Κολπική μαρμαρυγή: Πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι ξέραμε ο κίνδυνος για τις γυναίκες – Ο ρόλος του ύψους τους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κολπική μαρμαρυγή
Η επιστήμη έχει δείξει από καιρό ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή από τις γυναίκες. Αλλά ποτέ δεν έγινε πλήρως κατανοητό το γιατί οι γυναίκες “προστατεύονται” από την εμφάνιση της πάθησης.

Νέα έρευνα από το Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai αμφισβητεί αυτήν την υπόθεση, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες -όταν συνυπολογίζεται ο παράγοντας ύψος- έχουν 50% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Cardiology.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει πραγματική ανατροπή στα όσα ξέραμε στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής”, δήλωσε η δρ. Christine Albert, πρόεδρος του Τμήματος Καρδιολογίας στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Smidt και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. Ο δρ. Albert ηγήθηκε επίσης της εθνικής έρευνας VITAL Rhythm στην οποία βασίζονται αυτά τα ευρήματα. “Σε αυτόν τον πληθυσμό των 25.000 ατόμων χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο, αφότου τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για τις διαφορές στο ύψος, οι γυναίκες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τους άνδρες και μάλιστα πάνω από 50%«, πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί ο δρ. Albert, όσο πιο ψηλό είναι ένα άτομο, τόσο περισσότερο κινδυνεύει για κολπική μαρμαρυγή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, καθώς τείνουν να είναι πιο κοντές από τους άνδρες.

“Η μελέτη μας, ωστόσο, παραδόξως δείχνει ότι όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα έχουν το ίδιο ύψος, τότε η γυναίκα είναι πιο πιθανό να αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή. Τώρα το ερώτημα έχει αλλάξει: Αντί για το γιατί προστατεύονται οι γυναίκες, τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, λέει ο ίδιος.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο κοινός τύπος μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Μόλις μια γυναίκα διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή, είναι πιο πιθανό να βιώσει μία από αυτές τις δυσμενείς συνέπειες σε σχέση με έναν άνδρα, καθιστώντας την πρόληψη έναντι της νόσου εξαιρετικά σημαντική στις γυναίκες.

Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με την πάθηση μπορεί να ακολουθήσουν θεραπείες με αραιωτικά αίματος και επεμβάσεις, όπως καρδιοανάταξη ή εγχείρηση καρδιάς. Αλλά οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε επεμβατικές θεραπείες για κολπική μαρμαρυγή.

Ο δρ. Albert σημειώνει ότι καθώς ο γενικός πληθυσμός αυξάνεται σε μέγεθος -τόσο σε ύψος όσο και σε βάρος- οι καρδιολόγοι πρέπει να αναμένουν ότι περισσότερα άτομα θα διαγνωστούν με κολπική μαρμαρυγή.

“Με τα περιστατικά να αυξάνονται, είναι πιο επιτακτική από ποτέ να προσφέρουμε προληπτικές στρατηγικές και έγκαιρες διαγνωστικές παρεμβάσεις σε όλους τους ασθενείς”, δήλωσε ο δρ. Albert, καθηγητής Καρδιολογίας στο Cedars-Sinai and the Lee.

Οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης κατά της κολπικής μαρμαρυγής σε άνδρες και γυναίκες, λέει ο δρ. Albert, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • διατήρηση ενός υγιούς βάρους
  • έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
  • περιορισμό της χρήσης αλκοόλ
  • μέτρια σωματική άσκηση

“Αυτές οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι σημαντικές για όσους κινδυνεύουν από κολπική μαρμαρυγή, αλλά και σημαντικές τροποποιήσεις που όλες οι γυναίκες πρέπει να εξετάσουν για την πρόληψη άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά”, δήλωσε ο δρ. Noel Bairey Merz, διευθυντής του Κέντρου Καρδιάς Barbra Streisand σγια τις Γυναίκες στο Ινστιτούτο Smidt Heart και πρωτοπόρος στην καρδιοπάθεια των γυναικών.

Ο δρ. Bairey Merz, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη, λέει ότι τα δεδομένα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής στις γυναίκες.

“Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ασθένεια που θέλουμε να αποτρέψουμε, ανεξαρτήτως φύλου. Αυτή η ενημερωτική μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα για την ιατρική κοινότητα, ώστε να λάβει υπόψη της και να αρχίσει να συζητά τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής με όλους τους ασθενείς, είτε άνδρες είτε γυναίκες».

Πηγή: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κολπική μαρμαρυγή: Ποιοι ήχοι της καρδιάς είναι πιθανό σημάδι

Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα, θεραπεία – Πώς επηρεάζει την καθημερινότητα

Φτερούγισμα στην καρδιά: Αίτια, συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Χοληστερόλη και Δείκτης Μάζας Σώματος: Υγιή επίπεδα για την ηλικία και το ύψος σας