάρκεια των εφημεριών”, αναφέρουν.

Όπως επισημαίνουν οι νοσηλευτές, η εγκύκλιος παραγνωρίζει την πραγματικότητα και τα ήδη εκτεταμένα προβλήματα στη διαδικασία μεταφοράς και εισαγωγής των ψυχικά πασχόντων για νοσηλεία και αποδεσμεύει τα αστυνομικά όργανα, χωρίς καμία πρόβλεψη σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που θα απαιτηθούν στη συνέχεια.

Δείτε επίσης: Δρομοκαΐτειο: «Θα θρηνήσουμε θύματα», λένε οι εργαζόμενοι για τις αλλαγές στις διαδικασίες ακούσιας νοσηλείας

Ακόμη και χωροταξικά, η εγκύκλιος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπως λένε οι νοσηλευτές, καθώς οι αστυνομικοί συνοδεύουν και μεταφέρουν τον ασθενή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στο τμήμα εισαγωγής με το περιπολικό, παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια τόσο στον ίδιο, όσο και στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας,

“Η πλειοψηφία των κτιριακών δομών, ειδικά στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι χωροταξικά διαμοιρασμένη σε τεράστιες εκτάσεις με «περίπτερα» (π.χ. ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειο, ΨΝΘ) και σε αρκετές περιπτώσεις ισχύει το ίδιο και για τα Γενικά Νοσοκομεία, όπως στην περίπτωση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Ι. «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΝ – ΠΑΤΗΣΙΩΝ». Το συγκεκριμένο αυτό γεγονός, το οποίο σαφώς και γνωρίζετε, δεν το λάβατε καν υπόψιν κατά την έκδοση της Εγκυκλίου”, καταλήγουν οι νοσηλευτές.

Αντίθετη δηλώνει και η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, εκφράζει από την μεριά της την αντίθεσή της με την εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε «αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες νοσηλείας ψυχικά ασθενών», όπως αναφέρει.

Η ΠΟΕΔΗΝ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για αποδράσεις ασθενών και επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού. «Ένας ψυχικά ασθενής που μεταφέρεται με χειροπέδες σε περιπολικό και με συνοδεία πολλών αστυνομικών αφήνεται ελεύθερος όταν πατάει το πόδι του στα επείγοντα, χωρίς να παραμένουν οι αστυνομικοί στην εξέταση και χωρίς να τον συνοδεύσουν στην κλινική που εισάγεται. Με την εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου θα έχουμε αποδράσεις ψυχικά ασθενών, επιθέσεις βίας σε βάρος του λιγοστού προσωπικού των επειγόντων και κατά των άλλων ασθενών που περιμένουν για εξέταση στα επείγοντα».