Τι να προσέχετε με τα αντιισταμινικά για τις αλλεργίες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντιισταμινικά
Τα αντιισταμινικά είναι γενικώς πιο αποτελεσματικά, όταν λαμβάνονται τακτικά παρά κατά διαστήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Κατά τους θερινούς μήνες, η ποσότητα γύρης είναι γενικά υψηλότερη, άρα και η επαφή με το αλλεργιογόνο είναι σε καθημερινή βάση.

Τα αντιισταμινικά φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, της φαγούρας και για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να βοηθήσουν τη μείωση του αισθήματος αδιαθεσίας, ναυτίας, ή εμετού. Επίσης, δρουν άμεσα στην θεραπεία μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που προκαλεί αναφυλαξία.

Οι παρενέργειες που συναντάμε συχνότερα είναι ήσσονος σημασίας.

Ένα αντιισταμινικό δισκίο συνήθως αρχίζει να δρα μέσα σε 30 λεπτά. Η αποτελεσματικότητα του κορυφώνεται μέσα σε 1-2 ώρες.

Λαμβάνοντας αντιισταμινικά τακτικά θα κρατήσει τα συμπτώματά υπό έλεγχο. Η διάρκεια επίσης, της αγωγής θα εξαρτηθεί από τη επιμονή των συμπτωμάτων και βέβαια από τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν αντιισταμινικά με ασφάλεια. Τα αντιισταμινικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα με μια σπάνια μεταβολική διαταραχή που λέγεται οξεία πορφυρία. Επιπλέον, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με προβλήματα στο συκώτι ή τα νεφρά ή για εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Μπορούν επίσης να μην είναι κατάλληλα για άτομα με αυξημένη πίεση στο μάτι.

Σε κάθε περίπτωση είναι σώφρον να παίρνετε τη γνώμη του γιατρού σας, προτού πάρετε οποιδήποτε φάρμακο και το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα αντιισταμινικά.

Πηγή: http://www.nhs.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλεργίες: Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε και τις επιδεινώνετε

Αλλεργία ή κρυολόγημα; Πώς θα καταλάβετε τι από τα δύο έχετε (πίνακας)

Ακάρεα σκόνης: Τι είναι, πότε προκαλούν αλλεργίες και πώς αντιμετωπίζονται

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση για φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα