Με 6 δαμάσκηνα τη μέρα μειώνετε τον κίνδυνο για οστεοπόρωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που αποδυναμώνει τα οστά, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται επειδή, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αρχίζουν να χάνουν οστική μάζα πιο γρήγορα από ό,τι την φτιάχνουν.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει οστεοπόρωση. Ωστόσο, οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση, λόγω της απώλειας οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

Αυτή την εβδομάδα, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας (APS) στο συνέδριο Experimental Biology 2022, παρουσιάστηκε έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων θα μπορούσε να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αποτρέψουν ορισμένους φλεγμονώδεις παράγοντες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Janhavi Damani, υποψήφια διδάκτωρ στο Pennsylvania State University, ένα μειωμένο επίπεδο οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει αύξηση της φλεγμονής, η οποία συμβάλλει στην μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια οστών.

Η έρευνά της δείχνει ότι ορισμένες ενώσεις στα δαμάσκηνα μπορεί να αποτρέψουν αυτήν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Τα δαμάσκηνα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που οδηγεί σε οστεοπόρωση

Η Damani είπε ότι ο σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση δύο διαφορετικών δόσεων κατανάλωσης δαμάσκηνων στους δείκτες φλεγμονής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τα εκχυλίσματα πολυφαινόλης που βρίσκονται στα δαμάσκηνα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά. Μειώνουν τη φλεγμονή σε έναν ειδικό τύπο οστικών κυττάρων, που ονομάζονται οστεοκλάστες. Οι οστεοκλάστες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη συντήρηση, την επισκευή και την αναδόμηση των οστών.

Οι συμμετέχουσες στην μελέτη ήταν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με χαμηλή βαθμολογία οστικής πυκνότητας (ένδειξη οστεοπόρωσης).

Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  1. Στην πρώτη ομάδα ανατέθηκε να τρώει 50 g δαμάσκηνα ημερησίως (περίπου 6 δαμάσκηνα)
  2. Στη δεύτερη ομάδα ανατέθηκε να τρώει 100 g δαμάσκηνα ημερησίως (περίπου 12 δαμάσκηνα)
  3. Η τρίτη ομάδα έλαβε οδηγίες να μην φάει καθόλου δαμάσκηνα για ένα ολόκληρο έτος

Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από τις γυναίκες για να αναζητήσει δείκτες φλεγμονής.

Αφότου εξέτασαν τα δεδομένα, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων, όντως φαινόταν να βοηθά στην μείωση της φλεγμονής.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση περίπου 6 έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί δυνητικά να μειώσει τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Αυτές είναι δείκτες φλεγμονής, που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες”, είπε η Damani.

Οστεοπόρωση: Διατροφή για να αποτρέψετε την απώλεια οστικής μάζας

Η Shereen Jegtvig, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bridgeport στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα τα ευρήματα αυτής της μελέτης για την πρόληψη της μελλοντικής απώλειας οστών.

“Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και μέταλλα, όπως ο χαλκός και το μαγνήσιο. Αυτά είναι σημαντικά για γερά οστά. Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες και προανθοκυανιδίνες. Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και να μειώσουν τη φλεγμονή”, είπε.

Προτείνει να προσθέσετε δαμάσκηνα στο καθημερινό σας μενού, είτε ως σνακ είτε ως συστατικό σε συνταγές.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε δαμάσκηνα. Αν φάτε πάρα πολλά με την μία μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό σας σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη.

Τι να φάτε αν δεν σας αρέσουν τα δαμάσκηνα

“Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και ασβέστιο”, είπε η Jegtvig. “Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο και αντιοξειδωτικά επίσης”.

Η Jegtvig υπενθυμίζει ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ως καλές πηγές ασβεστίου προτείνει:

  • γαλακτοκομικά
  • ξηρούς καρπούς (όπως και το γάλα τους)
  • κονσερβοποιημένα ψάρια, που έχουν κόκαλα
  • λαχανίδα (kale)
  • μπρόκολο
  • λαχανάκια Βρυξελλών
  • σόγια
  • όσπρια

“Η βιταμίνη D είναι λίγο πιο δύσκολη για να την πάρετε διατροφικά”, είπε η Jegtvig. “Είναι κάτι που φτιάχνει το σώμα σας όταν το δέρμα σας εκτίθεται άμεσα στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Όμως, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και ορισμένες τροφές είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D”, πρόσθεσε.

Εάν δεν σας αρέσει κανένα από αυτά τα τρόφιμα, προτείνει να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το ηλιακό φως μπορεί να είναι ανεπαρκές.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οστεοπόρωση: Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής

Οστεοπόρωση: Να γιατί δεν απειλεί όλες τις γυναίκες. Και δεν είναι αυτό που νομίζετε

Οστεοπόρωση: Τι είναι, πώς θα καταλάβετε ότι ξεκινάει και πότε να κάνετε τεστ οστικής πυκνότητας

Οστεοπενία: Ποιες τροφές βοηθούν και πώς να βρείτε πόσο ασβέστιο παίρνετε από αυτά που τρώτε