7 σημάδια και συμπτώματα ότι έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφές
Η ανεπάρκεια μαγνησίου, γνωστή και ως υπομαγνησιαιμία, είναι ένα πρόβλημα υγείας που συχνά παραβλέπεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να υποδιαγνωστεί, καθώς τα προφανή σημάδια συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι τα επίπεδα να πέσουν πολύ χαμηλά.

Οι αιτίες της ανεπάρκειας μαγνησίου ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πείνα
  • ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας και αναστολείς αντλίας πρωτονίων
  • οξεία, ή χρόνια διάρροια
  • “σύνδρομο πεινασμένου οστού” μετά από χειρουργική επέμβαση παραθυρεοειδούς, ή θυρεοειδούς
  • χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης
  • διαβήτης
  • κακή απορρόφηση τροφών
  • κοιλιοκάκη
  • διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ

Τα 7 συμπτώματα ότι κάποιος έχει ανεπάρκεια μαγνησίου

1. Μυϊκές συσπάσεις και κράμπες

Συσπάσεις, τρέμουλο και μυϊκές κράμπες είναι σημάδια έλλειψης μαγνησίου. Η ακραία ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και επιληπτικές κρίσεις, ή σπασμούς.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την αυξημένη ροή ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα, η οποία υπερδιεγείρει τα μυϊκά νεύρα.

Αν και τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των μυϊκών συσπάσεων, μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για τις μυϊκές κράμπες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε άλλες ομάδες.

Λάβετε υπόψη ότι οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, το άγχος, ή η υπερβολική καφεΐνη θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ακούσιους μυϊκούς σπασμούς.

Μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ή σύμπτωμα νευρομυϊκής νόσου όπως η μυϊκή δυστροφία, η πολλαπλή σκλήρυνση και μυασθένεια.

Αν και οι περιστασιακές μυικές συσπάσεις είναι συχνές, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν.

2. Προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα ψυχικά ζητήματα είναι μια άλλη πιθανή επίδραση της ανεπάρκειας μαγνησίου.

Ένα παράδειγμα είναι η απάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από ψυχικό “μούδιασμα”, ή έλλειψη συναισθήματος. Η επιδεινωμένη ανεπάρκεια μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε παραλήρημα και κώμα.

Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες υποθέτουν επίσης ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προάγει το άγχος, αλλά δεν υπάρχουν άμεσα στοιχεία.

Μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να ωφελήσουν ένα υποσύνολο ατόμων με αγχώδεις διαταραχές, αλλά η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων είναι ανεπαρκής. Απαιτούνται μελέτες υψηλότερης ποιότητας προτού εξαχθούν συμπεράσματα.

Εν ολίγοις, φαίνεται, ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των νεύρων και να επιφέρει προβλήματα ψυχικής υγείας σε μερικούς ανθρώπους.

3. Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αδύναμα οστά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, όπως:

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι ταυτόχρονα και παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση. Μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά άμεσα, αλλά μειώνει επίσης τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, το κύριο δομικό στοιχείο των οστών.

Μελέτες σε αρουραίους επιβεβαιώνουν ότι η διατροφική ανεπάρκεια μαγνησίου οδηγεί σε μειωμένη οστική μάζα. Αν και δεν έχουν διεξαχθεί τέτοιες μελέτες σε ανθρώπους, η έρευνα έχει συσχετίσει την κακή πρόσληψη μαγνησίου με μειωμένη οστική πυκνότητα.

4. Κούραση και μυϊκή αδυναμία

Η κόπωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σωματική και πνευματική εξάντληση, ή αδυναμία, είναι ένα άλλο σύμπτωμα έλλειψης μαγνησίου. Φυσικά όλοι κουράζονται περιστασιακά. Συνήθως, αυτό σημαίνει απλώς ότι χρειάζεστε ξεκούραση. Ωστόσο, η σοβαρή, ή επίμονη κόπωση μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος υγείας.

Δεδομένου ότι η κόπωση είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα, η αιτία της είναι αδύνατο να εντοπιστεί, εκτός εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Ένα άλλο πιο συγκεκριμένο σημάδι ανεπάρκειας μαγνησίου είναι η μυϊκή αδυναμία, η οποία μπορεί να προκαλείται από μυασθένεια Gravis.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδυναμία προκαλείται από την απώλεια καλίου στα μυϊκά κύτταρα, μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Επομένως, η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μια πιθανή αιτία κόπωσης, ή αδυναμίας.

5. Υπέρταση

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε υπέρταση, η οποία είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για τους ανθρώπους, αρκετές μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Τα ισχυρότερα στοιχεία για τα οφέλη του μαγνησίου προέρχονται από ελεγχόμενες μελέτες. Αρκετές ανασκοπήσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε ενήλικες με υπέρταση.

Με απλά λόγια, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να γίνει πλήρως κατανοητή αυτή η σύνδεση.

6. Άσθμα

Ανεπάρκεια μαγνησίου παρατηρείται μερικές φορές σε άτομα με σοβαρό άσθμα. Επιπλέον, τα επίπεδα μαγνησίου τείνουν να είναι χαμηλότερα σε άτομα με άσθμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί συσσώρευση ασβεστίου στους μύες, που επενδύουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Αυτό με την σειρά του προκαλεί συστολή των αεραγωγών, δυσκολεύοντας την αναπνοή.

Μερικές φορές χορηγείται μια συσκευή εισπνοής με θειικό μαγνήσιο σε άτομα με σοβαρό άσθμα, το οποίο χαλαρώνει και διευρύνει τους αεραγωγούς. Για όσους έχουν απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, οι ενέσεις είναι η προτιμώμενη μέθοδος χορήγησής του.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων μαγνησίου σε άτομα με άσθμα είναι ασυνεπή.

Εν ολίγοις, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σοβαρό άσθμα μπορεί να συνδέεται με ανεπάρκεια μαγνησίου σε μερικούς ανθρώπους, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί ο ρόλος του.

7. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Η καρδιακή αρρυθμία είναι από τις πιο σοβαρές πιθανές συνέπειες της ανεπάρκειας μαγνησίου.

Η αρρυθμία μπορεί να μην προκαλέσει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να προκαλέσει και πολύ σοβαρά συμπτώματα. Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει παύσεις μεταξύ των καρδιακών παλμών.

Άλλα πιθανά συμπτώματα της αρρυθμίας περιλαμβάνουν:

  • ζαλάδα
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • λιποθυμία
  • κούραση

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η αρρυθμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αιτία αυτών είναι η ανισορροπία των επιπέδων καλίου μέσα και έξω από τα κύτταρα του καρδιακού μυός, μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Μερικοί άνθρωποι με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία έχει αποδειχθεί, ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από άτομα χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια. Σε μια μικρή μελέτη σε 68 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, οι ενέσεις μαγνησίου βελτίωσαν σημαντικά την καρδιακή λειτουργία των συμμετεχόντων.

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα με αρρυθμία.

Πώς να πάρετε αρκετό μαγνήσιο

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη (RDA) ή την Επαρκή Πρόσληψη (AI) μαγνησίου για άνδρες και γυναίκες:

Ηλικία Άνδρες Γυναίκες Εγκυμοσύνη Θηλασμός
έως 6 μηνών 30 mg* 30 mg*
7–12 μηνών 75 mg* 75 mg*
1–3 ετών 80 mg 80 mg
4–8 ετών 130 mg 130 mg
9–13 ετών 240 mg 240 mg
14–18 ετών 410 mg 360 mg 400 mg 360 mg
19–30 ετών 400 mg 310 mg 350 mg 310 mg
31–50 ετών 420 mg 320 mg 360 mg 320 mg
51+ ετών 420 mg 320 mg

*Επαρκής πρόσληψη

Αν και πολλοί δεν φθάνουν τα επίπεδα RDA για μαγνήσιο, υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο για να διαλέξετε.

Το μαγνήσιο βρίσκεται ευρέως σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Οι πιο πλούσιες πηγές είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, αλλά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης σχετικά καλές πηγές.

Παρακάτω είναι η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο σε 100 γραμμάρια από μερικές από τις καλύτερες πηγές:

Για παράδειγμα 28 γραμμάρια αμύγδαλα παρέχουν 19% RDA για μαγνήσιο.

Άλλες εξαιρετικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν:

Το μαγνήσιο προστίθεται επίσης τεχνητά σε πολλά δημητριακά πρωινού και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εάν έχετε μια κατάσταση υγείας που προκαλεί το σώμα σας να χάνει μαγνήσιο (π.χ. διαβήτης), είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλά τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, ή να παίρνετε συμπληρώματα.

Συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς ενδείκνυται για εσάς προσωπικά να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαγνήσιο: Τι να ξέρετε για τα συμπληρώματα – Χρήσεις, παρενέργειες και ποιοι πρέπει να ΜΗΝ τα παίρνουν

Οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές ενισχύουν την ικανότητα καταπολέμησης του καρκίνου

Μαγνήσιο και ψευδάργυρος: Πως επηρεάζουν την υγεία

Πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια αν έχετε δύσπνοια την ώρα που ξαπλώνετε ανάσκελα