Τυρί καμαμπέρ: Κίνδυνος για λιστερίωση – Προσοχή στα συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καμαμπέρ
Με αφορμή το σημερινό doodle της Google για την Marie Harel, τη γυναίκα που ανακάλυψε το τυρί καμαμπέρ (Camembert), είναι σώφρον να θυμηθούμε ότι όλα τα μαλακά τυριά είναι πιο ευαίσθητα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σχέση με τα σκληρά τυριά και είναι πολύ πιο περίπλοκη η συντήρησή τους.

Συγκεκριμένα, πριν από έναν χρόνο είχαν αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων στην Αγγλία πολλοί τύποι από το τυρί καμαμπέρ (Camembert), επειδή εντοπίστηκαν παρτίδες που είχαν μολυνθεί με το βακτήριο Listeria, δηλαδή την αιτία της επικίνδυνης για τον άνθρωπο λιστερίωσης.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η βρετανική Υπηρεσία Τυποποίησης Τροφίμων (Food Standards Agency – FSA) διέταξε την απόσυρση πολλών παρτίδων από τυρί καμαμπέρ, διευκρινίζοντας ότι “(…) η Listeria monocytogenes είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφικές ασθένειες, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων, όπως οι έγκυες, τα έμβρυα και τα νεογέννητα βρέφη, καθώς και οποιοσδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα”.

Επίσης, μόλις πριν έναν μήνα στις ΗΠΑ, δύο άνθρωποι πέθαναν και τέσσερις ακόμα ασθένησαν σοβαρά από λιστερίωση, με τους ειδικούς να αποδίδουν τα κρούσματα σε κατανάλωση μαλακών τυριών από φρέσκο γάλα.

Υπάρχουν έρευνες, μάλιστα, που έχουν συνδέσει συγκεκριμένα το τυρί καμαμπέρ (Camembert) με την πιθανότητα για λιστερίωση, αλλά και με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στο μικροβίωμα του εντέρου.

Λιστερίωση – Μόλυνση από λιστέρια: Τι πρέπει να ξέρετε

Η λιστερίωση είναι μια τροφική βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η λοίμωξη από το βακτήριο της listeria προκαλείται κατά κανόνα από την κατανάλωση ακατάλληλα επεξεργασμένων αλλαντικών και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι υγιείς άνθρωποι σπάνια αρρωσταίνουν από λιστερίωση, αλλά η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα έμβρυα και τα νεογέννητα μωρά. Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών από λιστερίωση. Η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της λοίμωξης από listeria.

Τα βακτηρίδια της listeria μπορούν να επιβιώσουν την ψύξη και ακόμη και την κατάψυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν τροφές που είναι πιθανότερο να περιέχουν βακτήρια της listeria.

Τυρί καμαμπέρ και λιστερίωση: Ποια συμπτώματα θα εκδηλώσετε αν πάθετε λοίμωξη

Εάν εμφανίσετε λοίμωξη από listeria από οποιαδήποτε αιτία, όπως από τυρί καμαμπέρ που δεν έχει παραχθεί ή/και συντηρηθεί σωστά, μπορεί να εκδηλώσετε:

Πυρετό

Μυϊκούς πόνους

Ναυτία

Διάρροια

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν λίγες ημέρες αφότου θα έχετε φάει τυρί καμαμπέρ (ή κάποιο άλλο μολυσμένο με listeria τρόφιμο), αλλά μπορεί να χρειαστούν 30 ή περισσότερες ημέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα ευδιάκριτα συμπτώματα μόλυνσης.

Εάν η λιστερίωση εξαπλωθεί στο νευρικό σας σύστημα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πονοκέφαλο

Στραβολαίμιασμα

Σύγχυση ή αλλαγές στην εγρήγορση

Απώλεια ισορροπίας

Σπασμούς

Συμπτώματα για τις έγκυες και τα μωρά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια λοίμωξη με listeria είναι πιθανό να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα στη μητέρα. Οι συνέπειες για το μωρό, ωστόσο, μπορεί να είναι καταστροφικές. Το μωρό μπορεί να πεθάνει απροσδόκητα πριν από τη γέννηση ή να βιώσει μια απειλητική για τη ζωή του μόλυνση μέσα στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.

Όπως και στους ενήλικες, τα συμπτώματα της λιστερίωσης σε ένα νεογέννητο μπορεί να είναι ανεπαίσθητες, αλλά να περιλαμβάνουν:

Απώλεια όρεξης

Ευερέθιστη συμπεριφορά

Πυρετός

Έμετος

Τυρί καμαμπέρ: Διατροφικές πληροφορίες

Το τυρί καμαμπέρ (Camembert) έχει κρεμώδες εσωτερικό και συχνά επικαλύπτεται με λευκή επίστρωση μούχλας που αφήνεται μετά την ωρίμανση.

Τα 100 γραμμάρια από τυρί καμαμπέρ περιέχουν:

310 θερμίδες
19,1 γραμμάρια πρωτεΐνης
24,7 γραμμάρια λίπος
0,9 γραμμάρια υδατάνθρακες

καμαμπέρ

Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β2 και Β12, καθώς και σε ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

καμαμπέρ

http://www.mayoclinic.org

http://slism.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιστέρια: Τι είναι το άκρως επικίνδυνο βακτήριο στο πιάτο μας – Συμπτώματα δηλητηρίασης

Αυτά μην τα φάτε ΠΟΤΕ μετά την ημερομηνία λήξης

Φέτα: Διατροφικά στοιχεία για το εθνικό μας τυρί – Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει