Ασβέστιο: Προσοχή με τα συμπληρώματα – Όλες οι χρήσεις, παρενέργειες και ποιοι πρέπει να ΜΗΝ τα παίρνουν

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
ασβέστιο
Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, των κυττάρων, των μυών και των οστών.

Εάν δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο στο αίμα, τότε το σώμα θα πάρει ασβέστιο από τα οστά, αποδυναμώνοντάς τα. Η λήψη της σωστής ποσότητας ασβεστίου είναι σημαντική για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών.

Συμπληρώματα με ασβέστιο: Χρήσεις

Τα συμπληρώματα ασβεστίου χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία καταστάσεων που προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, όπως:

 • απώλεια οστού (οστεοπόρωση)
 • αδύναμα οστά (οστεομαλακία/ραχίτιδα)
 • μειωμένη δραστηριότητα του παραθυρεοειδούς αδένα (υποπαραθυρεοειδισμός)

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένους ασθενείς για να βεβαιωθεί ότι λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, όπως:

 • γυναίκες που είναι έγκυες, θηλάζουσες, ή μετεμμηνοπαυσιακές και
 • άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως φαινυτοΐνη, φαινοβαρβιτάλη ή πρεδνιζόνη

Η σωστή χρήση ενός τυπικού συμπληρώματος ασβεστίου των 600 Mg

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, φάρμακο, ή κάνετε κάποια σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας.

Πάρτε την κάψουλα από το στόμα με το φαγητό. Εάν το προϊόν σας περιέχει κιτρικό ασβέστιο, τότε μπορεί να ληφθεί με, ή χωρίς τροφή. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Για καλύτερη απορρόφηση, εάν η ημερήσια δόση σας είναι μεγαλύτερη από 600 mg, τότε διαιρέστε τη δόση σας και διαχωρίστε την κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ρωτήστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρησιμοποιείτε μασώμενη μορφή συμπληρώματος ασβεστίου, μασήστε το καλά πριν το καταπιείτε.

Εάν χρησιμοποιείτε αναβράζον δισκίο, αφήστε το δισκίο να διαλυθεί πλήρως σε ένα ποτήρι νερό πριν το πιείτε. Μην μασάτε, ή καταπίνετε ολόκληρο το δισκίο.

Εάν παίρνετε ασβέστιο με συμπλήρωμα σε υγρή μορφή, ή σκόνη, μετρήστε τη δόση σας καλά με ένα ειδικό κουτάλι ή μια συσκευή μέτρησης δόσης, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή δόση. Μην χρησιμοποιείτε οικιακό κουτάλι. Εάν το υγρό προϊόν είναι εναιώρημα, ανακινήστε καλά τη φιάλη πριν από κάθε δόση.

Εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει να ακολουθείτε μια ειδική δίαιτα, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τη δίαιτα για να έχετε το μέγιστο όφελος από αυτό το επιπλέον ασβέστιο και να αποτρέψετε σοβαρές παρενέργειες. Μην παίρνετε άλλα συμπληρώματα/βιταμίνες εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρός σας.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Συμπληρώματα με ασβέστιο: Παρενέργειες

Μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα και στομαχικές διαταραχές. Εάν κάποια από αυτές τις επιδράσεις διαρκέσει, ή επιδεινωθεί, ενημερώστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας αμέσως.

Εάν ο γιατρός σας, σας έχει υποδείξει να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα με ασβέστιο, να θυμάστε ότι εκείνος έχει κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον όποιο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν συμπληρώματα με ασβέστιο δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας εάν εμφανιστεί κάποια από αυτές τις σπάνιες, αλλά σοβαρές παρενέργειες:

 • ναυτία, ή έμετος
 • απώλεια όρεξης
 • ασυνήθιστη απώλεια βάρους
 • αλλαγές διάθεσης
 • πόνος στα οστά, ή τους μυς
 • πονοκέφαλος
 • αυξημένη δίψα, ή ούρηση
 • αδυναμία
 • ασυνήθιστη κόπωση

Μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε συμπληρώματα με ασβέστιο είναι σπάνια.

Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως:

 • εξάνθημα
 • κνησμός, ή πρήξιμο (ειδικά σε πρόσωπο, γλώσσα και λαιμό)
 • σοβαρή ζάλη
 • δυσκολία στην αναπνοή

Τα παραπάνω δεν αποτελούν πλήρη λίστα πιθανών παρενεργειών. Εάν παρατηρήσετε άλλες επιδράσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν πολύ ή να μην παίρνουν συμπληρώματα με ασβέστιο

Πριν πάρετε ασβέστιο, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε αλλεργίες. Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να περιέχουν ανενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ή άλλα προβλήματα. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα συμπληρώματα με ασβέστιο πρέπει να μην χρησιμοποιούνται εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν, συμβουλευτείτε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε υψηλά επίπεδα ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία).

Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προτού πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου:

Ορισμένα σκευάσματα ασβεστίου χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιέχουν ασπαρτάμη. Εάν έχετε φαινυλκετονουρία, ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που απαιτεί να περιορίσετε την πρόσληψη ασπαρτάμης (ή φαινυλαλανίνης), συμβουλευτείτε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την ασφαλή χρήση των συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Εάν είστε έγκυος, τότε προτού πάρετε συμπλήρωμα ασβεστίου, ενημερώστε τον γιατρό σας. Το ασβέστιο περνά στο μητρικό γάλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από το θηλασμό.

Συμπληρώματα με ασβέστιο: Αλληλεπιδράσεις

Εάν παίρνετε αυτό το προϊόν υπό τις οδηγίες του γιατρού σας, τότε εκείνος σαφώς και γνωρίζει ήδη τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε. Μην ξεκινήσετε, σταματήσετε, ή αλλάξετε τη δόση οποιουδήποτε φαρμάκου πριν συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προϊόντα:

 • διγοξίνη
 • φωσφορικό νάτριο κυτταρίνης
 • ορισμένα συνδετικά φωσφορικών (όπως οξικό ασβέστιο)

Το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων, όπως:

 • τα διφωσφονικά
 • τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης και
 • τα αντιβιοτικά κινολόνης

Διαχωρίστε τις δόσεις αυτών των φαρμάκων όσο το δυνατόν περισσότερο από τις δόσεις ασβεστίου. Ρωτήστε τον γιατρό, ή το φαρμακοποιό σας για το πόσες ώρες θα πρέπει να περιμένετε μεταξύ των δόσεων, καθώς και για να σας πει ποιες δόσεις θα λειτουργήσουν καλά με τα υπόλοιπα φάρμακά σας.

Ελέγξτε τις ετικέτες σε όλα τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα προϊόντα (όπως αντιόξινα, βιταμίνες) επειδή μπορεί να περιέχουν ασβέστιο. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την ασφαλή χρήση αυτών των προϊόντων.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν πλήρη λίστα με όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις. Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν, ενημερώστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας για όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Πηγή: https://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροφές με ασβέστιο: 9 από τις κορυφαίες για πιο δυνατά οστά και δόντια

Τι ανακάλυψαν για τα συμπληρώματα άνθρακα πριν από την κατανάλωση λιπαρών τροφών

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη D3: Όλες οι χρήσεις, οι παρενέργειες και οι προφυλάξεις για την βιταμίνη D

Βιταμίνη C: Όλες οι χρήσεις – Προσοχή σε προφυλάξεις και αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν