Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σύκα
Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica.

Τα σύκα (και οι φλούδες τους) είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια ποικιλία από πιθανά οφέλη για την υγεία.

Μπορούν να προωθήσουν την υγιή πέψη, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να σας βοηθήσουν να έχετε πιο υγιή επιδερμίδα.

Σύκα: Διατροφική αξία

Τα φρέσκα σύκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Ένα μεσαίο (40 γραμμάρια) φρέσκο ​​σύκο περιέχει:

  • Θερμίδες: 30
  • Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
  • Ίνες: 1 γραμμάριο
  • Χαλκός: 3% της μέσης ημερήσιας ανάγκης (ΜΗΑ)
  • Μαγνήσιο: 2% της ΜΗΑ
  • Κάλιο: 2% της ΜΗΑ
  • Ριβοφλαβίνη: 2% της ΜΗΑ
  • Θιαμίνη: 2% της ΜΗΑ
  • Βιταμίνη Β6: 3% της ΜΗΑ
  • Βιταμίνη Κ: 2% της ΜΗΑ

Τα φρέσκα σύκα περιέχουν θερμίδες από τα φυσικά τους σάκχαρα, αλλά αν τρώτε λίγα σύκα κάθε φορά, τότε δεν θα έχετε πρόβλημα με τις θερμίδες.

Από την άλλη πλευρά, τα αποξηραμένα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι πλούσια σε θερμίδες, καθώς τα σάκχαρα συμπυκνώνονται όταν στεγνώσουν τα φρούτα.

Τα σύκα περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες από διάφορα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χαλκό και βιταμίνη Β6.

Ο χαλκός είναι ένα ζωτικό μέταλλο που εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και ο σχηματισμός νέων κυττάρων αίματος, συνδετικών ιστών και νευροδιαβιβαστών.

Η βιταμίνη Β6 είναι μια βασική βιταμίνη απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα σας να διαλύσει τις διατροφικές πρωτεΐνες και να δημιουργήσει νέες πρωτεΐνες. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Σύκα: Οφέλη για την υγεία

Πεπτικό σύστημα

Τα σύκα έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό ως σπιτική θεραπεία για πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα.

Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της πεπτικής υγείας, μαλακώνουν τα κόπρανα και χρησιμεύουν ως πρεβιοτικά (υγιή βακτήρια στο έντερο).

Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των αγγείων και της καρδιάς

Τα σύκα μπορεί να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λίπους στο αίμα. Αυτό σημαίνει καλύτερα υγεία των αγγείων και να χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σύκου μείωσε την αρτηριακή πίεση τόσο σε αρουραίους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, καθώς και σε εκείνους με αυξημένα επίπεδα. Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει βελτιώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της HDL (καλής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μέσω συμπληρωμάτων από εκχύλισμα φλούδας σύκου.

Καλύτερη επιδερμίδα

Τα σύκα μπορεί να έχουν κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα.

Μία μελέτη σε 45 παιδιά με δερματίτιδα διαπίστωσε ότι μια κρέμα με εκχύλισμα σύκου που εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες ήταν πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της δερματίτιδας από μια τυπική θεραπεία με κρέμα υδροκορτιζόνης.

Επιπλέον, ένας συνδυασμός εκχυλισμάτων φρούτων (συμπεριλαμβανομένου του εκχυλίσματος σύκου) αποδείχθηκε ότι εμφανίζει αντιοξειδωτικές επιδράσεις στα κύτταρα του δέρματος, μειώνει τη διάσπαση του κολλαγόνου και βελτιώνει την εμφάνιση των ρυτίδων σε μελέτες στο εργαστήριο και σε ζώα.

Πιθανά μειονεκτήματα

Τα σύκα έχουν κάποια πιθανά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, καθώς μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως σπιτική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα.

Τα σύκα είναι επίσης αρκετά πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα αραίωσης του αίματος και να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά. Εάν παίρνετε τέτοιο φάρμακο, πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν και πόσα σύκα επιτρέπεται να τρώτε.

Τέλος, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα σύκα. Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη σημύδας, ενδέχεται να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε αλλεργία και στα σύκα. Οι συκιές περιέχουν επίσης φυσικό λάτεξ, στο οποίο ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά.

Πηγή: https://www.healthline.com