Το αλκοόλ είναι η άμεση αιτία για διάφορους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλκοόλ
Εάν απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα το βράδυ, μια νέα μελέτη μπορεί να σας κάνει να αναθεωρήσετε αυτήν τη συνήθεια.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προειδοποιεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη πολλαπλών τύπων καρκίνου.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν ποτέ, ή απλώς πίνουν ένα ποτήρι μία στο τόσο, έχουν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου.

Με ποιους καρκίνους συνδέεται το αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με μια σειρά καρκινικών όγκων, όπως:

Τώρα, οι επιστήμονες έδειξαν ότι το αλκοόλ είναι η άμεση αιτία για καρκίνο, ειδικά για όσους έχουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις.

“Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αλκοόλ προκαλεί άμεσα πολλούς τύπους καρκίνου”, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Becky Im, του Oxford Population Health. “Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω σε άτομα με κληρονομικά χαμηλή ανοχή, δηλαδή δεν μπορούν να μεταβολίσουν σωστά το αλκοόλ.

Οι συγγραφείς λένε ότι οι κίνδυνοι ήταν μεγαλύτεροι στους συμμετέχοντες που έπιναν τακτικά παρά το γεγονός, ότι ήταν πιο επιρρεπείς στα αποτελέσματα.

Καρκίνος και αλκοόλ: Τα γονίδια έχουν σημασία

Η βρετανική ομάδα παρακολούθησε περισσότερους από 150.000 άνδρες και γυναίκες στην Κίνα για έντεκα χρόνια κατά μέσο όρο. Το αλκοόλ στοιχίζει περίπου 3 εκατομμύρια ζωές το χρόνο σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων- πάνω από 400.000 είναι επειδή προκαλεί καρκίνους. Η κατανάλωση αυξάνεται, ιδιαίτερα στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, ήταν δύσκολο να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η διατροφή, που θα επηρέαζαν τα αποτελέσματα. Δεν ήταν επίσης σαφές εάν το αλκοόλ προκαλεί άλλες μορφές, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του στομάχου.

Σε συνεργασία με ειδικούς στην Κίνα, η δρ. Im και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν μια νέα προσέγγιση διερευνώντας δύο παραλλαγές που συνδέονται με τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Τα γονίδια, γνωστά ως ALDH2 και ADH1B, είναι κοινά στους πληθυσμούς της Κίνας και της Ανατολικής Ασίας, αλλά σπάνια στους Ευρωπαίους. Τροφοδοτούν μια καρκινογόνο ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη (acetaldehyde) στο αίμα. Οι μεταλλάξεις χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατο για την πρόσληψη αλκοόλ. Κληρονομούνται κατά τη γέννηση ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

  • Οι άνδρες με ένα ή δύο αντίγραφα ADH1B είχαν 13-25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε ιδιαίτερα για όγκους που σχετίζονται με το αλκοόλ και συγκεκριμένα σε αυτούς της κεφαλής, του λαιμού και του οισοφάγου.
  • Οι άνδρες που έφεραν δύο αντίγραφα ALDH2 έπιναν πολύ λίγο. Είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του ήπατος. Είχαν επίσης 14% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιοδήποτε καρκίνο.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες σπάνια πίνουν στην Κίνα, η κύρια ανάλυση επικεντρώθηκε στους άνδρες, το ένα τρίτο των οποίων έπινε τις περισσότερες εβδομάδες. Όσοι έπιναν τακτικά, παρόλο που έφεραν ένα αντίγραφο, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και καρκίνου του οισοφάγου.

Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου

Για όσους απέχουν εντελώς, ή πίνουν περιστασιακά, δεν υπήρχε συνολική συσχέτιση μεταξύ του γονιδίου ALDH2 και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου. Τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια όταν ελήφθησαν υπόψη το κάπνισμα, η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η μάζα σώματος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Στις γυναίκες, μόνο το 2% των οποίων έπιναν τακτικά, οι μεταλλάξεις δεν σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυτό απέδειξε ότι οι μειωμένοι κίνδυνοι για τους άνδρες-φορείς των γονιδίων αυτών ήταν αποτέλεσμα της χαμηλότερης κατανάλωσης.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Cancer, συμβάλλουν περεταίρω στο ότι η αποχή είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

“Η μελέτη μας ενισχύει την ανάγκη μείωσης των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ στον πληθυσμό για την πρόληψη του καρκίνου”, είπε η ανώτερη ερευνήτρια δρ. Iona Millwood, επίσης από την Οξφόρδη.

Καρκίνος και αλκοόλ: Η πιο πρόσφατη έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη

Πηγές: https://www.ndph.ox.ac.uk, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλκοόλ και φάρμακα: Οι 6 πιο θανατηφόροι συνδυασμοί – ΠΡΟΣΟΧΗ!

Καρκίνος στο πάγκρεας: Είναι κληρονομικός; Τι ρόλο παίζει αν έχετε πρώτα παγκρεατίτιδα; Απαντήσεις από ογκολόγο

Κληρονομικός ο καρκίνος μόνο σε 1 στις 10 περιπτώσεις. Σε ποιες ηλικίες ΔΕΝ υπάρχει κληρονομικότητα

Καρκίνος των πνευμόνων σε όσους ΔΕΝ καπνίζουν: Ποιοι κινδυνεύουν – Τι συμπτώματα να προσέχετε