Κολπική μαρμαρυγή: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν υπάρχει διαταραχή στον φυσιολογικό ρυθμό άντλησης του αίματος στους άνω θαλάμους της καρδιάς (κόλποι) και συγκεκριμένα, όταν γίνεται γρήγορος ή ακανόνιστος.

Ως αποτέλεσμα, η καρδιά είναι λιγότερο αποτελεσματική και πρέπει να εργάζεται σκληρότερα.

Κολπική μαρμαρυγή : Τροφές προς αποφυγή

Ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών.

Τα πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γρήγορο φαγητό, αλλά και τα πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε άλλες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως αύξηση βάρους, διαβήτης, γνωστική εξασθένηση και ορισμένα είδη καρκίνου.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, αλλά και να προκαλέσει επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα που ήδη έχουν διαγνωστεί με την πάθηση, ειδικά εάν συνυπάρχει καρδιαγγειακή νόσος ή διαβήτης.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση, την παχυσαρκία και τη διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Αλλά μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή.

Πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που τηρούν τα συνιστώμενα όρια (δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες) δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Καφεΐνη

Για χρόνια, ήταν καθιερωμένο να συστήνεται στα άτομα διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή να αποφεύγουν την καφεΐνη.

Ωστόσο, πολλές κλινικές μελέτες απέτυχαν να αποδείξουν άμεση συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης και των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Μάλιστα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο!

Αν και η κατανάλωση καφέ μπορεί αρχικά να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και την αντίσταση στην ινσουλίνη, μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι έπιναν 1 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

Η κατανάλωση έως και 300 mg καφεΐνης (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ) την ημέρα είναι γενικά ασφαλής.

Ωστόσο, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών είναι μια άλλη ιστορία.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τον καφέ και το τσάι. Περιέχουν πολύ ζάχαρη και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να τονώσουν το καρδιακό σύστημα.

Πολλαπλές μελέτες παρατήρησης και μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ενεργειακών ποτών με σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως αρρυθμίες και αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.

Εάν έχετε διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή, είναι σώφρον να αποφεύγετε εντελώς τα ενεργειακά ποτά. Αλλά ένα φλιτζάνι καφέ είναι μάλλον εντάξει.

Λίπος

Η παχυσαρκία και η υπέρταση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. Επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Οι καρδιολόγοι μπορεί να σας συστήσουν να μειώσετε ορισμένους τύπους λίπους εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με τη νόσο.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά δίαιτες μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τρόφιμα όπως το βούτυρο, το τυρί και το κόκκινο κρέας έχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε:

  • μαργαρίνη
  • τρόφιμα που παρασκευάζονται με μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια
  • ορισμένα κράκερ και μπισκότα
  • πατατάκια
  • ντόνατς
  • άλλα τηγανητά φαγητά

Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι τα πολλά κορεσμένα λιπαρά σε συνδυασμό με λίγα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο επίμονης ή χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως:

  • ξηροί καρποί
  • αβοκάντο
  • ελαιόλαδο

Αλλά η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με κάτι άλλο μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε άνδρες που αντικατέστησαν τα κορεσμένα λίπη με πολυακόρεστα.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά με χαμηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

Είναι πιθανό ότι οι λιγότερο υγιεινές πηγές λίπους, όπως το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο, έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στον κίνδυνο αυτόν σε σύγκριση με πιο υγιεινές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες. Τα πολυακόρεστα λίπη είναι ένας τύπος υγιεινού διατροφικού λίπους που περιλαμβάνει φυτικά έλαια και ψάρια.

Αν και ορισμένα λίπη πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.

Για τους περισσότερους, είναι απολύτως υγιεινό να απολαμβάνουν τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όπως τυρί, βούτυρο και γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, περιστασιακά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αλάτι

Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση νατρίου (αλάτι) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε κολπική μαρμαρυγή. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε κολπική μαρμαρυγή.

Πολλά επεξεργασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν πολύ αλάτι ως συντηρητικό και αρωματικό παράγοντα. Φροντίστε να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και να επιλέγετε γενικώς φρέσκα τρόφιμα και τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή και χωρίς προσθήκη αλατιού.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην ξεπερνάτε τα 2.300 mg νατρίου την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ζάχαρη

Έρευνες δείχνει ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή. Δεν είναι ξεκάθαροι, όμως, σχετικά με το γιατί συνδέονται οι δύο καταστάσεις.

Αλλά τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία είναι σημάδι διαβήτη, μπορεί να είναι μια εξήγηση. Μια μελέτη του 2019 στην Κίνα έδειξε ότι άτομα άνω των 35 ετών με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.

Τα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη. Ωστόσο, τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρέσκα φρούτα, δεν χρειάζεται να περιορίζονται υπερβολικά.

Γενικώς προσπαθήστε να περιορίσετε τα εξής:

  • αναψυκτικά
  • ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα
  • άλλα προϊόντα που περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζει σημαντικό ρόλο στα εξής:

  • πήξη του αίματος
  • υγεία των οστών
  • υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη Κ υπάρχει κυρίως σε:

Δεδομένου ότι πολλά άτομα με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν κίνδυνο για εγκεφαλικό, τους συνταγογραφούνται αραιωτικά αίματος για να βοηθήσουν στην πρόληψη θρόμβων αίματος.

Το πιο κοινό αραιωτικό του αίματος, η βαρφαρίνη, δρα εμποδίζοντας την αναγέννηση της βιταμίνης Κ, σταματώντας έτσι την πήξη του αίματος.

Στο παρελθόν, σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή γίνονταν συστάσεις να περιορίσουν τα τρόφιμα ή τα ποτά πλούσια σε βιταμίνη Κ. Αλλά τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, μπορεί να είναι πιο χρήσιμο να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα βιταμίνης Κ, αποφεύγοντας μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν αυξήσετε ή μειώσετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ.

Γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Βρίσκεται κυρίως σε:

  • ψωμιά
  • ζυμαρικά
  • καρυκεύματα
  • πολλά συσκευασμένα τρόφιμα

Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι, η κατανάλωση γλουτένης ή σιταριού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον οργανισμό.

Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτό με την σειρά του μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιά και να σας κάνει πιο ευαίσθητους στα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.

Εάν τα πεπτικά προβλήματα ή οι φλεγμονές που σχετίζονται με τη γλουτένη διεγείρουν την κολπική μαρμαρυγή, η μείωση της γλουτένης στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σιτάρι.

Γκρέιπφρουτ

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μην είναι καλή ιδέα εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή και παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία της.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ περιέχει μια ισχυρή χημική ουσία που ονομάζεται naringenin. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εξισορρόπησης της καρδιακής αρρυθμίας.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο άλλα φάρμακα απορροφώνται από τον οργανισμό.

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε γκρέιπφρουτ, ενώ ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κολπική μαρμαρυγή: 5 πράγματα που είναι απαραίτητο να καταλάβετε

Κολπική μαρμαρυγή: Πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι ξέραμε ο κίνδυνος για τις γυναίκες – Ο ρόλος του ύψους τους

Γκρέιπφρουτ: Με ποια φάρμακα αλληλεπιδρά – Προσοχή!

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας

φωτό: iStock