Βασιλικός: Οφέλη υγείας και διατροφική αξία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βασιλικός
Αρχικά εγγενής στην Ινδία, την Ασία και την Αφρική, ο βασιλικός θεωρούνταν ιερό και ευγενές βότανο.

Ο βασιλικός (επιστημονική ονομασία ocimum basilicum) φύεται σε πολλά μέρη σε όλον τον κόσμο. Πολλοί καλλιεργούν βασιλικό ακόμη και στις κουζίνες ή τους κήπους τους. Χρησιμοποιείται ως αρωματικό καρύκευμα σε διάφορα φαγητά και παίζει βασικό ρόλο στην ελληνική, ιταλική και ταϊλανδέζικη κουζίνα.

Υπάρχουν περισσότερες από 60 ποικιλίες βασιλικού, με τον γλυκό βασιλικό να είναι ένας από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους. Έχει πολύ έντονη μυρωδιά και αναγνωρίσιμη γεύση. Διαφορετικές ποικιλίες βασιλικού προσφέρουν ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις.

Βασιλικός: Οφέλη για την υγεία

Ο βασιλικός περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη. Πολλά από τα οφέλη του στην υγεία μας προέρχονται από αυτά τα αντιοξειδωτικά, καθώς και από τα αιθέρια έλαιά του. Αυτές οι ενώσεις ως επί το πλείστον εξαφανίζονται κατά τη διαδικασία ξήρανσης, επομένως προτιμήστε φρέσκο βασιλικό όποτε είναι εφικτό.

Τα οφέλη του βασιλικού για την υγεία περιλαμβάνουν:

Μείωση του οξειδωτικού στρες

Ο βασιλικός είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά. Ο γλυκός βασιλικός περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ευγενόλη (eugenol) και κάποιες άλλες ποικιλίες περιέχουν λιμονένιο (limonene). Αυτά τα αντιοξειδωτικά, μαζί με άλλα όπως οι ανθοκυανίνες και η βήτα-καροτίνη, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα που διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και να αυξήσουν τον κίνδυνο για μια ποικιλία παθήσεων υγείας, όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα και διαβήτη.

Πρόληψη καρκίνου

Ο βασιλικός tulsi, είναι λίγο διαφορετικός από τον γλυκό βασιλικό που χρησιμοποιείτε στις αγαπημένες σας συνταγές. Ωστόσο, τα φυτοχημικά του μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του καρκίνου του ήπατος, του καρκίνου του στόματος και του καρκίνου του δέρματος.

Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα

Η προσθήκη βασιλικού στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη που έγινε σε αρουραίους με διαβήτη, το εκχύλισμα βασιλικού βοήθησε να γίνει αυτό ακριβώς.

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Η ευγενόλη στον βασιλικό μπορεί να εμποδίσει τις διόδους ασβεστίου, κάτι βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα αιθέρια έλαια του βοτάνου βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ο βασιλικός περιέχει επίσης μαγνήσιο, το οποίο βελτιώνει τη ροή του αίματος, επιτρέποντας στους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Βελτιωμένη ψυχική υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο βασιλικός τύπου tulsi έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ψυχικής υγείας. Έχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης, αυξάνουν την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά και μειώνουν την φυσική απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας.

Μειωμένη φλεγμονή

Τα αιθέρια έλαια του βασιλικού, συμπεριλαμβανομένης της ευγενόλης, της λιναλοόλης (linalool) και της σιτρονελλόλης (citronellol), μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνουν φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα με το έντερο.

Προστασία κατά των λοιμώξεων

Ο βασιλικός έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Τα έλαιά του μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων σε άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού, του ουροποιητικού, του πεπτικού και του δέρματος.

Βασιλικός: Διατροφική αξία

Σε 2 κουταλιές της σούπας (5 γραμμάρια) φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό, θα βρείτε:

  • Θερμίδες: 1
  • Πρωτεΐνη: 0,2 γρ
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0,1 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0,1 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Ο βασιλικός έχει επίσης πολλά άλλα ζωτικά θρεπτικά, όπως:

Πηγή: https://www.webmd.com

φωτό: iStock