Πόσες θερμίδες έχει μία μπάλα παγωτό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παγωτό
Πέρα από το λίπος και ζάχαρη, οι θερμίδες που έχει κάθε μπάλα παγωτό διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία.

Ορισμένοι τύποι μπορεί να έχουν λιγότερο λίπος, αλλά περισσότερη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται θερμίδες από το λίπος, αλλά αντικαθίστανται με εκείνες από τη ζάχαρη.

Συνολικές θερμίδες

Μία μπάλα παγωτού αντιστοιχεί σε μισό “κυπελλάκι” και θεωρείται ότι είναι η βασική μονάδα μέτρησης της μερίδας. Μία μπάλα φράουλα έχει 127 θερμίδες. Η ίδια ποσότητα από βανίλια φτάνε μέχρι και τις 137 θερμίδες, ενώ το παγωτό σοκολάτα έχει τις περισσότερες θερμίδες (143).

Οι λεγόμενες “πλούσιες ποικιλίες”, οι οποίες περιέχουν περισσότερη κρέμα γάλακτος, κυμαίνονται από 189 έως 266 θερμίδες για κάθε μπάλα. Οι μαλακές ποικιλίες έχουν επίσης περισσότερες θερμίδες από ό,τι το απλό, με 191 θερμίδες ανά μπάλα.

Παγωτά με λίγα, ή χωρίς λιπαρά (light)

Η ποσότητα του λίπους κάνει σημαντική διαφορά με τις συνολικές θερμίδες, επειδή τα λίπη έχουν υπερδιπλάσες θερμίδες από τους υδατάνθρακες. Μια μπάλα από παγωτό βανίλια χωρίς λιπαρά έχει μόνο 92 θερμίδες. Η βάση δεδομένων USDA Nutrient αναφέρει ότι το παγωτό χωρίς λιπαρά και χωρίς ζάχαρη έχει 88 θερμίδες για κάθε μπάλα.

Ακριβώς όπως και τα διάφορα είδη γάλακτος, η συνολική ποσότητα του λίπους, το οποίο επηρεάζει τη χοληστερόλη και τα συνολικά κορεσμένα λιπαρά, διαφέρει πολύ από τις ποικιλίες παγωτού με πλήρη λιπαρά και εκείνες χωρίς καθόλου λιπαρά. Ελέγξτε τις ετικέτες στη συσκευασία για το παγωτό που αγοράζετε, για να είστε σίγουροι.

Προσοχή στη ζάχαρη

Η περιεκτικότητα μίας μπάλας παγωτού σε ζάχαρη μπορεί να είναι πολύ χαμηλή (4 γραμμάρια), ή πολύ υψηλή (22 γραμμάρια) ανάλογα με την ποικιλία. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 72 θερμίδες.

Μια μπάλα απλού παγωτού βανίλια χωρίς προσθήκη ζάχαρης εξακολουθεί να έχει 4 γραμμάρια φυσικών σακχάρων και 115 θερμίδες. Συγκριτικά, οι κανονικές ποικιλίες παγωτού έχουν περίπου 14 γραμμάρια ζάχαρης.

Προσέξτε τα παγωτά που έχουν λιγότερο λίπος, αλλά αυξάνουν την ποσότητα σακχάρου, επειδή θα καταλήξετε με τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το κανονικό παγωτό.

Σκεφτείτε και αυτό…

Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) έχει μόνο 110 θερμίδες σε κάθε μπάλα. Είναι επιδόρπια χαμηλά σε λιπαρά, αλλά όχι κατ’ ανάγκη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το απλό παγωμένο γιαούρτι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA Nutrient έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης ανά μπάλα.

Πηγή: http://www.livestrong.com