Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα

  • Iatropedia newsroom
φρούτα
Τι έδειξε μια νέα μελέτη για το πως τα φρούτα και τα λαχανικά επηρεάζουν το πόσες ώρες κοιμόμαστε το βράδυ.

Ο ύπνος και η διατροφή είναι καθοριστικοί καθοριστικοί παράγοντες της συνολικής υγείας και ευεξίας, ενώ επηρεάζουν αμοιβαία το ένα το άλλο. Μια νέα μελέτη που έγινε στη Φινλανδία εξέτασε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου και της ημερήσιας κατανάλωσης σε φρούτα και λαχανικά.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, ανέλυσε δεδομένα από την εθνική μελέτη FinHealth 2017, στην οποία συμμετείχαν 5.043 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συνήθη διάρκεια του ύπνου τους και τη διατροφική τους κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά. Στην έρευνα εξετάστηκαν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια του ύπνου, όπως δημογραφικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί.

Δείτε επίσης: Ύπνος: Μπορεί ένα ποτό να με βοηθήσει να κοιμηθώ καλύτερα;

Τι έδειξε η μελέτη

Η μέση συνιστώμενη διάρκεια ύπνου για τους ενήλικες είναι 7 με 9 συνεχόμενες ώρες κάθε βράδυ. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ανθρώπους να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Η μελέτη έδειξε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ λιγότερων ή περισσότερων ωρών ύπνου από το συνιστώμενο και της λιγότερης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.  Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, μικρή διάρκεια, κανονική και μεγάλη.

Όσοι κοιμόντουσαν λίγες ώρες κατανάλωναν 37 γραμμάρια λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ όσοι κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες έτρωγαν 73 γραμμάρια λιγότερα, σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν φυσιολογικές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε επίσης: Ύπνος: Τι θα αλλάξει αν κάνετε γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα

Ακόμη και όταν συνυπολογίζονταν οι άλλοι παράγοντες, η διατροφή επηρέαζε σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων. Όσοι είναι «νυχτερινοί τύποι» και κοιμούνται πολύ λιγότερες ώρες τη νύχτα, τείνουν να έχουν μια πιο ανθυγιεινή διατροφή, αποδεικνύοντας έτσι πως ο ύπνος και η διατροφή αλληλοεπηρεάζονται.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα κεράσια, το ακτινίδιο, οι ντομάτες και τα αγγούρια περιέχουν υψηλά επίπεδα μελατονίνης, μιας ορμόνης ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και των πρότυπων ύπνου.

Η μελέτη αυτή απέδειξε την σημασία της διατροφής στη συνολική υγεία και τονίζει την ανάγκη οι ενήλικες να ακολουθούν πιο υγιή πρότυπα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Τα φρούτα «ασπίδα» για τον οργανισμό απέναντι στις ασθένειες