Τι ανακάλυψαν για τα συμπληρώματα άνθρακα πριν από την κατανάλωση λιπαρών τροφών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άνθρακας
Τα συμπληρώματα άνθρακα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας λιπαρά φαγητά, χωρίς να παίρνουμε κιλά!

Ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι ο βρώσιμος ενεργός άνθρακας εμποδίζει την αύξηση βάρους σε ποντίκια, που ήταν σε πολύ πλούσια σε λιπαρά διατροφή.

Μια ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Μεταβολικής Ρύθμισης του πανεπιστημίου Shinshu σημειώνει ότι η δυτικού τύπου διατροφή γίνεται, δυστυχώς, ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλον τον κόσμο. Οι υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συχνά οδηγούν σε παχυσαρκία και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το σωματικό βάρος. Μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από το 40% του ενήλικου πληθυσμού βρίσκεται στο εύρος της παχυσαρκίας.

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας

Οι άνθρωποι αυτήν την μαύρη και άοσμη σκόνη ως θεραπεία για διάφορες παθήσεις από την αρχαιότητα. Σήμερα, ο ενεργός άνθρακας είναι ένα κοινό ιατρικό εργαλείο για τη θεραπεία υπερβολικής δόσης φαρμάκων. Λειτουργεί επίσης ως έκτακτη θεραπεία κατά των δηλητηρίων.

Χρησιμοποιείται επίσης ως αποσμητικό καθώς και για τον καθαρισμό του νερού. Πρόσφατα, τα συμπληρώματα άνθρακα έχουν γίνει δημοφιλή ως πιθανή θεραπεία για τον μετεωρισμό (αέρια στομάχου), την μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να λευκάνει τα δόντια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο βρώσιμος ενεργός άνθρακας σε μορφή συμπληρωμάτων απορροφά τις τοξίνες των ούρων και τα χολικά οξέα στο έντερο και τα αποβάλλει ως κόπρανα. Έχοντας αυτό κατά νου, η ομάδα εξέτασε την ικανότητα του άνθρακα να απορροφά και το υπερβολικό λίπος που προέρχεται από τις λιπαρές δίαιτες.

Ο άνθρακας μπορεί να τετραπλασιάσει την απομάκρυνση των λιπαρών αποβλήτων!

Οι επιστήμονες έθεσαν για 3 μήνες δύο ομάδες ποντικών σε δύο βασικούς τύπους διατροφής: κανονική διατροφή και διατροφή πολύ πλούσια. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά κέρδισαν σημαντικά περισσότερο βάρος από ό,τι σε μια κανονική δίαιτα.

Ωστόσο, όταν η ομάδα πρόσθεσε όξινο ενεργό άνθρακα στη διατροφή των ζώων στην ομάδα της υψηλή περιεκτικότητας σε λιπαρά, το βάρος που πήρε κάθε ποντίκι ήταν σχεδόν το ίδιο με τα ποντίκια στην κανονική διατροφή!

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ποσότητα χολικού οξέος, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και λιπαρών οξέων που αποβλήθηκε στα κόπρανα τους αυξήθηκε κατά δύο έως τέσσερις φορές.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι η κατανάλωση βρώσιμου ενεργού άνθρακα δεν προκάλεσε βλάβη στον γαστρεντερικό βλεννογόνο ιστό, ή στους πνεύμονες.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων όξινου ενεργού άνθρακα πριν ή κατά την κατανάλωση λιπαρών τροφών θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση βάρους και στους ανθρώπους.

Αφαιρώντας τις περισσότερες από τις επιβλαβείς ουσίες μιας λιπαρής διατροφής από το σώμα, η ομάδα λέει ότι αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικές περιπτώσεις παχυσαρκίας, διαβήτη και λιπώδους ηπατικής νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Πηγή: https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χοληστερόλη: Η αλήθεια για τρία πολύ διαδεδομένα συμπληρώματα για την καρδιά

Το καλύτερο συστατικό, ή συμπλήρωμα διατροφής για τα μάτια

Έτσι επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αρχίζουμε να χάνουμε βάρος

Διαιτολόγος προτείνει αυτές τις 4 τροφές με υψηλή πρωτεΐνη για απώλεια βάρους μετά τα 40