Πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια αν έχετε δύσπνοια την ώρα που ξαπλώνετε ανάσκελα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιακή ανεπάρκεια
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία ο καρδιακός μυς δεν αντλεί το αίμα όπως θα έπρεπε. Συχνά είναι αποτέλεσμα στένωσης των αρτηριών από στεφανιαία νόσο, ή υπέρταση, που μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά με την πάροδο του χρόνου.

Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά κοινή, πολλοί δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένα σύμπτωμα, που προκαλείται από την συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες, εμφανίζεται όταν το άτομο ξαπλώνει ανάσκελα. Εάν το παρατηρήσετε, οι ειδικοί λένε ότι είναι σώφρον να κάνετε εξετάσεις για καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακές παθήσεις.

Εάν αισθανθείτε δύσπνοια ενώ ξαπλώνετε ανάσκελα, κάντε εξετάσεις για την καρδιά σας

Όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια συχνά αναφέρουν ένα σύμπτωμα γνωστό ως ορθόπνοια, που προσδιορίζεται ως δύσπνοια σε ξαπλωμένη θέση. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης δύσπνοια κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο λόγος που μπορεί να έχετε ορθόπνοια είναι ότι όταν ξαπλώνετε σε επίπεδη θέση, το αίμα που συνήθως συγκεντρώνεται στις φλέβες των ποδιών σας εισέρχεται ξανά στην κυκλοφορία του αίματός σας. Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά σας μπορεί να μην είναι σε θέση να συμβαδίσει με την αυξημένη ποσότητα αίματος που επιστρέφει στην καρδιά, έτσι συσσωρεύεται υγρό μέσα στους πνεύμονες και σας προκαλεί δύσπνοια.

Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μια μελέτη του 2002 στο περιοδικό European Heart Journal Supplements έδειξε, ότι περίπου το 90% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια τελικά πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια“Το 50% πεθαίνει από προοδευτική καρδιακή ανεπάρκεια και το υπόλοιπο πεθαίνει ξαφνικά από αρρυθμίες και ισχαιμικά επεισόδια”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Εάν υποπτεύεστε καρδιακή ανεπάρκεια, είναι σημαντικό να λάβετε προληπτικά μέτρα για να βελτιώσετε αμέσως την υγεία της καρδιάς σας.

Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε την σοβαρότητα της κατάστασής σας

Για τους περισσότερους ασθενείς με ορθόπνοια, η σοβαρότητα του προβλήματος θα ποικίλλει ανάλογα με την θέση του ύπνου τους. Η δυσφορία και η δύσπνοια συνήθως αυξάνονται καθώς ξαπλώνετε ανάσκελα στο κρεβάτι.

Αυτό μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας. Για να μετρήσουν τη σοβαρότητα αυτού του συμπτώματος, οι γιατροί συχνά ρωτούν τους ασθενείς πόσα μαξιλάρια χρειάζονται όταν ξαπλώνουν, για να μην αισθάνονται δύσπνοια στο κρεβάτι. Για παράδειγμα, η ορθόπνοια με «τρία μαξιλάρια» είναι χειρότερη από την ορθόπνοια με «δύο μαξιλάρια», επειδή υποδεικνύει μειωμένη ανοχή στο να ξαπλώνεις.

Εάν παρατηρήσετε ότι δεν φαίνεται να μπορείτε να αναπνέετε κανονικά όταν είστε σε οριζόντια κατάκλιση, είναι σίγουρα ώρα να μιλήσετε με έναν γιατρό για έλεγχο της καρδιάς σας.

Μπορεί να αναπτύξετε και αυτήν τη σχετική πάθηση, λένε οι ειδικοί

Εάν η δύσπνοια σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, μπορεί να έχετε μια σχετική πάθηση που ονομάζεται παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια (PND).

Μερικοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια ξυπνούν στη μέση της νύχτας με έντονη δύσπνοια. Αυτό μπορεί να συμβεί με το ξύπνημα με βήχα ή/και συριγμό, με γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αίσθημα ασφυξίας.

Συνήθως, όσοι εμφανίζουν PND δεν αισθάνονται αυξημένη δύσπνοια, όταν ξαπλώνουν αρχικά. Ωστόσο, αφότου ξαπλώσουν για αρκετές ώρες, τα συμπτώματά τους μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.

Τα άτομα που εμφανίζουν PND συχνά νιώθουν την ανάγκη να ανασηκωθούν σε καθιστή θέση στο πλάι του κρεβατιού και μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να ανοίξουν ένα παράθυρο για να πάρουν περισσότερο αέρα. Η δύσπνοια γενικά υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά σε καθιστή, ή όρθια θέση.

Αν και αυτή η πάθηση διαφέρει από την παρεμφερή άπνοια ύπνου, οι ειδικοί λένε ότι και οι δύο παθήσεις συνδέονται με καρδιακή ανεπάρκεια και αξίζει να γίνει έλεγχο της υγείας της καρδιάς. Μάλιστα, η άπνοια ύπνου είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 140% και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 30%!

Προσέξτε αυτά τα άλλα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας

Υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας που θα πρέπει να προσέχετε. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • αδυναμία
  • πρήξιμο στα κάτω άκρα
  • επίμονο βήχα, ή συριγμό
  • γρήγορη αύξηση βάρους
  • ναυτία
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • πρήξιμο στην κοιλιά

Εκείνοι που εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα καρδιακής προσβολής τείνουν να βιώνουν επίσης πόνο στο στήθος.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να παραμένουν με την πάροδο του χρόνου, ή να ξεκινήσουν απότομα.

Εάν παρατηρήσετε δύσπνοια όταν ξαπλώνετε, ή αν εμφανίσετε άλλα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.sleepfoundation.org, https://www.uofmhealth.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας

Τι σημαίνει αν ιδρώνουν οι παλάμες σας: Οι 8 πιθανές αιτίες και τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Ομοκυστεΐνη αίματος: Τι είναι και τι σοβαρό σημαίνει αν είναι ανεβασμένη

Πώς θα προλάβετε τα καρδιολογικά προβλήματα. Τι δείχνει το τσεκάπ της καρδιάς