Βιταμίνη D: Πώς το σωματικό βάρος αλλάζει τον αντίκτυπό της στην υγεία μας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βιταμίνη D
Τα άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ έδειξαν εξασθενημένη ανταπόκριση στην λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας. Βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για γερά οστά και δόντια και επίσης βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Αυτό πιθανώς εξηγεί τις διαφορές στον αντίκτυπο της βιταμίνης D σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τι έδειξε η έρευνα για την βιταμίνη D και το σωματικό βάρος

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, ανακάλυψαν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταβολίζεται η βιταμίνη D μπορεί να διαφέρει σε άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, προέρχονται από μια εκ νέου ανάλυση δεδομένων από τη δοκιμή VITAL, μια πανεθνική κλινική μελέτη στις ΗΠΑ που διερεύνησε την επίδραση της βιταμίνης D και των ωμέγα-3 στην μείωση κινδύνου καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

“Η ανάλυση των αρχικών δεδομένων VITAL διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D συσχετίστηκε με θετικά αποτελέσματα σε πολλά αποτελέσματα υγείας, αλλά μόνο σε άτομα με ΔΜΣ κάτω των 25”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Deirdre K. Tobias, συνεργάτιδα επιδημιολόγος στο Brigham’s Division of Preventive Medicine. Φαίνεται να συμβαίνει κάτι διαφορετικό με τον μεταβολισμό της βιταμίνης D σε άτομα με υψηλότερο σωματικό βάρος και αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των μειωμένων αποτελεσμάτων των συμπληρωμάτων για άτομα με αυξημένο ΔΜΣ”.

Τι ρόλο παίζει βιταμίνη D στον οργανισμό

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται σε πολλές βιολογικές διεργασίες, κυρίως βοηθώντας το σώμα μας να απορροφήσει μέταλλα, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ενώ μέρος της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε παράγεται στο σώμα από το ηλιακό φως, οι ανεπάρκειες βιταμίνης D αντιμετωπίζονται συχνά με συμπληρώματα. Στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες, επιδημιολογική έρευνα και κλινική έρευνα υποδηλώνουν επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίζει ρόλο στη συχνότητα εμφάνισης και την εξέλιξη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, και αυτά τα στοιχεία ήταν που ώθησαν την αρχική δοκιμή VITAL.

Πώς έγινε η έρευνα

Η δοκιμή VITAL ήταν μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε 25.871 συμμετέχοντες στις Η.Π.Α., η οποία περιελάμβανε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και γυναίκες άνω των 55 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι από καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο στην έναρξη της έρευνας.

Αν παλιότερες έρευνες έχουν δείξει μόνο μικρό όφελος από τα συμπληρώματα βιταμίνης D για την πρόληψη του καρκίνου, της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού σε συνολικό επίπεδο, παρατηρήθηκε στατιστική συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, θνησιμότητας από καρκίνο και συχνότητας εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Άλλες μελέτες προτείνουν παρόμοια αποτελέσματα για τον διαβήτη τύπου 2.

Η νέα μελέτη είχε στόχο να διερευνήσει αυτή τη συσχέτιση. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 16.515 συμμετέχοντες από την αρχική δοκιμή που παρείχαν δείγματα αίματος στην αρχή (πριν από την τυχαιοποίηση σε βιταμίνη D), καθώς και 2.742 με δείγμα αίματος παρακολούθησης που λήφθηκε μετά από δύο χρόνια. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ολικής και της ελεύθερης βιταμίνης D, καθώς και πολλών άλλων νέων βιοδεικτών για τη βιταμίνη D, όπως οι μεταβολίτες της, το ασβέστιο και η παραθυρεοειδής ορμόνη, που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει τη βιταμίνη D.

Τι είπαν και διαπίστωσαν οι ερευνητές

“Οι περισσότερες μελέτες σαν αυτή επικεντρώνονται στο συνολικό επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα”, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της έρευνας, δρ. JoAnn E. Manson, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Brigham. “Το γεγονός ότι μπορέσαμε να δούμε αυτό το διευρυμένο προφίλ μεταβολιτών βιταμίνης D και νέων βιοδεικτών μας έδωσε μοναδικές γνώσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη δραστηριότητα της βιταμίνης D και εάν ο μεταβολισμός της βιταμίνης D μπορεί να διαταραχθεί σε μερικούς ανθρώπους αλλά όχι σε άλλους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D αύξησε τους περισσότερους βιοδείκτες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το βάρος τους. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις ήταν σημαντικά μικρότερες σε άτομα με αυξημένο ΔΜΣ.

“Παρατηρήσαμε εντυπωσιακές διαφορές μετά από δύο χρόνια, υποδεικνύοντας μια αμβλεία απόκριση στην λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D με υψηλότερο ΔΜΣ”, είπε η δρ. Tobias.

“Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις κλινικά και δυνητικά να εξηγήσει ορισμένες από τις παρατηρούμενες διαφορές στην αποτελεσματικότητα της συμπλήρωσης βιταμίνης D ανάλογα με το σωματικό βάρος”.

“Αυτή η μελέτη ρίχνει φως στο γιατί βλέπουμε 30-40% μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα αποτελέσματα με συμπληρώματα βιταμίνης D μεταξύ εκείνων με χαμηλότερο ΔΜΣ αλλά ελάχιστο όφελος σε αυτούς με υψηλότερο ΔΜΣ, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι δυνατό να επιτύχουμε οφέλη σε ολόκληρο τον πληθυσμό με πιο εξατομικευμένη δόση βιταμίνης D”, δήλωσε η δρ. Manson.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα αποτελούν έκκληση για δράση στην ερευνητική κοινότητα ώστε να συνεχίσει να διερευνά τα πιθανά οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη του καρκίνου και άλλων ασθενειών και να λάβει υπόψη τον ΔΜΣ κατά την αξιολόγηση των επιπτώσεων του συμπληρώματος στην υγεία.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα οφέλη που έχει η βιταμίνη D3 για την υγεία

Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Η σημαντική παρενέργεια που έχει η καφεΐνη στην βιταμίνη D του οργανισμού

Βιταμίνη D: Οι τροφές για να φτάσετε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ποσότητες – γραμμάρια)

φωτό: iStock