Βήχας που κρατάει για μέρες: Όλοι οι πιθανοί λόγοι που σας ταλαιπωρεί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βήχας
Χρόνιος, ή επίμονος βήχας είναι εκείνος που επιμένει και δεν υποχωρεί παρά την πάροδο του χρόνου. Ο χρόνιος βήχας δεν είναι μια ασθένεια από μόνος του, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου.

Ο χρόνιος βήχας οφείλεται συνήθως σε άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ρινικά προβλήματα (για παράδειγμα μόλυνση των αεραγωγών της μύτης) και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο χρόνιος βήχας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εισπνοής “ξένων” αντικειμένων/ουσιών μέσα στους πνεύμονες (συνήθως σε παιδιά).

Τα ακόλουθα είναι οι επόμενες πιο κοινές αιτίες του χρόνιου βήχα:

  • Το κάπνισμα είναι η πιο κοινή αιτία του χρόνιου βήχα.
  • Το άσθμα είναι μια νόσος των αεραγωγών, που δυσκολεύει την φυσική διαδικασία της αναπνοής. Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα έχουν τον χρόνιο βήχα ως το μόνο σύμπτωμά τους. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να επιδεινωθούν από τον κρύο αέρα, την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, τη γύρη, τον καπνό, ή τα αρώματα.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Είναι η αντίστροφη ροή των οξέων του στομάχου και άλλου περιεχόμενου από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Το οξύ του στομάχου που “ανεβαίνει” στον οισοφάγο προκαλεί αντανακλαστικό σπασμό των αεραγωγών που οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.
  • Λοιμώξεις όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία μπορεί να προκαλέσουν οξύ ή χρόνιο βήχα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλούνται από ιούς, βακτήρια, ή μύκητες. Οι ιογενείς λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Σε ασθενείς με άσθμα, οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συχνά να οδηγούν σε παρατεταμένο βήχα, ακόμη και μετά την εξάλειψη της λοίμωξης.
  • Ένα συγκεκριμένο στέλεχος της βακτηριακής πνευμονίας, που ονομάζεται μυκόπλασμα (mycoplasma), μπορεί να προκαλέσει χρόνιο βήχα μαζί με κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια, και παραγωγή πτυέλων. Αυτή η μόλυνση συνήθως επηρεάζει νέους και υγιείς ανθρώπους.
  • Ο κοκκύτης (pertussis) είναι μία οξεία, ιδιαίτερα μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Bordetella pertussis. Ο κοκκύτης συνήθως επηρεάζει βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά μπορεί να προληφθεί με την ανοσοποίηση με το εμβόλιο του κοκκύτη. Στους ενήλικες, ο κοκκύτης μπορεί να είναι μια αιτία του χρόνιου βήχα.
  • Ορισμένα φάρμακα, ιδίως εκείνα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο βήχα.
  • Λιγότερο κοινές αιτίες του χρόνιου βήχα περιλαμβάνουν αλλεργίες, όγκους στον πνεύμονα, σαρκοείδωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ή άλλες ασθένειες των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική νόσος ή το εμφύσημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο χρόνιος βήχας επιμένει, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από έναν γιατρό!

Πηγή: http://www.medicinenet.com