Βροχή και μετά ζέστη: Κίνδυνοι και επιπτώσεις από την υγρασία και την αποπνικτική ατμόσφαιρα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ατμόσφαιρα
Οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις περιόδους ηλιοφάνειας και μεγάλης θερμοκρασίας, αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Όταν η υγρασία από τις βροχοπτώσεις ακολουθείται από έντονη ηλιοφάνεια, δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα. Δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη εφίδρωση, δυσφορία και κόπωση είναι οι κύριες επιπτώσεις αυτών των συνθηκών του καιρού.

Το υγρό περιβάλλον και η υψηλή θερμοκρασία συναποτελούν ένα γόνιμο έδαφος για πολλά είδη μικροσκοπικών οργανισμών, που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Η μούχλα είναι ένας τέτοιος οργανισμός και μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξική τη στιγμή που θα μπει στο σώμα σας. Αν η μούχλα είναι εμφανώς ορατή μέσα στο σπίτι σας, τότε έχετε ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση προσοχή. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν σημάδια, η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί σε όλους τους αεραγωγούς, ή πίσω από τους τοίχους.

Τα ακάρεα της σκόνης, επίσης, αγαπούν την υγρασία, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τους ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες.

Περιττό να πούμε, ότι πολλά είδη βακτηρίων μπορεί να βρεθούν σε χώρους με υψηλή υγρασία. Οι άνθρωποι που ζουν σε σπίτια, τα οποία έχουν πληγεί από την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων αρρωσταίνουν πιο συχνά και η γενική υγεία τους είναι πολύ φτωχότερη. Οι πάσχοντες από άσθμα βιώνουν επίσης πιο συχνές κρίσεις.

http://www.dehumidifierweb.com

Υγρασία στην ατμόσφαιρα: Δείτε με πόσους τρόπους επηρεάζει την υγεία σας

Οι παρενέργειες του υγρού καιρού δε περιορίζονται μόνο στους πόνους στα κόκκαλα και στο… φριζάρισμα των μαλλιών, αλλά προκαλούν ξηρόβηχα, άσθμα, βρογχίτιδα, διάφορες αλλεργίες, πονοκέφαλο και ακμή.

«Με πονάνε τα κόκκαλά μου. Θα έχει υγρασία αύριο», λένε πολύ συχνά ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα αν έχουν χρόνιο πρόβλημα στην μέση, ή κάποιο παλιό τραύμα. Και πράγματι έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες παθήσεις παρουσιάζουν έξαρση, όταν η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι πολύ αυξημένη.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και στην επιδείνωση των ενοχλήσεων στις αρθρώσεις. Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν την παραμονή σε χώρους με κατάλληλα ρυθμισμένη θερμοκρασία, ενώ για την ανακούφιση των ενοχλητικών τη λήψη απλών αναλγητικών.

Άσθμα, βρογχίτιδα και αναπνευστικές αλλεργίες

Συνήθως οι ασθένειες αυτές παρουσιάζουν επιδείνωση τις περιόδους με έντονη υγρασία. Ιδιαίτερα οι αναπνευστικές αλλεργίες «φουντώνουν» από τα σταγονίδια νερού, που περιβάλλουν τα σωματίδια γύρης και σκόνης και διευκολύνουν την είσοδό τους στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι οδηγίες των ειδικών και σε αυτή την περίπτωση είναι αποφυγή των ανοιχτών χώρων με υψηλή υγρασία, επειδή ο υγρός αέρας που μπαίνει στους πνεύμονες μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Έντονος πονοκέφαλος

Αν και δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση, έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη υγρασία μπορεί να συνδέεται με συχνούς πονοκεφάλους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις βόρειες και υγρές περιοχές της Ελλάδας αναφέρονται περισσότερα περιστατικά κεφαλαλγίας από ό,τι σε περιοχές με λιγότερη υγρασία.

Ξηρόβηχας που… δεν λέει να σταματήσει

Μήπως, όταν βγαίνετε από ένα ζεστό και ξηρό μέρος σε υγρή και ψυχρή ατμόσφαιρα, σας πιάνει ξηρόβηχας, που σταματά μετά από λίγο και επανέρχεται την επόμενη ημέρα; Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός ήπιου άσθματος ή υπερευαισθησίας του αναπνευστικού.

Ακμή

Ο υγρός καιρός μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, αυξάνοντας τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σταφυλόκοκκου, που ενοχοποιείται για την εκδήλωση της ακμής. Επιπλέον, επιδεινώνει τις δερματικές μυκητιάσεις, όπως το «πόδι του αθλητή«, αφού οι μύκητες επιβιώνουν καλύτερα σε υγρό περιβάλλον.

Οι δερματολόγοι συνιστούν να πλένετε προσεκτικά το πρόσωπο και το σώμα σας και να στεγνώνετε καλά το δέρμα σας. Στα πόδια, χρησιμοποιείτε πούδρα, για να περιορίζεται η υγρασία και να μην εμφανίζονται μύκητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δερματίτιδα: Πώς θα προλάβετε το έκζεμα από την ζέστη του καλοκαιριού

Λιπαρό δέρμα: Πώς να αποφύγετε την «γυαλάδα» στο πρόσωπο από την ζέστη

Καύσωνας: Τι συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών – Όλα τα βασικά μέτρα πρόληψης

Καύσωνας: Τι μέτρα μπορείτε να πάρετε για μέσα στο σπίτι