Διατροφή: 7 απλά βήματα για να ξαναμπούμε γρήγορα στο πρόγραμμά μας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μπορεί το καλοκαίρι να χαλαρώσαμε λίγο και τα κιλά να πήραν ελαφρά την ανιούσα, όμως οι διακοπές τελείωσαν και “ο κάθε κατεργάρης γύρισε στον πάγκο του”. Εύκολα και απλά μπορούμε να ξαναμπούμε στη σειρά μας και να οργανώσουμε από τη αρχή το πρόγραμμά μας με στόχο να όχι απλά την απώλεια των κιλών αλλά να αποκτήσουμε ξανά στέρεες βάσεις στην καθημερινή μας διατροφή.

γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Βήμα 1.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού. Ας οργανώσουμε σε εβδομαδιαία βάση τι φαγητό θα μαγειρέψουμε. Με το τρόπο αυτό θα αποφύγουμε την κακοτοπιά του πρόχειρου έτοιμου φαγητού και θα αποκτήσουμε μία σταθερή ρότα στο φαγητό μας. Θα μπορέσουμε επίσης να οργανώσουμε και τις αγορές μας αποφεύγοντας σπατάλες και αγορές χωρίς λόγο. Προσοχή. Η ποικιλία είναι το κλειδί για να αποφύγουμε μονότονα μονοφαγικά μοτίβα διατροφής που και θα κουράσουν αλλά και δεν θα καλύψουν τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά.

Βήμα 2.

Μην ξεχάσεις το πρωινό. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Μπορεί τα πλούσια (και πιθανότατα υπερβολικά) πρωινά του ξενοδοχείου ή οι ζεστές σφολιάτες του τοπικού φούρνου να αποτελούν μία κοντινή ανάμνηση, δεν είναι ανάγκη να αποτελέσουν και κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ας γυρίσουμε (αρχικά) πίσω σε απλές επιλογές που θα μας ξαναβάλουν στη σειρά μας. Αυτό θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους παρέλειπαν το πρωινό τους γεύμα θυσιάζοντας το για λίγες ώρες ακόμα ύπνου.

Βήμα 3.

Κράτησε όλα τα γεύματα. Οι χαλαροί ρυθμοί των διακοπών με τις αργόσυρτες ώρες στη παραλία ή τα διασκεδαστικά ξενύχτια, που ανέτρεπαν τα ωράρια μας, είναι πλέον παρελθόν. Τα μικρά τακτικά γεύματα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να αποκτήσουμε πάλι τη σειρά μας που θα μας βοηθήσει να δομήσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα φαγητού και θα αποκαταστήσει τη φυσιολογική ροή τροφής. Είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσουμε τα τσιμπολογήματα και να αποφύγουμε τα ξεσπάσματα πείνας. Και φυσικά ο καλύτερος τρόπος να επικεντρωθούμε ξανά στη διατροφή μας.

Βήμα 4.

Ξεκίνα ή ακόμα καλύτερα συνέχισε την φυσική σου δραστηριότητα. Απλά πράγματα και όχι δύσκολα. Η επιστροφή στην εργασία δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τις καθημερινές καλοκαιρινές μας δραστηριότητες. Το κολύμπι, το χαλαρό περπάτημα, οι διαδρομές με ποδήλατο κάτω από αυτές τις καλοκαιρινές συνθήκες μπορούν ακόμα εύκολα να πραγματοποιηθούν και να συνεισφέρουν στη προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους.

Βήμα 5.

Πολλά φρούτα και λαχανικά. Απλά και πρακτικά, με δύο καλές σαλάτες στα κύρια γεύματα (Μεσημέρι, Βράδυ) και με φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα (Πρόγευμα και Απόγευμα) είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί χώρος για πείνα. Ουσιαστικά κάποιος (αν έχει φάει και ένα καλό πρωινό) έχει κάνει πάνω από το 60% του προγράμματος διατροφής του. Ξεκινάμε το φαγητό μας με σαλάτα και τρώμε τα φρούτα σε τακτά χρονικά διαστήματα αποφεύγοντας κάθε κακοτοπιά που θα είναι γεμάτη κενές θερμίδες.

Βήμα 6.

Μην το βάζεις κάτω. Ναι μπορεί το καλοκαίρι να έφυγε αφήνοντας πίσω του κάποιο βάρος. Μπορεί να νιώθεις απογοήτευση που “πήγε χαμένος ο κόπος και η προηγούμενη προσπάθεια” αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ! Καμία προσπάθεια δεν είναι άσκοπη αν δεν τελειώσει. Με βάση την γνώση και την εμπειρία και κατανοώντας ποια λάθη έχουν γίνει μπορείς εύκολα να κάνεις τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις.

Βήμα 7.

Κατανόησε τι θέλεις. Είναι εύκολο να πεις “θέλω να χάσω 10-12-15 κιλά”. Όμως αυτό από μόνο του δεν θα σε βοηθήσει. Αν δεν εντοπίσεις τα λάθη, αν δεν κατανοήσεις τα “πως” και τα “γιατί”  στρεβλώνεις τη διατροφή σου τότε δύσκολα θα αποφύγεις την επανάληψη των λαθών και την επανεμφάνιση των κιλών.

Δίαιτα σημαίνει ανατροπή και επανατοποθέτηση τους τρόπου που χειρίζεσαι το φαγητό σε διαφορετική βάση από την υφιστάμενη. Κλείσε λοιπόν τα αυτιά σε ψεύτικες υποσχέσεις και σε παραπλανητικές δεσμεύσεις (χάσε 5 κιλά σε 7 μέρες) και επικεντρώσου στο να αλλάξεις το τρόπο της διατροφής σου και όχι το νούμερο στη ζυγαριά.

Η απόφαση και η επιλογή για μια καλύτερη διατροφή, είναι όλη δική σου.