Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φυσιολογικοί παλμοί
Οι τιμές του φυσιολογικού καρδιακού παλμού ηρεμίας (Resting Heart Range - RHR) κυμαίνονται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό (bpm). Όσο καλύτερη είναι η λειτουργία της καρδιάς, τόσο χαμηλότερος είναι ο RHR.

Ο καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι ο αριθμός των παλμών ανά λεπτό, που εκτελεί η καρδιά, ενώ το άτομο είναι σε πλήρη κατάσταση ηρεμίας. Είναι δείκτης τόσο της φυσικής κατάστασης, όσο και της γενικής υγείας.

Φυσιολογικοί παλμοί: Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις τιμές του RHR ανά ηλικία

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / ΗΛΙΚΙΑ 18-25 έτη 26-35 έτη 36-45 έτη 46-55 έτη 56-65 έτη 65+ έτη
Αθλητές 40-52 44-50 47-53 49-54 51-56 52-55
Εξαιρετικοί 56-61 55-61 57-62 58-63 57-61 56-61
Καλοί 62-65 52-65 63-66 64-67 62-67 62-65
Άνω του μετριού 66-69 66-70 67-70 68-71 68-71 66-69
Μέτριοι 70-73 71-74 71-75 72-76 72-75 70-73
Κάτω του μετριού 74-81 75-81 76-82 77-83 76-81 74-79
Κακοί 82+ 82+ 83+ 84+ 82+ 80+

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας: Ποιοι παράγοντες τους επηρεάζουν

  • Ηλικία: Ο RHR μπορεί να αλλάξει με την ηλικία, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.
  • Φύλο: Κατά μέσο όρο, ο RHR των γυναικών τείνει να είναι 2-7 bpm υψηλότερος από εκείνον των ανδρών.
  • Θερμοκρασία αέρα: Ο καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της ζέστης, αλλά συνήθως όχι περισσότερο από 10 bpm.
  • Συναισθήματα: Τα έντονα συναισθήματα άγχους, στρες, ή ακόμα και ευτυχίας μπορούν να αυξήσουν τον RHR.
  • Θέση σώματος: Ο RHR μπορεί να είναι 3 bpm υψηλότερος, όταν κάθεστε σε σχέση με όταν είστε ξαπλωμένοι. Ομοίως, τείνει να αυξάνεται λίγο όταν στέκεστε.
  • Φάρμακα: Κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και οι β-αναστολείς, μπορεί να μειώσουν τον RHR.
  • Διαλογισμός: Η γιόγκα και άλλες ασκήσεις ηρεμίας, εάν γίνονται τακτικά, μπορεί να προκαλέσουν μείωση του RHR.

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας: Τι σημαίνουν οι τιμές σας για την γενική σας υγεία

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι δείκτης φυσικής κατάστασης και γενικής υγείας.

  • Στους ενήλικες, ο χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός συσχετίζεται με υψηλότερο βαθμό φυσικής κατάστασης και χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών συμβάντων, όπως καρδιακές προσβολές.
  • Οι επαγγελματίες αθλητές μπορούν να έχουν RHR έως και 40. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο χαμηλότερος ρυθμός σημαίνει ότι ο καρδιακός μυς είναι ισχυρότερος και μπορεί να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι με την έντονη άσκηση, υπάρχει η απελευθέρωση υποξειδίου του αζώτου στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, το οποίο αυξάνει την παροχή αίματος στην καρδιά.
  • Ωστόσο, ένας σταθερά υψηλότερος καρδιακός παλμός έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά προβλήματα και πρόωρο θάνατο.
  • Μια έρευνα του 2013 που μελέτησε 3.000 άνδρες για 16 χρόνια έδειξε ότι εκείνοι με RHR άνω του 90 είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους με RHR κάτω από 80.
  • Μια μελέτη παρατήρησης που διεξήχθη στη Νορβηγία και εξέτασε 20.000 συμμετέχοντες βρήκε παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ο τρόπος ζωής.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Είναι κακός ένας καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας στο επίπεδο 55;

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας (RHR) είναι ένας γρήγορος τρόπος για να προσδιορίσετε πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η καρδιά σας. Αυτό που θεωρείται φυσιολογικό μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο.

Οι φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας δείχνουν την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά σας όταν δεν ασκείστε. Εάν είστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι, ήρεμοι και χαλαροί και όχι άρρωστοι, ο καρδιακός σας ρυθμός πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό (bpm).

Βραδυκαρδία (μπορεί να είναι ή να μην είναι φυσιολογική):

  • Εάν ο RHR σας είναι σταθερά κάτω από 60 bpm (ακόμη και 52 bpm), έχετε βραδυκαρδία (αργό καρδιακό ρυθμό). Αυτό μπορεί να είναι σημάδι εξαιρετικής φυσικής κατάστασης (συχνά εμφανίζεται σε επαγγελματίες αθλητές και κολυμβητές), ή ίσως σημάδι ασθένειας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνοδεύεται από ζάλη, ή δυσφορία στο στήθος.
  • Εάν ο καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι σημαντικά χαμηλότερος από 60 bpm (ακόμη και 52 bpm) και δεν αισθάνεστε καλά, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να κάνετε ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Ταχυκαρδία (μπορεί να μην είναι φυσιολογική):

  • Εάν ο καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι σταθερά πάνω από 100 bpm, τότε έχετε ταχυκαρδία και πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό, ειδικά εάν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως σφίξιμο στο στήθος, κόπωση και δύσπνοια.
  • Ο αυξημένος RHR (πάνω από 100 bpm) μπορεί να υποδεικνύει διάφορες καταστάσεις. Μπορεί να είστε αφυδατωμένοι, ή να έχετε κακή φυσική κατάσταση, ή μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει με την καρδιά, ή τους πνεύμονές σας.

Ο έλεγχος του RHR είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος αξιολόγησης της υγείας σας. Πάρτε τους παλμούς σας για τρία συνεχόμενα πρωινά μόλις ξυπνήσετε:

  • Πρέπει να υπολογίσετε πόσες φορές χτυπάει η καρδιά σας ανά λεπτό. Μετρήστε τους χτύπους της καρδιάς σας για 10 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα επί έξι.
  • Πάρτε το άθροισμα των τριών διαφορετικών μετρήσεων για τρεις σερί μέρες και διαιρέστε με το 3. Αυτό θα σας δώσει μια καλή προσέγγιση του RHR σας.
  • Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τον σφυγμό σας, ένα ψηφιακό πιεσόμετρο θα σας δείξει τους καρδιακούς παλμούς ανά λεπτό.

Τα καλύτερα αποτελέσματα θα επιτευχθούν αμέσως μετά το ξύπνημα. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, βεβαιωθείτε ότι είστε σε φάση πλήρους χαλάρωσης και χωρίς στρες ή αγχωτικές σκέψεις για τουλάχιστον 15 λεπτά, προτού μετρήσετε τους παλμούς σας ανά λεπτό.

Πηγή: https://www.rxlist.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα προλάβετε τα καρδιολογικά προβλήματα. Τι δείχνει το τσεκάπ της καρδιάς

Καρδιοπάθεια: Οι 7 κανόνες για γερή καρδιά, που νικούν την κληρονομικότητα

Πιο δυνατή καρδιά χωρίς αλλαγή στη διατροφή: Οι πρακτικές, απλές λύσεις που όλοι πρέπει να ξέρουμε

Οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50, σύμφωνα με διαιτολόγους