Αυτές είναι οι 11 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανοσοποιητικό σύστημα
Αν και καμία μεμονωμένη τροφή δεν συνιστά κάποια “μαγική θεραπεία” όταν είστε άρρωστοι, η υγιεινή διατροφή γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό θα σας προστατεύσει από ασθένειες εξαρχής και θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε νωρίτερα, αν αρρωστήσετε.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του σώματος ενάντια σε εισβολείς, όπως η γρίπη. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια υγιεινή διατροφή βελτιώνει την ανοσία σας στις ασθένειες”, λέει η ανοσολόγος, δρ. Cassandra Calabrese.

Συνιστά τις ακόλουθες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά την περίοδο της γρίπης, αλλά και όλον τον χρόνο.

Οι 11 τροφές που ενισχύουν καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα

1. Λιπαρά ψάρια

Τρώτε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια καλή πηγή αυτού του αντιφλεγμονώδους λίπους, επομένως επιλέξτε κάτι από τα εξής:

2. Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C, η οποία αποτρέπει ή συντομεύει τις λοιμώξεις, βοηθώντας την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα εσπεριδοειδή, όπως:

3. Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας χάρη σε μια ουσία, η οποία συνδέεται με την υποστήριξη της απόκρισης των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος.

4. Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και της ναυτίας.

“Το τζίντζερ έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι πιθανότατα πιο γνωστό ως τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία. Αλλά έχει επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα”, σημειώνει η δρ. Calabrese.

5. Κουρκούμη

Ο κουρκουμάς διαφημίζεται για την ικανότητά του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να δρα ως αντιικό. Αυτό οφείλεται στο επίπεδο κουρκουμίνης που περιέχει, η οποία μειώνει τη φλεγμονή και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

6. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Αλλά όσον αφορά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, το μυστικό είναι στις θειούχες ενώσεις του, που βοηθούν στην παραγωγή γλουταθειόνης.

Έρευνες δείχνουν ότι η γλουταθειόνη, ένα αντιοξειδωτικό, επιτίθεται στις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη βλάβη τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Πιπεριές

Εκτός από τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές (ειδικά κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες) είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C: περιέχουν περίπου τρεις φορές περισσότερη από ένα πορτοκάλι!

8. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (ιδιαίτερα βήτα-καροτίνης), η οποία είναι γνωστή ως καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αλλά το σπανάκι περιέχει επίσης μια καλή δόση φυλλικού οξέος, το οποίο η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

9. Γιαούρτι

Είναι γνωστό ότι το γιαούρτι και τα προβιοτικά του βοηθούν την υγεία του εντέρου σας (διατηρώντας το γεμάτο καλά βακτήρια). Έτσι, δεν συνιστά έκπληξη το μπορεί επίσης να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού και του μικροβιώματος του εντέρου: συνεργάζονται μεταξύ τους για να ελαχιστοποιήσουν τα παθογόνα και να ενισχύσουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

10. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Και καθώς γενικότερα οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λίπη, βοηθούν την βιταμίνη Ε να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Περίπου 40 αμύγδαλα αρκούν για να πάρετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Ε.

11. Ηλιόσποροι

Όπως τα αμύγδαλα, έτσι και οι ηλιόσποροι μπορούν να είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, γνωστή στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Αλλά οι ηλιόσποροι περιέχουν επίσης σελήνιο, το οποίο -σύμφωνα με έρευνες- μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με δύο τρόπους: Πρώτον, το ενεργοποιεί όταν υπάρχει κίνδυνος και δεύτερον, προωθεί την εντολή για το πότε να επιβραδύνει, προστατεύοντάς σας έτσι από χρόνια φλεγμονή.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock