Τι προσφέρει ο χυμός σέλερι στην υγεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χυμός σέλερι
Πολλοί άνθρωποι πίνουν χυμό σέλερι για απώλεια βάρους.

Το σέλερι είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες. Είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας εάν προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων σας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τον χυμό σέλερι και την απώλεια βάρους, καθώς και για τα θρεπτικά συστατικά του σέλερι, τα οφέλη για την υγεία και τις παρενέργειες.

Το σέλερι (Apium graveolens) είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην μαγειρική. Μπορείτε να καταναλώσετε το σέλερι σε σαλάτες ή να το μαγειρέψετε σε διάφορα πιάτα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ωμό χυμό σέλερι χρησιμοποιώντας τα κοτσάνια του για να απολαύσετε τα οφέλη του για την υγεία.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων χυμού σέλερι περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • 95,4 γραμμάρια νερό
  • 14 θερμίδες
  • 0,69 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,17 γραμμάρια λίπους
  • 2,97 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 1,6 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 40 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
  • 0,2 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
  • 11 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
  • 24 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου

Περιέχει επίσης μέταλλα όπως:

καθώς και βιταμίνες:

Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως:

  • βήτα-καροτίνη
  • λουτεΐνη
  • ζεαξανθίνη

Τι οφέλη έχει το σέλερι για την υγεία

Αποτρέπει το οξειδωτικό στρες

Έρευνες δείχνουν ότι το σέλερι περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις με θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνη C, απιγενίνη, καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ, φερουλικό οξύ, λουτεολίνη, τανίνες και σαπωνίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη καταστρέφοντας τις επιβλαβείς τοξίνες, όπως οι ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες μακροπρόθεσμα.

Μειώνει τη φλεγμονή

Μελέτες δείχνουν ότι το σέλερι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε τραυματισμό ή μόλυνση, αλλά εάν επιμείνει μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

Το σέλερι περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και άλλες βιοδραστικές ενώσεις όπως η απιίνη και η απιγενίνη. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο.

Καταπολεμά τα μικρόβια

Η αντιοξειδωτική δράση του σέλερι του προσδίδει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει προστατευτικά βιοενεργά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αποτρέπουν τη μόλυνση από μύκητες και βακτήρια. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα σέλερι είναι αποτελεσματικό έναντι επιβλαβών βακτηρίων όπως E. coli, σαλμονέλα, λιστέρια και σταφυλόκοκκος. Καταπολεμά επίσης μύκητες όπως ο Aspergillus και η Candida.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Μια μελέτη σε κουνέλια δείχνει ότι το εκχύλισμα σέλερι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και στην πρόληψη της φλεγμονής. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων καρδιακών προβλημάτων και στη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας.

Διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η βουτανόλη στο εκχύλισμα σπόρων σέλερι βοηθά στη ρύθμιση των αντιοξειδωτικών ενζύμων, μειώνει το στρες, προάγει την απώλεια βάρους και βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν ευρύτερα αυτές οι επιδράσεις.

Προστατεύει το ήπαρ και τους νεφρούς

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού σέλερι μπορεί να αποτοξινώσει το ήπαρ και τους νεφρούς. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην προστασία τους από φλεγμονές και ασθένειες.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα

Μελέτες σε αρουραίους και ποντίκια δείχνουν ότι το εκχύλισμα σέλερι μειώνει τα επίπεδα λίπους και χοληστερόλης στο αίμα. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης ή της απόφραξης στα αιμοφόρα αγγεία που συμβαίνει λόγω συσσώρευσης λίπους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο είναι ένας συνδυασμός καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να αποδειχθεί η ιατρική εφαρμογή αυτών των πλεονεκτημάτων.

Αποτρέπει τον σχηματισμό καρκίνου

Το έλαιο σπόρων σέλερι περιέχει βιοδραστικές ενώσεις (φθαλίδες), οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τον καρκίνο. Οι αντιοξειδωτικές του ενώσεις όπως οι κουμαρίνες καταστρέφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν τις καρκινογόνες μεταλλάξεις στα κύτταρα.

Η κατανάλωση χυμού σέλερι μπορεί ομοίως να αποτρέψει τα κύτταρα από το να γίνουν καρκινικά.

Είναι καλός ο χυμός σέλερι για την απώλεια βάρους;

Πολλοί πίνουν χυμό σέλερι για να μειώσουν το λίπος στην κοιλιά, αλλά υπάρχει έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Φυσικά, ο χυμός σέλερι είναι χαμηλός σε θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα και έχει πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Αν στον χυμό κρατήσετε και τον πολτό, τότε έχει και πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα και μειώνουν την πείνα. Αυτό κάνει τον χυμό σέλερι μια υγιεινή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επιλογή εάν προσπαθείτε να περιορίσετε την κατανάλωση θερμίδων.

Επιπλέον, μια μελέτη σε διαβητικούς αρουραίους έδειξε σημάδια απώλειας βάρους μετά από θεραπεία με βουτανόλη από εκχύλισμα χυμού σέλερι. Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια που ακολουθούσαν μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή έδειξε ότι ο ζυμωμένος χυμός σέλερι προάγει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο και αποτρέπει την παχυσαρκία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις του σέλερι στην απώλεια βάρους στους ανθρώπους.

Έρευνα δείχνει ότι τα ποτά με λίγες θερμίδες γεμίζουν το στομάχι σας και μπορεί να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ο χυμός σέλερι μπορεί να μην προκαλεί άμεσα απώλεια λίπους, αλλά μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή που υποστηρίζει τη διαχείριση βάρους.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του χυμού σέλερι

Ο χυμός σέλερι θεωρείται γενικά ασφαλής, αλλά η κατανάλωση ολόκληρων κομματιών σέλερι μπορεί να είναι πιο θρεπτική από τον χυμό του. Όταν στραγγίζεται, ο χυμός σέλερι χάνει τουλάχιστον μέρος της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές και να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους.

Το σέλερι περιέχει επίσης ενώσεις που ονομάζονται οξαλικά. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμού σέλερι μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση οξαλικών στο σώμα σας. Αυτό είναι επιβλαβές για άτομα που είναι επιρρεπή σε έναν συγκεκριμένο τύπο πέτρας στα νεφρά. Εάν έχετε πέτρες στους νεφρούς συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας για διατροφικές συμβουλές.

Πηγή: https://www.rxlist.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύρτιλα: Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτική αξία – Γιατί αξίζει να τα βάλετε στη διατροφή σας

11 τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες τις οποίες επιβάλλεται να βάλετε στη διατροφή σας

Πώς και σε τι το τζίντζερ ωφελεί την υγεία

Τι συμβαίνει στον οργανισμό αν τρώτε μπανάνες κάθε μέρα

φωτό: iStock