Η συχνότητα κίνησης του εντέρου μπορεί να είναι δείκτης κινδύνου για καρδιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
συχνότητα κίνησης του εντέρου
Το σώμα μας στέλνει σήματα μέσω διαφόρων συμπτωμάτων, που υποδηλώνουν επικείμενο έμφραγμα ή κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο προσεχές μέλλον.

Η συχνότητα κίνησης του εντέρου μπορεί να είναι ένας τέτοιος τρόπος εντοπισμού οποιουδήποτε τέτοιου κινδύνου καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με μια ακόμα σχετική έρευνα.

Η σύνδεση μεταξύ της συχνότητας επισκέψεων στην τουαλέτα και του καρδιακού κινδύνου έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες στο πρόσφατο παρελθόν. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου και των μεγάλων αγγειακών και μη-αγγειακών παθήσεων εκτός του πεπτικού συστήματος.

Στοιχεία 487.198 συμμετεχόντων ηλικίας 30 έως 79 ετών από 10 διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές σε όλη την Κίνα συνελέχθησαν από το 2004 έως το 2008. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρκίνο, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της έρευνας και παρατηρήθηκαν για χρονική διάρκεια 10 ετών κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες με συχνότητα κίνησης του εντέρου πάνω από μία φορές την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου (στεφανιαία νόσος) σε σύγκριση με εκείνους που είχαν κενώσεις μία φορά την ημέρα.

Η στεφανιαία νόσος είναι συχνά προπομπός για καρδιακή προσβολή.

Αυτή η συχνότητα κινητικότητας του εντέρου παρατηρήθηκε να συμβαίνει επίσης και με μια σειρά από άλλων χρόνιων επιπλοκών υγείας, όπως:

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η μειωμένη συχνότητα κίνησης του εντέρου (λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα) συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, ισχαιμικού εγκεφαλικού και χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η συχνότητα κίνησης του εντέρου συσχετίστηκε με μελλοντικούς κινδύνους πολλαπλών αγγειακών και μη-αγγειακών παθήσεων. Η ενσωμάτωση της αξιολόγησης της συχνότητας αυτής από τους γιατρούς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Πηγές: https://www.dnaindia.com, https://www.express.co.uk, https://timesofindia.indiatimes.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Τα καρύδια συνδέονται με καλύτερη υγεία και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Διπλάσιος κίνδυνος για καρδιά αν κάποιος έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής: Αυτά είναι τα συμπτώματα-κριτήριο

Πιθανό πρόβλημα στον θυρεοειδή αν σας συμβαίνει αυτό στην τουαλέτα

Διαβήτης: Πρώιμο σημάδι αν προσέξετε αυτή την αλλαγή όταν πάτε στην τουαλέτα