Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση για φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα

  • Iatropedia newsroom
αλλεργία
Η αλλεργία στα μάτια (ερυθρότητα, φαγούρα, δάκρυα) που οφείλεται στις ίδιες ερεθιστικές ουσίες που προκαλούν το φτάρνισμα και τη ρινική καταρροή μεταξύ στις εποχικές αλλεργίες, είναι πολύ συχνή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εποχική αλλεργία επηρεάζει περίπου το 30% των ενηλίκων και το 40% των παιδιών. Εκτός από το μπούκωμα, το φτέρνισμα και ρινική καταρροή, τα περισσότερα από τα άτομα με εποχική αλλεργία αντιμετωπίζουν επίσης φαγούρα στα μάτια, δακρύρροια, κόκκινα μάτια και πρησμένα βλέφαρα. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλεργία στα μάτια μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην επιπεφυκίτιδα (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) και σε άλλες μολύνσεις των ματιών.

Τι προκαλεί την αλλεργία στα μάτια

Οι -κατά τ’ άλλα- αβλαβείς ουσίες που προκαλούν προβλήματα στα άτομα που έχουν προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα πιο κοινά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργία στα μάτια είναι η γύρη, η μούχλα, η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Η αλλεργία στα μάτια μπορεί επίσης να προκληθεί από αντιδράσεις σε ορισμένα καλλυντικά, ή οφθαλμικές σταγόνες, ή και από τεχνητά δάκρυα που περιέχουν συγκεκριμένα συντηρητικά.

Οι τροφικές αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα μέλισσας, ή σε άλλα τσιμπήματα εντόμων, συνήθως δεν επηρεάζουν τα μάτια, τόσο σοβαρά όσο τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση

Για να μειώσετε την φαγούρα, την δακρύρροια και το κοκκίνισμα μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

  • Αποφυγή αλλεργιογόνων: Η καλύτερη προσέγγιση για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της αλλεργίας είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε για να περιορίσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα που έχετε καταλάβει ότι σας επηρεάζουν.
  • Όταν είστε σε εσωτερικούς χώρους να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο το κλιματιστικό σε λειτουργία που φιλτράρει τον αέρα. Όταν βγαίνετε έξω, να φοράτε γυαλιά ηλίου που “κλείνουν” καλά γύρω από τα μάτια και τα προστατεύουν τη γύρη και την σκόνη.
  • Βγάλτε τους φακούς επαφής: Επειδή η επιφάνεια των φακών επαφής μπορεί να προσελκύσει και να συσσωρεύσει αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, προσπαθήστε να μην τους φοράτε πολλές ώρες και να κυκλοφορείτε κυρίως με τα γυαλιά σας.
  • Οφθαλμικές σταγόνες: Επειδή η αλλεργία στα μάτια είναι τόσο κοινή, υπάρχει μια σειρά από διάφορες μη-συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες, που είναι σχεδιασμένες για να σας ανακουφίζουν από την φαγούρα, την ερυθρότητα και τα υγρά μάτια που προκαλούνται από αλλεργίες. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με αυτό.

Πηγή: http://www.allaboutvision.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έξαρση στις αλλεργίες: Πώς να «θωρακίσετε» το σπίτι σας

Αντιισταμινικά και αλλεργίες: Τι πρέπει να ξέρετε – Προσοχή στην χρήση

Αλλεργίες την Άνοιξη: Πώς τις προλαβαίνουμε