Καρκίνος στο πάγκρεας: Είναι κληρονομικός; Τι ρόλο παίζει αν έχετε πρώτα παγκρεατίτιδα; Απαντήσεις από ογκολόγο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος στο πάγκρεας
Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι η τέταρτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Αν και γίνονται μεγάλα βήματα στην αναζήτηση και θεραπεία του καρκίνου στο πάγκρεας, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτήν τη σύνθετη ασθένεια.

Ο δρ. Jin He, χειρουργός ογκολόγος, επικεφαλής της χειρουργικής κλινικής ήπατος-παγκρέατος-χολής και αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στο νοσοκομείο Johns Hopkins, έδωσε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον καρκίνο στο πάγκρεας:

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος στο πάγκρεας;

Α: Δυστυχώς, οι περισσότεροι καρκίνοι στο πάγκρεας δεν μπορούν να προληφθούν, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο διατηρώντας ένα υγιές βάρος, σταματώντας το κάπνισμα και περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την χρόνια παγκρεατίτιδα και το οικογενειακό ιστορικό. Περιστασιακά, μπορούν να εντοπιστούν προκαρκινικές βλάβες και, εάν αφαιρεθούν εγκαίρως, μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη του καρκίνου στο πάγκρεας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας;

Α: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για καρκίνο στο πάγκρεας σε πρώιμο στάδιο. Αλλά εάν παρατηρήσετε ακούσια απώλεια βάρους, ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος) και πόνο στο στομάχι, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Ποιες εξετάσεις είναι διαθέσιμες για την ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας;

Α: Επί του παρόντος δεν υπάρχουν απλές εξετάσεις για τον καρκίνο στο πάγκρεας. Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, ή αν γίνει μια απεικονιστική μελέτη, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, για άλλο λόγο.

Γιατί ο καρκίνος στο πάγκρεας εντοπίζεται συνήθως σε μεταγενέστερα στάδια;

Α: Ο καρκίνος στο πάγκρεας συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, επομένως περίπου το 50% των καρκίνων στο πάγκρεας δεν θα εντοπιστούν προτού να έχουν ήδη κάνει μετάσταση (εξάπλωση σε άλλα μέρη του σώματος).

Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου στο πάγκρεας;

Α: Υπάρχει σχέση μεταξύ των μεταλλάξεων BRCA (καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών) και του καρκίνου στο πάγκρεας. Η μετάλλαξη BRCA διπλασιάζει περίπου τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας στη διάρκεια της ζωής. Περίπου το 5% των ατόμων με καρκίνο στο πάγκρεας έχουν μετάλλαξη BRCA. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ συχνός, επομένως δεν πιστεύεται ότι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας.

Είναι ο καρκίνος στο πάγκρεας κληρονομική ασθένεια;

Α: Ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί να είναι κληρονομικός, αλλά στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι σποραδικός. Πολλά γονίδια παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή του. Τα τέσσερα κύρια γονίδια-οδηγοί είναι τα KRAS, P53, P16 και SMAD4.

Εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο πάγκρεας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για προσυμπτωματικό έλεγχο. Ως οικογενειακός καρκίνος στο πάγκρεας ορίζεται η ύπαρξη δύο ή περισσότερων συγγενών πρώτου βαθμού με καρκίνο στο πάγκρεας.

Μπορεί η παγκρεατίτιδα να είναι πρόδρομος για τον καρκίνο στο πάγκρεας;

Α: Ναι, μπορεί να είναι. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις παγκρεατίτιδας δεν σχετίζονται με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να γίνει καρκινική μια παγκρεατική κύστη;

Α: Οι παγκρεατικές κύστεις είναι πολύ συχνές και στην πλειοψηφία τους δεν είναι καρκινικές, αλλά κάποιες μπορεί να είναι και άλλες μπορεί να είναι προκαρκινικές. Υπάρχουν διάφοροι τύποι παγκρεατικών κύστεων που κυμαίνονται από καλοήθεις έως κακοήθεις. Το κλειδί είναι να προσδιορίσετε τον κακοήθη κίνδυνο της συγκεκριμένης κύστης σας.

Είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση από τον καρκίνο στο πάγκρεας;

Α: Ναι, είναι δυνατόν να υπάρξει πλήρης ανάρρωση από τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Γίνεται να ζήσει κανείς χωρίς πάγκρεας;

Α: Ναι, μπορείτε να ζήσετε χωρίς πάγκρεας, αλλά θα είστε διαβητικός, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνετε ινσουλίνη τακτικά. Θα χρειαστεί επίσης να πάρετε ενζυμικά χάπια, για να βοηθήσετε στην πέψη της τροφής.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παγκρέατος: Όλα τα συμπτώματα και αίτια – Σκοτώνει μέσα σε λίγο καιρό αν δεν εντοπιστεί άμεσα

Αποτοξίνωση στο πάγκρεας: Με ποιες τροφές γίνεται

Παγκρεατίτιδα: Σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στο πάγκρεας – Τι μπορείτε να κάνετε

Ποιες τροφές ασκούν πίεση στο συκώτι: Πρέπει να τις μειώσετε για υγιές ήπαρ