Τι να επιλέγετε στο πρωινό γεύμα για να μην επιδεινώνεται η αρθρίτιδα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πρωινό
Εάν αντιμετωπίζετε οίδημα, πόνο, δυσκαμψία ή/και περιορισμένο εύρος κίνησης, το πιθανότερο είναι ότι έχετε κάποια μορφή και βαθμό αρθρίτιδας.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τις επιπτώσεις της αρθρίτιδας, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας.

Το να προσέχετε τι τρώτε μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τους πόνους και τη δυσκαμψία.

Πώς να ξεκινήσετε σωστά το πρωινό για να μειώσετε την αρθρίτιδα

Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή βούτυρο ξηρών καρπών στο πρωινό σας

Οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές ακόρεστων λιπαρών, κάτι που είναι καλά νέα για όσους έχουν συμπτώματα αρθρίτιδας. “Αυτά τα ακόρεστα λιπαρά περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”, λέει η διατροφολόγος δρ. Lisa Young.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η φλεγμονή σε όλο το σώμα είναι η βασική αιτία των περισσότερων χρόνιων ασθενειών. Επομένως, η ανακούφιση από κάποια φλεγμονή μέσω κατανάλωσης αντιφλεγμονωδών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αναφέρει ότι η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών φλεγμονής.

Πρωτεΐνη

“Εστιάστε στην πρωτεΐνη από αυγά, γιαούρτι και smoothies πρωτεΐνης με φρέσκα φρούτα και τα μούρα, λέει η διαιτολόγος δρ. Amy Shapiro.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι η λήψη επαρκούς πρωτεΐνης μέσω διατροφής είναι σημαντική, όταν εστιάζετε στην μυϊκή μάζα και την μυϊκή λειτουργία, ειδικά εάν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σας εμποδίζουν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι δρ. Young και δρ. Shapiro συμφωνούν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως στο πρωινό γεύμα είναι σημαντική.

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι βρώμης ή τοστ ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι καλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Για το πλιγούρι βρώμης προτείνουν να το αναμίξετε με σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα.

Επιπλέον, είναι καλό μειώσετε τυχόν σάκχαρα και φλεγμονώδη συστατικά. Έτσι, αποφεύγετε τροφές όπως λευκό αλεύρι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα περισσότερα δημητριακά, τα ζαχαρούχα γιαούρτια και τη γκρανόλα.

Προσθέστε πολύχρωμα φρούτα στο πρωινό σας

Σύμφωνα με τις δύο διαιτολόγους, η ενσωμάτωση φρούτων στο πρωινό σας γεύμα θα σας δώσει απαραίτητα αντιοξειδωτικά για την μείωση της αρθρίτιδας, καθώς και βιταμίνες για την μείωση της φλεγμονής.

Η δρ. Young προτείνει να τρώτε βατόμουρα, πορτοκάλια και φράουλες, τα οποία περιέχουν όλα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διαχείριση της αρθρίτιδας.

Από την πλευρά της η δρ. Shapiro προτείνει να απολαμβάνετε ολόκληρα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, φράουλες και ακτινίδιο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, διαπιστώθηκε ότι τα τρόφιμα με βιταμίνη C ήταν αποτελεσματικά για τον πόνο που συνδέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Υγιή λιπαρά

Τα υγιή λίπη είναι επίσης γνωστά ως “καλά” ακόρεστα λιπαρά και περιλαμβάνουν τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου ασθενειών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Mediterranean Journal of Rheumatology, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ένας τύπος υγιούς λίπους) θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν το οίδημα και την ευαισθησία στις αρθρώσεις.

Για να πάρετε υγιή λιπαρά, η δρ. Shapiro προτείνει να επιλέξετε βούτυρο ξηρών καρπών σε φρυγανιές χωρίς γλουτένη, μαζί με αβοκάντο και αυγό.

Προσθέστε λαχανικά στο πρωινό σας

Τα λαχανικά είναι σημαντικά για κάθε δίαιτα, επομένως είναι λογικό να τα προσθέσετε στις συνήθειες πρωινού σας για την μείωση της αρθρίτιδας.

“Προσθέστε λαχανικά στο πρωινό σας όταν είναι δυνατόν, για να ενισχύσετε τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες”, λέει η δρ. Shapiro. Προτείνει να φτιάξετε μια ομελέτα λαχανικών με ολόκληρα αυγά, ή να προσθέσετε λίγη ντομάτα στο τοστ με αβοκάντο.

Μην παραλείπετε το πρωινό

“Είναι χρήσιμο να ξεκινάς τη μέρα σου με υγιεινές τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”, λέει ο δρ. Γιανγκ. “Το πρωινό βοηθά επίσης να ρυθμίσετε τον μεταβολισμό σας”.

Οι ενήλικες που παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να χάσουν πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C.

Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι όσοι παρέλειψαν το πρωινό μπορούν να κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Πηγές: https://www.arthritis.org, http://blog.arthritis.org, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωινό: Συνδυασμοί τροφών για ταχύτερη απώλεια βάρους

Ειδικοί προτείνουν αυτόν τον συνδυασμό στο πρωινό ως τον #1 για την υγεία της καρδιάς

Τι πρωτεΐνες να επιλέγετε στο πρωινό για καλύτερη απώλεια βάρους

Οι top 5 τροφές στο πρωινό για απώλεια σπλαχνικού λίπους μετά τα 50, σύμφωνα με διαιτολόγους