Τα αμύγδαλα κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα: Από τι μπορεί να σας ανακουφίσουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αμύγδαλα
Μια ομάδα ερευνητών από το King's College του Λονδίνου ερεύνησε την επίδραση των ολόκληρων και αλεσμένων αμυγδάλων στη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου.

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από χιλιάδες μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο. Αυτοί παίζουν ζωτικό ρόλο στην πέψη των θρεπτικών ουσιών και μπορούν να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι μηχανισμοί του τρόπου με τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου έχουν αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων τροφών μπορεί να επηρεάσει θετικά τους τύπους βακτηρίων στο έντερό μας.

Πώς έγινε η έρευνα για τα αμύγδαλα και το μικροβίωμα του εντέρου

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 87 υγιών ενηλίκων που έτρωγαν ήδη λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα διαιτητικών ινών και που έτρωγαν τα συνήθη ανθυγιεινά σνακ (σοκολάτες, πατατάκια κλπ).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  1. η μία ομάδα αντάλλαξε τα σνακ της με 56 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα την ημέρα
  2. η δεύτερη με 56 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα την ημέρα
  3. η τρίτη (ομάδα ελέγχου) έτρωγε muffins με αντίστοιχες θερμίδες με τα αμύγδαλα των πρώτων δύο ομάδων

Η δοκιμή διήρκεσε έναν μήνα.

“Μέρος του τρόπου με τον οποίο η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία είναι μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα μόρια δρουν ως πηγή καυσίμου για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, ρυθμίζουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών στο έντερο και βοηθούν στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Kevin Whelan, επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Διατροφής στο King’s College.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο οξύ (βουτυρικό) ήταν σημαντικά υψηλότερο στις ομάδες που έτρωγαν αμύγδαλα σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα ελέγχου.

Το βουτυρικό είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας που είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τα κύτταρα που επικαλύπτουν το ορθό.

Όταν αυτά τα κύτταρα λειτουργούν αποτελεσματικά, παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την… άνθηση των μικροβίων του εντέρου, για να παραμείνει ισχυρό το τοίχωμα του εντέρου, χωρίς διαρροή ή φλεγμονή και για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή μέχρι το τέλος του εντέρου. Ωστόσο όσοι έτρωγαν ολόκληρα αμύγδαλα είχαν επιπλέον 1,5 κενώσεις την εβδομάδα σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αμύγδαλα θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν ολόκληρα και αλεσμένα αμύγδαλα βελτίωσε τη διατροφή των συμμετεχόντων: έπαιρναν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Ο καθηγητής Whelan πρόσθεσε: “Πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αμύγδαλα μπορεί να ωφελήσουν τον βακτηριακό μεταβολισμό με τρόπο που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, χρηματοδοτήθηκε από το Almond Board of California.

Πηγή: https://neurosciencenews.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυσκοιλιότητα: 6 μεγάλα λάθη που… δεν θέλετε να κάνετε

Η συχνότητα κίνησης του εντέρου μπορεί να είναι δείκτης κινδύνου για καρδιά

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Αυτά είναι τα 10 πιο κοινά συμπτώματα

Τηγανητές πατάτες, ή αμύγδαλα; Τι θα συμβεί αν τρώτε ίσες θερμιδικά μερίδες μόνο από το ένα, ή το άλλο