Οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50, σύμφωνα με διαιτολόγους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Όταν κλείνουμε τα 50 ξαφνικά δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία της καρδιάς. Ίσως είναι επειδή φίλοι και οικογένεια γύρω μας αρχίζουν να έχουν καρδιακά προβλήματα και αυτό είναι καμπανάκι και για εμάς.

Ή ίσως έχετε διαβάσει κάπου ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κύρια αιτία νοσηλείας για ενήλικες άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (AHA), μετά τα 50 και τα 60 οι περισσότεροι παίρνουν σωματικό βάρος, ειδικά γύρω από την μέση τους, ενώ εμφανίζονται και παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το σίγουρο είναι πως έχετε χρόνο να ανατρέψετε τα πράγματα για την υγεία της καρδιάς σας. Η συμβουλή για το πώς θα το πετύχετε είναι πολύ ξεκάθαρη και συγκεκριμένη: τρώτε λιγότερα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Αν χρειάζεστε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, δείτε μια λίστα με τις πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά σας, σύμφωνα με τους διαιτολόγους.

Λιπαρά κρέατα και τηγανητά

“Εάν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή μετά τα 50, είναι καιρός να ρίξετε μια σοβαρή ματιά στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών”, λέει η δρ. Rebecca Schilling, διαιτολόγος-διατροφολόγος. «Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου άνω των 50 ετών πασχίζουν να προσαρμοστούν με αυτό. Μεγάλωσαν με κόκκινο κρέας και τηγανητά και η σκέψη να γίνουν περισσότερο… βίγκαν, τους τρομάζει». Αλλά μια υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

“Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά δημιουργούν μια ‘τέλεια καταιγίδα’ φράζοντας τις αρτηρίες, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη και συμβάλλοντας στην υπέρταση. Η σύστασή μου είναι να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος στα γεύματα σε μια μερίδα 85 γραμμαρίων (περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας), να τρώτε σπανίως κόκκινα κρέατα και τηγανητά, να κόβετε το λίπος από όλα τα κομμάτια κρέατος, να επιλέγετε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά και να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και των φυτικές ίνες καθημερινά”, λέει η δρ. Schilling.

Πατατάκια & αναψυκτικά

Περιέχουν τριπλή απειλή για την υγεία της καρδιάς σας: νάτριο (αλάτι), κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη. “Τα σνακ σε σακούλες (και τα μπισκότα, επίσης) δεν έχουν μόνο πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά ενθαρρύνουν επίσης την υπερκατανάλωση τροφής και αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους επειδή είναι πολύ εύγευστα”, λέει η διαιτολόγος Melissa Mitri.

Η ζάχαρη παίζει επίσης βασικό ρόλο στην κακή υγεία της καρδιάς. “Τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ πρόσθετη ζάχαρη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο επιλέγοντας πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σόδας, όπως το ανθρακούχο νερό”, λέει η δρ. Mitri.

Ροφήματα “διαίτης”

Η μετάβαση από ποτά με ζάχαρη σε αναψυκτικά διαίτης για μείωση των θερμίδων και της ζάχαρης μπορεί να ακούγεται σαν έξυπνη κίνηση, αλλά είναι αντιπαραγωγική, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. “Τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών”, λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος Arika Hoscheit.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care έδειξε ότι όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έχουν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο και 67% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τέτοια αναψυκτικά.

Πώς συσχετίζεται η λιγότερη ζάχαρη με τον αύξηση κινδύνου για διαβήτη; Η δρ. Hoscheit λέει ότι η τεχνητή γλυκύτητα των χαμηλών και χωρίς θερμίδες ποτών διαίτης δυσκολεύει τον οργανισμό να μετρήσει τη θερμιδική πυκνότητα, “αυξάνοντας την όρεξη και διαταράσσοντας το μικροβίωμα σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη γλυκόζη και αυξημένη λαχτάρα για ζαχαρούχα, ενεργειακά πυκνά τρόφιμα και αναψυκτικά».

Για να προστατεύσετε την καρδιά σας, επιλέξτε νερό τις περισσότερες φορές και ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη τεχνητά ζαχαρούχων ποτών. “Η μείωση της πρόσληψης αναψυκτικών διαίτης μπορεί να μειώσει την όρεξή σας, να βελτιώσει τη διαχείριση του βάρους και να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας”, καταλήγει η δρ. Hoscheit.

Ντόνατς

Το #1 σνακ που πρέπει να αποφεύγουν άνδρες και γυναίκες άνω των 50 που ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους είναι τα ντόνατς. “Τα ντόνατς δεν είναι μόνο τηγανητά, τα οποία ρίχνουν πολύ ανθυγιεινό λίπος στο σύστημά σας, είναι επίσης φορτωμένα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και κινδύνου για καρδιακές παθήσεις”, λέει η δρ. Susan Bowerman, ειδική στη διαχείριση παχυσαρκίας και βάρους.

“Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη δοκιμάζουν επίσης την ικανότητα του σώματος να τα επεξεργάζεται και καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν πολλοί γίνονται ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, ή προδιαβητικοί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», προσθέτει η ίδια.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αλκοόλ είναι η άμεση αιτία για διάφορους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα

Τι λένε διαιτολόγοι να συνηθίσετε να πίνετε μετά τα 50 για να φεύγει το σπλαχνικό λίπος

Τα τέσσερα ροφήματα και ποτά που πρέπει να κόψετε για να μην ανεβαίνει η χοληστερόλη: Τι λέει διαιτολόγος

Τι βιταμίνες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας: Διατροφή και συμπληρώματα – Όλα όσα πρέπει να θυμάστε