Το καλύτερο συστατικό, ή συμπλήρωμα διατροφής για τα μάτια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μάτια
Μια από τις πιο... ορατές αλλαγές καθώς γερνάμε είναι στην όραση και την υγεία των ματιών μας.

Με την πάροδο του χρόνου, η όρασή μας εξασθενεί. Πολλοί εκδηλώνουν σταδιακά ξηροφθαλμία, ενώ αυξάνεται γενικά ο κίνδυνος ασθενειών/μολύνσεων που σχετίζονται με τα μάτια.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή σας διατροφή, για την υγεία των ματιών και για καλύτερη όραση. Εκτός από την κατανάλωση των σωστών τροφών, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διασφαλίσετε, ότι λαμβάνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η λήψη ενός συμπληρώματος.

Για τα καλύτερα συμπληρώματα για τα μάτια οι διατροφολόγοι Janet Coleman και Johna Burdeos συμφωνούν ότι αξίζει να δοκιμάσετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην υγεία των ματιών

Σύμφωνα με την Coleman, ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ευνοούν την υγεία των ματιών είναι καταπολεμώντας το σύνδρομο ξηροφθαλμίας και προστατεύοντας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας μπορεί να εμφανιστεί, εάν τα μάτια δεν είναι σε θέση να παράγουν επαρκή ποσότητα δακρύων για την σωστή τους λίπανση. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται με τη γήρανση και μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

“Η ξηροφθαλμία τείνει να αυξάνεται όσο περισσότερο χρόνο κοιτάμε οθόνες, αλλά και όσο μεγαλώνουμε”, λέει η Burdeos. “Αλλά τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και μπορούν να ενισχύσουν το λιπαρό στρώμα των δακρύων. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη της υπερβολικής ξήρανσης των ματιών”, προσθέτει.

Αν και μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα ωμέγα-3 σε μορφή χαπιού ή κάψουλας, μπορείτε επίσης να πάρετε πολλά από αυτά τα λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής. “Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο γαύρος, οι σαρδέλες, ο σολομός και η ρέγκα, καθώς και οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και τα καρύδια είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά”, λέει η Burdeos.

Άλλα χρήσιμα συμπληρώματα για τα μάτια σας

Σύμφωνα με την Coleman, υπάρχουν και άλλα βοηθητικά συμπληρώματα για τα μάτια. Για παράδειγμα, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη μπορεί να είναι ευεργετικά συστατικά για την υγεία των ματιών.

“Αυτά τα δύο καροτενοειδή είναι πολύ χρήσιμα στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Υπάρχουν σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο. Εάν δεν λαμβάνετε 5-6 μερίδες από αυτά τα λαχανικά την ημέρα, τα οποία είναι η συνιστώμενη ποσότητα για τη συνολική υγεία σας, τότε σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει αυτά τα δύο καροτενοειδή”, λέει η Coleman.

Μαζί με αυτά τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη βιταμίνη για συμπλήρωμα, εάν δεν λαμβάνετε αρκετή από τη διατροφή σας.

“Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των ματιών από τις βλάβες, οι οποίες προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές οδηγούν σε καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως πιπεριές, πορτοκάλια, ακτινίδια και φράουλες, λέει η Coleman.

Πηγή: https://www.eatthis.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύθος ότι τα μάτια αλλάζουν χρώμα καθώς μεγαλώνουμε – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τα μάτια – Ποιες παθήσεις προκαλεί ή επιδεινώνει

Ωμέγα-3: Έξι εκπληκτικά οφέλη από τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ωμέγα 3: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν ιχθυέλαιο – Όλες οι χρήσεις αλλά και παρενέργειες

φωτό: iStock