Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Τα πρώιμα σημάδια και τα συμπτώματα ανά στάδιο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (ΣΚΑ) είναι μια χρόνια προοδευτική πάθηση που επηρεάζει την δύναμη του καρδιακού μυός να αντλεί το αίμα.

Το πρόβλημα συχνά αναφέρεται απλώς ως καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αναφέρεται συγκεκριμένα στο στάδιο κατά το οποίο συσσωρεύεται υγρό μέσα στην καρδιά και προκαλεί αναποτελεσματική άντληση αίματος.

Πώς λειτουργεί η καρδιά

Η καρδιά έχει τέσσερις θαλάμους. Το πάνω μισό της καρδιάς αποτελείται από δύο κόλπους και το κάτω μισό της καρδιάς αποτελείται από δύο κοιλίες.

Οι κοιλίες αντλούν αίμα στα όργανα και τους ιστούς του σώματος και οι κόλποι λαμβάνουν αίμα από το σώμα, καθώς αυτό επιστρέφει στην καρδιά.

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται όταν οι κοιλίες δεν μπορούν να αντλήσουν αρκετό όγκο αίματος στο σώμα. Τελικά, το αίμα και άλλα υγρά μπορούν να συσσωρευθούν στα εξής μέρη:

  • πνεύμονες
  • κοιλιά
  • ήπαρ
  • κάτω μέρος του σώματος

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από ΣΚΑ, αναζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη.

συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια της ΣΚΑ, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε καμία αλλαγή στην υγεία σας. Εάν το πρόβλημα προχωρήσει, θα αντιμετωπίσετε σταδιακές αλλαγές στο σώμα σας.

Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε πρώτα Συμπτώματα που δείχνουν ότι η κατάστασή σας έχει επιδεινωθεί Συμπτώματα που υποδηλώνουν σοβαρή καρδιακή πάθηση
κούραση ακανόνιστος καρδιακός παλμός πόνος στο στήθος που ακτινοβολεί στο πάνω μέρος του σώματος
πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια και τα πόδια βήχας που αναπτύσσεται από συμφόρηση των πνευμόνων γρήγορη αναπνοή
αύξηση βάρους συριγμός δέρμα που φαίνεται μπλε, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στους πνεύμονες
αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα δύσπνοια, η οποία μπορεί να υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα λιποθυμία

Ο πόνος στο στήθος που “αντανακλά” στο πάνω μέρος του σώματος μπορεί να είναι και σημάδι εμφράγματος. Εάν εμφανίσετε αυτό ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρή καρδιακή πάθηση, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας σε παιδιά και βρέφη

Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η καρδιακή ανεπάρκεια σε βρέφη και μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κακή όρεξη/σίτιση
  • υπερβολική εφίδρωση
  • δυσκολία αναπνοής

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν ως κολικοί, ή λοίμωξη του αναπνευστικού. Η κακή ανάπτυξη και η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να είναι σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας στα παιδιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μπορείτε να αισθανθείτε τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό ενός μωρού σε ηρεμία μέσω του θωρακικού του τοιχώματος.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Πρώιμα σημάδια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα πρώιμα σημάδια συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να μην είναι πολύ αισθητά. Ακολουθούν ορισμένα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας:

  • περίσσεια υγρού στους ιστούς του σώματος, όπως οι αστράγαλοι, τα πέλματα, τα πόδια και η κοιλιά
  • βήχας, ή συριγμός
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • αύξηση βάρους, που δεν μπορεί να αποδοθεί σε τίποτα άλλο
  • γενική κόπωση
  • αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • έλλειψη όρεξης, ή αίσθημα ναυτίας
  • αίσθημα σύγχυσης, ή αποπροσανατολισμού

Εικόνα πρησμένων αστραγάλων λόγω ΣΚΑ

Όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά, το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί σε φλέβες και ιστούς. Το αίμα και άλλα υγρά μπορεί να συσσωρευθούν σε ορισμένες περιοχές και να προκαλέσουν οίδημα (πρήξιμο).

Οι αστράγαλοι, τα πόδια, τα πέλματα και η κοιλιά είναι τα πιο συνήθη σημεία που μπορεί να διογκωθούν.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα οιδήματος:

συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Στάδια της νόσου

Στάδιο Κύρια συμπτώματα Πρόγνωση
1 Δεν εμφανίζετε κανένα σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της συνήθους φυσικής σας δραστηριότητας. Η ΣΚΑ σε αυτό το στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, καρδιακών φαρμάκων και παρακολούθησης.
2 Πιθανότατα νιώθετε άνετα κατά την ανάπαυση, αλλά η κανονική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας προκαλεί κόπωση, αίσθημα παλμών και δύσπνοια. Η ΣΚΑ σε αυτό το στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα για την καρδιά και πιο προσεκτική παρακολούθηση.
3 Πιθανότατα νιώθετε άνετα κατά την ανάπαυση, αλλά υπάρχει ένας αξιοσημείωτος περιορισμός στη σωματική δραστηριότητα. Ακόμη και η ήπια άσκηση μπορεί να σας προκαλεί κόπωση, αίσθημα παλμών, ή δύσπνοια. Η θεραπεία μπορεί να είναι περίπλοκη. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι μπορεί να σημαίνει για εσάς η καρδιακή ανεπάρκεια σε αυτό το στάδιο.
4 Είναι πιθανό να μην μπορείτε να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα χωρίς συμπτώματα, τα οποία είναι παρόντα ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ΣΚΑ σε αυτό το στάδιο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν επιλογές ποιότητας ζωής και παρηγορητικής φροντίδας. Πρέπει να συζητήσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους με τον γιατρό σας.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Αίτια

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε άλλες καταστάσεις υγείας που επηρεάζουν άμεσα το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ετήσιες εξετάσεις, για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως:

Υπέρταση

Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλότερη από το κανονικό, μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Η υπέρταση έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Μεταξύ αυτών είναι η σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία αυξάνει την πίεση στις αρτηρίες.

Στεφανιαία νόσος

Η χοληστερόλη και άλλα είδη λιπαρών ουσιών μπορούν να μπλοκάρουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες είναι οι μικρές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Αυτό προκαλεί στενότητα των αρτηριών.

Οι στενότερες στεφανιαίες αρτηρίες περιορίζουν τη ροή του αίματος και μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στις αρτηρίες.

Προβλήματα με τις καρδιακές βαλβίδες

Οι βαλβίδες της καρδιάς ρυθμίζουν τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς. Ανοίγουν και κλείνουν, ώστε το αίμα να εισέρχεται και να βγαίνει από τους θαλάμους.

Οι βαλβίδες που δεν ανοιγοκλείνουν σωστά αναγκάζουν τις κοιλίες να εργαστούν σκληρότερα για να αντλήσουν αίμα. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα καρδιακής λοίμωξης, ή ελαττώματος.

Άλλες καταστάσεις

Γενικώς, ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά μπορούν να οδηγήσουν σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά υπάρχουν και άλλες, φαινομενικά άσχετες καταστάσεις, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Τέτοιες είναι:

  • διαβήτης
  • νόσος του θυρεοειδούς
  • ευσαρκία/παχυσαρκία
  • ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας

Σοβαρές λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σωματικό βάρος: Ο σιωπηλός κίνδυνος για την καρδιά – Πώς συνδέονται

Πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια αν έχετε δύσπνοια την ώρα που ξαπλώνετε ανάσκελα

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας

Καρδιακές αρρυθμίες: Συμπτώματα, τύποι, αιτίες και αντιμετώπιση