Δίαιτα με νηστεία μέρα παρά μέρα: Είναι όσο αποτελεσματική λένε;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δίαιτα
Η δίαιτα που γίνεται με νηστεία πέρα παρά μέρα έχει αυξηθεί πολύ σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, επειδή ορισμένοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια συμβατική διατροφή απώλειας βάρους.

Δίαιτα – Μια έρευνα που έγινε με τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, συνέκρινε τα αποτελέσματα μιας εναλλακτικής ημερήσιας νηστείας με τον καθημερινό περιορισμό των θερμίδων στην απώλεια βάρους, τη διατήρηση του βάρους και τους δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η δρ Krista A. Varady από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 100 παχύσαρκων ενηλίκων σε μια μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Ιανουαρίου 2015.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και για ένα έτος:

  1. Η πρώτη ομάδα ακολουθούσε δίαιτα με εναλλακτική ημέρα νηστείας (25% των θερμιδικών αναγκών στις μέρες νηστείας και 125% των θερμιδικών αναγκών τις υπόλοιπες)
  2. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα με καθημερινό περιορισμό θερμίδων (75% των θερμιδικών αναγκών κάθε μέρα)
  3. Η τρίτη ομάδα δεν ακολούθησε κανένα από τα δύο αυτά προγράμματα

Αποτελέσματα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι, μετά από ένα χρόνο η απώλεια βάρους στην πρώτη ομάδα ήταν 6%, κάτι που δεν αποδείχτηκε σημαντικά διαφορετικό από την απώλεια βάρους της δεύτερης ομάδας, η οποία έφτασε το 5,3%.

“Τα αποτελέσματα αυτής της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι η εναλλασσόμενη ημέρα νηστείας δεν αποδείχτηκε πιο εύκολη στο να την ακολουθούν οι συμμετέχοντες, ενώ δεν έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους, διατήρηση βάρους, ή βελτιώσεις σε δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό καθημερινό περιορισμό θερμίδων, καταλήγει το άρθρο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίαιτα Whole30: Πώς γίνεται η αυστηρή διατροφή των 30 ημερών [vid]

Δίαιτα του στρατιώτη: Χάνετε 4,5 κιλά σε μία εβδομάδα – Πρόγραμμα ανά ήμερα