Ειδικοί προτείνουν αυτόν τον συνδυασμό στο πρωινό ως τον #1 για την υγεία της καρδιάς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αβοκάντο
Δεν είναι δα και κανένα μυστικό ότι αυτά που τρώμε παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο υγιής, ή όχι, είναι η καρδιά μας.

Κάποιες τροφές στο πρωινό γεύμα, όπως το μπέικον, τα αυγά και τα λουκάνικα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, δύο πράγματα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Αντί να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα πρωινό γεμάτο κορεσμένα λιπαρά, κάντε το αντίθετο: επιλέξτε τροφές με ακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά και δημητριακά ολικής αλέσεως, με την επιλογή μιας φέτας τοστ ολικής αλέσεως μαζί με αβοκάντο.

Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών, ειδικά φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών, που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στο αβοκάντο συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

Γιατί το αβοκάντο με ψωμί ολικής άλεσης είναι το καλύτερο πρωινό για την καρδιά

Μια μελέτη του Μαρτίου 2022 διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου αβοκάντο.

Μία μερίδα αβοκάντο (περίπου το ένα τρίτο ενός μεσαίου φρούτου) έχει:

  • 96 θερμίδες
  • 4 γραμμάρια φυτικών ινών και
  • 6 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών

Τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών: και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να συμπεριλάβετε το αβοκάντο στη διατροφή σας μπορεί να είναι καλύτερο για την καρδιά σας από το να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη, τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια χωρίς να μειώσει την καλή για την καρδιά HDL χοληστερόλη.

Το ψωμί ολικής άλεσης ως βάση για το πρωινό σας προσθέτει υγιεινούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες στο γεύμα. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 25-38 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα. Αλλά οι περισσότεροι δεν ξεπερνούν τα 17 γραμμάρια την ημέρα.

Μια φέτα τοστ ολικής αλέσεως μαζί με το ένα τρίτο ενός αβοκάντο περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό αντιστοιχεί στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Οι φυτικές ίνες μπορούν να λειτουργήσουν ως “σφουγγάρι” στο σύστημά σας, εμποδίζοντας τη συσσώρευση χοληστερόλης που φράζει τις αρτηρίες στα τοιχώματα των αρτηριών. Σερβίρετε μαζί με ένα μπολ με μούρα για ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνδυνος υγείας αν κάνετε αυτό με το αβοκάντο – Ξεκίνησε από viral κόλπο στο ίντερνετ

4 απλοί τρόποι για να ωριμάσετε τα αβοκάντο (και 1 μύθος)