Μεταβολισμός: Αυξήστε τον ακολουθώντας τον κανόνα “90-10”

  • Iatropedia newsroom
μεταβολισμός
Η σωστή διατροφή, αλλά και η δίαιτα για την απώλεια κιλών, μπορεί πολλές φορές να μας δημιουργήσει ψυχολογική πίεση, από την ανάγκη να φάμε κάτι που έχουμε νοσταλγήσει πολύ, όπως ένα γλυκό, ή ένα σουβλάκι.

Ο μεταβολισμός είναι μεγάλος «μπελάς» για να… μπει σε μια σειρά. Ξέρουμε ότι μετά από «παρασπονδίες» στην διατροφή μας, νιώθουμε “τύψεις”, επειδή «χαλάμε» την δίαιτα. Θα έπρεπε όμως να νιώθουμε τύψεις; Ειδικοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο ένα τέτοιο… “γεύμα-αμαρτία” δεν κάνει κακό στην προσπάθειά μας να χάσουμε σωματικό βάρος, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο!

Διαβάστε επίσης: Πόσο υψηλός είναι ο μεταβολισμός σας αυτήν τη στιγμή – Μέτρηση

Συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν στα άτομα που επιθυμούν να χάσουν κιλά, να ακολουθούν τον κανόνα 90-10. Τι λέει αυτός ο κανόνας και πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός;

Ότι το 90% της διατροφής πρέπει να εστιάζει σε απόλυτα υγιεινές τροφές και με προσοχή στα λιπαρά, ενώ το υπόλοιπο 10% των γευμάτων πρέπει να αποτελείται από “γεύματα-παρασπονδίες” στην δίαιτα, όπως τα γλυκά και τα λιπαρά φαγητά που απολαμβάνουμε περισσότερο.

Ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να το κάνετε αυτό, είναι ψυχολογικός. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να φέρει εις πέρας ένα απαιτητικό πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει να μπορεί να το αντέχει ψυχολογικά για όσο διάστημα διαρκεί. Η σκέψη και μόνο ότι “σε λίγες μέρες θα έχω εκείνο το γεύμα που ονειρεύομαι” είναι αρκετή για να σας κρατήσει προσηλωμένους στον στόχο.

Υπάρχει επίσης μια επιστημονική προσέγγιση στον κανόνα 90-10 και το πώς αυξάνεται έτσι ο μεταβολισμός. Όλα ξεκινούν με την λεπτίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του λίπους με το να επηρεάζει την όρεξη και την ενεργειακή ισορροπία του σώματος. Η σταθερή δίαιτα θα οδηγήσει τελικά σε θερμιδικά ελλείμματα και τα σε κάθετη πτώση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό. Μια “βόμβα θερμίδων” από το έξτρα γεύμα σας θα βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας που χρειάζεται για να συνεχίσει να κάνει δίαιτα και να εξασκείται.

Πηγή: http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε – Μεταβολισμός και απώλεια βάρους (σχεδιάγραμμα)

Μεταβολισμός: Με αυτές τις 8 τροφές τον αυξάνετε με φυσικό τρόπο